noiembrie 2014
Donka - A Letter to Chekhov
O să o spun pe şleau şi de la bun început. Donka - O scrisoare către Cehov, scris şi regizat de Daniele Finzi Pasca, este fenomenal. Deşi meritate, voi încerca să evit excesul de superlative. Nu merg la biserică, dar sunt convins că ceea ce am simţit după spectacolul acesta este exact starea de calm, de curăţire, de plin sufletesc pe care o simt cei care merg. Singura nevoie pe care am simţit-o după această spovedanie a fost cea de linişte. Am avut nevoie să tac. Căci în tăcere se află sufletul.

O combinaţie perfectă de teatru de umbre colorate, acrobaţii de circ formidabile ale unor oameni cu trupul apă, improvizaţii de un simţ ludic de care şi un copil ar fi invidios, un umor desăvârşit (nu îmi amintesc să fi râs cu atât de multă poftă la teatru în ultimii ani), o nostalgie ca un fagure, un văl de magie, cusut cu aţă de aur, ce se descoperă dincolo de pleoape. O reverie fără sfârşit, căci "teatrul nu trebuie să prezinte viaţa aşa cum este, nici cum ar trebui să fie, ci cum ne apare ea în vis".

Lexicul suferă de un mare deficit. Cuvintele nu au cum să redea cu exactitate ceea ce omul simte. Sunt pur şi simplu insuficiente, iar într-o astfel de expunere gândurile devin fade. Nu vreau să vorbesc despre "ştiaţi că"-urile despre Cehov ce le-am aflat, nu interesează ce înseamnă "donka" în rusă, nu sunt importante cele 4 limbi vorbite (care de fapt sunt doar una, cea a clovnilor din visele clovnilor). Tăcerea e soluţia. Căutaţi, căutaţi să vă faceţi timp să tăceţi.

Nu ştiu când norul de petale trandafirii va mai veni peste Bucureşti. Nu ştiu când Cehov va mai muri cu costumul de clovn în braţe. Nu ştiu când sau cum sau unde să-o vedeţi, dar vă asigur că această... acest... această reprezentaţie-scenă vă va duce departe. Iar acolo vă veţi întâlni pe voi.

Donka - O scrisoare către Cehov, text şi regie Daniele Finzi Pasca (Elveţia), o producţie a Companiei Finzi Pasca, Elveţia şi a Festivalului Internaţional de Teatru Cehov, coproducător Théâtre Vidy - Lausanne. Mulţumesc în gând şi vis. Felicitări:
Regia: Daniele Finzi Pasca / Director de creaţie: Antonio Vergamini / Muzica: Maria Bonzanigo / Scenografie: Hugo Gargiulo / Costume: Giovanna Buzzi / Light design: Daniele Finzi Pasca / Coregrafie: Daniele Finzi Pasca / Sound & Light Designer: Maria Bonzanigo / Imagini şi Montaje Video: Roberto Vitalini pentru bashiba.com
Distribuţie: Moira Albertalli, Karen Bernal, Helena Bittencourt, Andrée Anne Gingras-Roy, David Menes, Félix Salas, Beatriz Sayad, Rolando Tarquini.

De: Daniele Finzi Pasca Regia: Daniele Finzi Pasca Cu: Moira Albertalli, Helena Bittencourt, Andrée-Anne Gingras-Roy, Catherine Girard, David Menes, Félix Salas, Beatriz Sayad, Rolando Tarquini

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus