octombrie 2014
Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2014
Programul Online / Offline din cadrul Astra Film Festival 2014 (6 - 12 octombrie 2014) aduce în discuţie consecinţele nebănuite ale unui simplu click făcut automat pe butonul accept atunci când ne înregistrăm pe Facebook, Google sau Youtube; atacul înverşunat al autorităţilor împotriva platformelor de filesharing; dar şi graniţa firavă dintre necesitate şi exces atunci când vorbim de doza noastră zilnică de internet.

Programul debutează cu o proiecţie eveniment a filmului Termeni şi condiţii (regia: Cullen Hoback), programată miercuri, 8 octombrie 2014, de la ora 21:00 la Teatrul Gong. Cu toţii confirmăm că am citit şi suntem de acord cu termenii şi condiţiile impuse de marile corporaţii online, doar ca să trecem mai rapid peste acest regulament stufos şi greoi. Câţi dintre noi se gândesc că termenii şi condiţiile acceptate ar putea fi în contradicţie cu interesele noastre şi că ne-ar putea afecta pe termen lung? 


În continuare, de la ora 22:30 va fi proiectat TBP AFK: The Pirate Bay away from keyboard (regia: Simon Klose). Cei trei fondatori rebeli ai platformei de filesharing The Pirate Bay, considerată de mulţi un simbol al libertăţii de exprimare pe internet, sunt prinşi într-o bătălie înverşunată a drepturilor de autor cu Hollywood-ul, industria muzicală şi mass-media.


Un alt fenomen de amploare din mediul online îl reprezintă forurile create de marile corporaţii de jocuri pe calculator. Corporaţiile încearcă să creeze instituţii cât mai puternice pentru a spori vânzarea şi profitul. Următoarele două filme arată două perspective ale acestui fenomen.

Vineri, 10 octombrie 2014, atenţia programului se îndreaptă înspre Orientul Îndepărtat, mai exact în China şi Coreea de Sud. Jucătorii (regia: Steven Dhoedt) spune povestea unui campionat anual al jucătorilor profesionişti de Starcraft, eveniment sportiv ce se transmite în direct pe stadioanele din Seul şi care adună mii de sud-coreeni. Proiecţia are loc de la ora 20:00 la Teatrul Gong. 


Excesul de internet a dus la apariţia unei noi boli: dependenţa de online. China este prima ţară din lume care a clasificat această dependenţă drept o tulburare clinică. Dependenţii de net (regia: Shosh Shlam), proiectat de la ora 22:00, urmăreşte evoluţia a trei tineri internaţi într-un centru de reabilitare din Beijing, singurul de acest fel din lume.


Descarcă programul Astra Film Festival, 2014 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus