Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Q.E.D.

Q.E.D., selecţionat la Festivalul de la Salonic, 2014


octombrie 2014
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Filmul Q.E.D., scris şi regizat de Andrei Gruzsniczki, a fost selecţionat la cea de-a 55-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Salonic (31 octombrie - 9 noiembrie 2014), unul dintre cele mai importante evenimente de gen din Europa Centrală şi de Est. Filmul va fi proiectat în secţiunea Balkan Survey, dedicată celor mai bune producţii recente din regiune, în prezenţa regizorului. Printre cele 11 lungmetraje selectate se află şi câştigătorul Palme d'Or 2014, Winter Sleep, în regia lui Nuri Bilge Ceylan. 

În secţiunea Balkan Survey, în calupul dedicat scurtmetrajelor, a fost inclusă şi o altă producţie Icon Production - Cai putere, în regia lui Daniel Sandu.


Q.E.D., care va fi lansat în cinematografele din toată ţara pe 10 octombrie 2014, a câştigat Premiul Special al Juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Roma şi a fost selecţionat în circa 20 de festivaluri, inclusiv la New York, Göteborg, Vilnius sau Karlovy Vary, în programul Variety Critics Choice. A fost singurul film românesc din competiţia internaţională TIFF 2014 şi a câştigat un premiu pentru scenografie la Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden - goEAST.

Drama cu accente policier are ca punct de plecare decizia unui matematician de a publica o cercetare într-o revistă a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului. Gestul său nu rămâne fără consecinţe. În rolurile centrale: Ofelia Popii şi Sorin Leoveanu, alături de Florin Piersic Jr. Tensiune, compromis, prietenie şi trădare, într-un film care împrumută din aerul filmelor clasice de spionaj şi îi are în distribuţie şi pe Virgil Ogăşanu, Tora Vasilescu, Dorian Boguţă, Marc Titieni, Paul Ipate, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunţeanu şi Mihai Călin.


"O poveste despre paranoia şi trădare - parte thriller, parte comedie de moravuri", îl descria The New York Times, după proiecţia de la festivalul New Directors/ New Films, în această primăvară. Potrivit publicaţiei de specialitate Variety, Q.E.D. este excelent filmat în alb-negru şi reuşeşte "o remarcabilă recreare a epocii". Iar The Hollywood Reporter apreciază că este "un film inteligent structurat şi bine jucat".

Absolvent al Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti, promoţia 1994, Andrei Gruzsniczki se află la al doilea lungmetraj de cinema, după Cealaltă Irina (2009), debut proiectat şi premiat în numeroase festivaluri.


Filmul este produs de Velvet Moraru, prin ICON Production, casa de producţie din spatele Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu (regia Andrei Ujică, 2010).
Pelicula este realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, cu contribuţia Cinema City & The Group şi cu participarea Abis Studio şi HBO România.
Parteneri media: Magic FM, Digi24, Ca-n filme, Zile şi nopţi, Cinemagia, Ziare.com, CinemaRx.ro, Decât o Revistă, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, LiterNet.ro, GetLokal.ro, Sub25.ro, Filmreporter.ro, All About Romanian Cinema, CineFan.ro.
 Toate articolele despre Q.E.D.


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Q.E.D. - proiecţie şi dezbatere în cadrul proiectului Film Menu - Să Film!, episodul 26, Comunicat de presă
 Demonstraţia că filmul românesc încă mai poate - Q.E.D., Andra Nicula
 Un bun film de spionaj românesc - Q.E.D., Andrei Gorzo
 Sacrificii, valori - Q.E.D., Ion Indolean
 Q.E.D., prima producţie filmată în alb-negru de la Moromeţii încoace, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Q.E.D.


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer