octombrie 2014
Szebb az élet halál után / Viaţa-i mai frumoasă după ce mori
A început! Mai jună, mai caldă, mai puternică, a 24-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru a făcut primul pas pe scenă vineri, 24 octombrie 2014. O zi răcoroasă cu o seară îngrozitor de friguroasă. Însă odată cu lăsarea întunericului, celălalt soare (imaginea FNT 2014) a dezgheţat până şi cele mai mohorâte grimase ale sufletelor prezente în sălile de teatru. În această primă seară, spectacolul de la Teatrul Municipal Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc, Szebb az élet halál után / Viaţa-i mai frumoasă după ce mori, scris şi regizat de Mihai Măniuţiu, m-a ales să-i fiu spectator. Îi mulţumesc.

"În grădina noastră de vară mereu e seară, e răcoare, ne simţim bine...". Într-un purgatoriu cu garduri din lăzi de bere personajele aşteaptă. Aşteaptă să îşi re-spună povestea morţii, să petreacă în nefiinţă bucuria de a nu mai fi pământean, să se odihnească în pace. Fiecare dintre personaje a avut o moarte fulgerătoare, neaşteptat de timpurie. Agitaţia sufletului, atât de specifică celor vii dăinuie şi după intrarea în groapă. Sângele fierbinte încă nu s-a răcorit în cadavrul rece. Cu gesturi mari, exagerate, sacadate, zvâcnirile sufletului agită epileptic de melodios trupurile actorilor. În lumina cerului, colorată de lampioane şi privind din depărtare Pământul, personajele savurează, cu frică, faptul că sunt împreună, în nu-ştiu-unde. "Ce bine ne simţim!"

Viaţa de dincolo de viaţă are un ritm mai vesel. O energie supraumană maschează regretul şi spaima de a nu mai fi. În orice mişcare şi în fiecare cuvânt se simt palpitaţiile zguduitoare ale inimii ce a încetat, brusc, să mai bată. În marea petrecere, cu cântec, joacă, alcool şi ţigări, grădina (Edenului?) ascultă tăcut, dar activ. Pare că sufletul damnaţilor, în timpul ce s-a oprit, s-a revărsat asupra obiectelor, care rând pe rând se însufleţesc.

Efectele vizuale din Viaţa-i mai frumoasă după ce mori impresionează. Mihai Măniuţiu, dacă nu ar fi fost regizor, ar fi avut toate şansele să devină un eminent matematician. Totul este calculat nanometric. Haosul din exterior este organizat şi contrastează cu ambuteiajul spiritual al personajelor. Pianul este o orchestră întreagă, ritmurile răsăr din neaşteptat, iar muzica realizată live şi foarte fizic dă impresia că se naşte din interiorul actorilor. Cutremurul devastator suferit de fiecare ia forma unui dans plin de poezie. Avangardistă, dar poezie.

Disciplina, profesionalismul şi energia actorilor sunt pur şi simplu incredibile. Talentul enorm al acestor oameni este mult prea puţin cunoscut şi apreciat. Un mic impediment al spectacolului a fost că pe scenă se întâmplă tot timpul atât de multe încât îţi este greu să te desprinzi pentru a citi supratitrarea. Ceea ce este păcat, pentru că textul merită atenţia cuvenită. Dar, la fel ca supratitrarea, acest amănunt poate fi trecut cu vederea. Szebb az élet halál után / Viaţa-i mai frumoasă după ce mori, este un spectacol care a însemnat o experienţă minunată.

Cu toţii stăm pe o cracă şubredă care aparţine unui pom pe care, adesea, nu îl vedem. La un moment dat cu toţii vom cădea. S-ar putea ca atunci să fie mai bine, s-ar putea să nu fie. Bucură-te de clipa de acum, bucură-te că timpul trece, bucură-te de teatru. FNT 2014 te aşteaptă.

Felicitări,
Traducătorului în limba maghiară: Karácsonyi Zsolt;
Regizorului: Mihai Măniuţiu;
Scenografului: Tudor Lucanu;
Muzicianului de scenă: Şerban Ursachi;
Coregrafei: Vava Ştefănescu;
Actorilor: Antal D. Csaba, Fincziski Andrea, Jakab Orsolya, Tóth Arpád, László Kata, Vidovenyecs Edina, Szücs -Olcsváry Gellért, Varga Márta, Mezei Gabriella, Nagy Csongor Zsolt, Dunkler Róbert, Barabás Árpád.

De: Mihai Măniuţiu Regia: Mihai Măniuţiu Cu: Antal D. Csaba, Fincziski Andrea, Jakab Orsolya, Tóth Árpád, László Kata, Vidovenyecz Edina, Szűcs-Olcsváry Gellért, Varga Márta, Mezei Gabriella, Nagy Csongor Zsolt, Dunkler Róbert, Barabás Árpád

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus