FilmSense / septembrie 2014
Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2014
Festivalul de Film Documentar şi Antropologie Vizuală ASTRA s-a născut în vremuri în care România părea o ţară care se îndepărtează de orizonturile nobile ale civilizaţiei Occidentale. Abia ieşită din spatele Cortinei de fier, România se împiedica neîncetat atît social, cît şi economic: conflicte interetnice, mineriade, o inflaţie galopantă; vremuri în care cultura - ca subiect local şi, de cele mai multe ori, chiar naţional - era o cutie a milei scoasă de la terapie intensivă cu ceva mărunţiş. Prima ediţie a Festivalului Astra s-a desfăşurat în anul 1993, un timp în care invitaţiile erau redactate la maşina de scris şi erau trimise în străinătate cu poşta. Atunci filmele erau văzute pe un televizor. Anul următor, la ediţia a doua, documentarele au rulat pe patru televizoare simultan, într-o încăpere a Cercului militar din Sibiu. Erau vremuri în care Festivalul era organizat prin muncă voluntară şi prin donaţii materiale reconvertite în bani: în documentarul O scurtă istorie Astra Film, realizat de Carmen Lidia Vidu, dedicat primilor douăzeci de ani de viaţă ai Astra Film, Dumitru Budrală, directorul festivalului, povesteşte cum a vîndut două remorci de cartofi în curtea Muzeului Astra pentru a face rost de banii necesari asigurării meselor pentru invitaţii primei ediţii; cartofii fuseseră donaţi de fratele său, fermier prosper în 1993.
 
La început, publicul festivalului era format din studenţi la antropologie, sociologie sau filosofie, mulţi dintre ei veniţi cu autostopul în Sibiu, nu numai din România, ci şi din Ungaria sau Serbia. Odată cu lărgirea ariei de cuprindere a filmului de non-ficţiune în cadrul festivalului - dinspre filmul etnografic, antropologic, spre documentarul de investigaţie, spre documentarul social, spre cel creativ, de autor, şi chiar spre documentarul TV - şi publicul Astra s-a diversificat, acest festival fiind astăzi gazda unei dezbateri deosebite între spaţiul academic şi zonele (mai) relaxate ale culturii populare. Ca propunere filmică, Astra e un loc de întîlnire cu alte culturi, un spaţiu de reflecţie asupra problemelor sociale şi politice contemporane. Ca propunere şi provocare intelectuală, Astra este un festival de ţinută - în ceea ce priveşte limbajul cinematografic, în ceea ce priveşte temele discutate de filmele prezentate aici, în ceea ce priveşte invitaţii prezenţi în Sibiu şi prin dezbaterile pe care le oferă. Iar dacă e să adăugăm acestor date faptul că vorbim de un festival independent, realizat în afara zonei de producţie şi vînzare a filmului de profil, Astra devine un fenomen cultural central raportat la întreg spaţiul cinematografic european; de altfel, datorită vîrstei şi calităţii organizatorice - atît la nivel administrativ, cît şi artistic - Astra este cel mai important festival de film documentar din Europa de Est; şi, ca proiect, a servit de model pentru London Open City Documentary Film Festival, realizat începînd cu anul 2012 de Michael Stewart, documentartist, antropolog, producător independent şi producător BBC, cadru didactic la University College London.

Festivalul Astra este organizat de Fundaţia Astra Film împreună cu Centrul de film documentar, cercetare antropologică şi educaţie vizuală care funcţionează în cadrul Centrului muzeal Astra din Sibiu. Centrul Astra organizează lunar proiecţii de film documentar în Sibiu (Cinemateca Astra Film) şi deţine o arhivă impresionantă de filme documentare (peste 5000 de titluri care acoperă cu precădere producţia europeană a ultimelor două decenii), arhivă care poate fi accesată şi cercetată în Sibiu.

Festivalul Astra a ajuns acum în cel de-al douăzeci şi unulea an de activitate şi la cea de-a XIV-a ediţie organizată la Sibiu (între 1994 şi 2011, cu excepţia anului 2007, cînd Sibiu a fost Capitală culturală europeană, festivalul a avut o derulare bienală). În ultimul deceniu, Festivalul Astra a fost invitat să se prezinte prin organizarea unor festivaluri în oraşe precum Madrid, Cracovia şi Poznan, Paris, Torino sau Novosibirsk, festivaluri cu o durată de trei sau patru zile.

Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Astra se va derula între 6 şi 12 octombrie 2014. Din perspectiva celebrităţii celor prezenţi în întrecere, Competiţia internaţională pe care o va găzdui în acest an oferă oferă un tablou antrenant. Frederick Wiseman, documentarist american în vîrstă de 84 de ani, cu o operă ce cuprinde peste patruzeci de lucrări cinematografice, va fi prezent în festival cu filmul At Berkeley, un film de patru ore despre mediul academic de la University of California, despre misiunea socială şi intelectuală a acestei universităţi şi despre ce înseamnă decizie în raport cu responsabilităţile pe care le are o astfel de instituţie. Discuţia lui Michel Gondry cu Noam Chomsky, transformată în documentar animat - Is The Man Who Is Tall Happy? - este un alt punct cheie al Competiţiei Astra Film. Iar Corneliu Porumboiu va fi prezent în Competiţie cu ultimul său proiect, Al doilea joc, discuţia dintre Corneliu Porumboiu şi Adrian Porumboiu pe marginea meciului de fotbal dintre Dinamo şi Steaua, arbitrat de cel din urmă în 1988.
 
Marco Wilms este prezent în Competiţie cu Art War, un film despre încercarea tinerilor egipteni de a susţine Primăvara Arabă prin intermediul muzicii sau al artei graffiti. Prin filmul său, Marc Bauder propune o discuţie (dincolo de bine şi de rău) despre recesiune, pieţe financiare şi economie în genere, văzute din perspectiva unui bancher - Der Banker: Master of the Univers. Edward Owles e prezent în Competiţie cu filmul său de debut, The Auction House: A Tale of Two Brothers, în care doi fraţi se află într-un moment de cumpănă, în care încearcă să salveze afacerea familiei, o casă de licitaţii, cea mai veche din India. În Bugarch, un film despre locuitorii satului cu acelaşi nume din sudul Franţei, cu cît se apropie finalul anului 2012, cu atît creşte paranoia legată de posibila Apocalipsă citită în calendarul maiaş, prilejul unei satire la adresa civilizaţiei Occidentale gîndite de Ventura Durall, de Salvador Sunyer şi de Sergi Cameron. Life May Be este un eseu cinematografic realizat sub forma unui dialog între autorul britanic Mark Cousins şi actriţa şi regizorul iranian Mania Akbari.
 
Astra Film propune şi o Competiţie Central şi est-europeană, al cărei cap de afiş este Maidan, filmul în care Sergei Loznitsa urmăreşte protestele din Ucraina din decembrie 2013 pînă în februarie 2014. Un film prezentat în 2014 la Cannes şi un regizor omagiat anul acesta la Sibiu. O altă propunere deosebită a acestei Competiţii este Judgement in Hungary, filmarea procesului celor patru persoane acuzate de statul maghiar de crimă cu motivaţii rasiale (mai mulţi copii şi adulţi de etnie rromă au fost ucişi sau răniţi în Ungaria de-a lungul unui an). În cele 167 de zile ale procesului, echipa acestui film, condusă de Hajdu Eszter, a avut voie să filmeze cu mai multe camere tot ceea ce s-a petrecut în sala de judecată.
 
Unul dintre meritele incontestabile ale Festivalului Astra rezidă în susţinerea acordată documentarului românesc. O susţinere care constă în construirea unui spaţiu de prezentare în acord cu ceea ce se întîmplă în documentarul mondial, astfel încît filmul românesc - atît pentru realizatori cît şi pentru cinefili - să se oglindească neîncetat în peisajul mondial de profil şi să se ajusteze în raport cu resursele mondiale ale genului. Numărul de proiecte documentare realizate în România a crescut în ultimii ani, la fel şi numărul de proiecte care au România ca subiect. Festivalul Astra are o competiţie dedicată filmelor româneşti şi o secţiune de prezentare dedicată filmelor realizate în România. În prima secţiune vor fi proiectate filme precum The Bucureşti Experiment al lui Tom Wilson, The Forest al lui Sinisa Dragin, CDPL Story al lui Vlad Rotaru, Trading Germans al lui Răzvan Georgescu sau Aliyah DaDa al Oanei Giurgiu. În secţiunea de prezentare, Made in Romania, vor fi prezente proiecte semnate de Vlad Petri, Nicolae Mărgineanu, Lucia Hossu Longin, Vlad Trandafir, Philips Scheffner sau Marek Tuszynski.
 
Două teme incitante propuse de Astra Film sînt Online/Offline (unde sînt programate patru proiecţii despre realităţi virtuale, de la lumile deschise de accesul la internet, la provocările jocurilor video) şi Ageless Sex Life, unde vor fi proiectate cinci filme, între care Men's Lust şi Women's Lust ale realizatoarei austriace Gabi Schweiger sau Vulva 3.0 between Taboo and Fine-Tuning, o producţie germană semnată de Claudia Richarz şi de Ulrike Zimmermann.
 
Un moment deosebit în cadrul festivalului va fi proiecţia omagială dedicată lui Charles Chaplin. În 2014 s-au împlinit 125 de ani de la naşterea sa, iar Astra Film îl celebrează pe cineastul născut în Londra printr-o proiecţie specială a documentarului The Boot Cake, realizat de Kathryn Millard în India, în localitatea în care celebrată anual ziua lui Chaplin. Easy Street şi The Fireman (filme realizate de Chaplin în 1916) vor însoţi documentarul australian amintit în cadrul vizionării.
 
Primului Război Mondial îi este dedicată o secţiune specială, în cadrul căreia va fi proiectată seria francezo-canadiană în cinci episoade Apocalypse, la Première Guerre mondiale şi lungmetrajul documentar semnat de Nicholas Dimăncescu (regizorul care a murit în 2011, la 26 de ani, într-un accident alpin la peştera Cioclovina din judeţul Hunedoara), Hill 789: The Last Stronghold.

Descarcă programul Astra Film Festival, 2014 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la cronici@liternet.ro Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus