noiembrie 2014
Comunicate de presă - concerte
Sîmbătă, 8 noiembrie 2014, de la ora 19, Institutul Cervantes şi Asociaţia Culturală Kitharalogos organizează cel de-al doilea recital din cadrul festivalului "Serile de chitară", ediţia a IV-a, intitulat "Viva España", avându-i ca protagonişti pe mezzosoprana Claudia Codreanu şi pe muzicianul-chitarist Costin Soare. Vorbind despre ceea ce avea să devină ulterior cea mai cunoscută carte de poeme a sa, Romancero Gitano, Federico Garcia Lorca o descrie ca pe "o piesă de altar sculptată a Andaluziei, cu ai ei ţigani, cai, arhangheli, planete, cu râurile şi crimele sale, cu viaţa zilnică a borfaşilor şi frumuseţea celestă a copiilor goi din Córdoba". Rămas în conştiinţa generaţiilor ce i-au urmat ca unul dintre marii poeţi ai Spaniei, Lorca a fost, lucru mai puţin ştiut, un foarte bun muzician, prieten al compozitorului Manuel de Falla şi culegător de folclor spaniol. Canciones populares antiguas sau Cântecele populare vechi sunt o colecţie de 12 piese armonizate de poet şi înregistrate alături de cântăreaţa La Argentinita; este interesant că muzicianul Lorca nu a dorit să transcrie aranjamentele pe portativul muzical, acest lucru fiind făcut de editura Union Musical Española după 25 de ani de la moartea sa.

Vorbind despre iubire, suferinţă, destin, nenoroc, toreadori, femeile din Sevilla, fie declamat, fie în ritm de dans sau şoptit, ca un cântec de leagăn, cele 9 cântece pe care le veţi audia în concert descriu, ca şi poemele din Romancero Gitano, un microcosmos mustind de viaţă, o lume cu propriile legi şi ritualuri. Alături de acestea, precum ramurile ce cresc din tulpina copacului, alte cântece vor completa această "plimbare prin  grădina spaniolă": lucrări ale compozitorilor Fernando Sor, Manuel de Falla, ca şi câteva dintre cele mai frumoase piese pentru chitară solo aparţinând compozitorului Francisco Tárrega, de la a cărui moarte se împlinesc 105 ani. În deschiderea concertului, tânărul chitarist în afirmare Teodor Sicoe va prezenta publicului Variaţiuni pe tema "Folias de España", op 45.

Mezzosoprana Claudia Codreanu şi chitaristul Costin Soare au început colaborarea în vara anului 2010; primul lor proiect, un recital de muzică spaniolă (Sor, Lorca, de Falla, Tarrega) a putut fi audiat atât de publicul din Bucureşti, cât şi în ţară (Constanţa, Râmnicu-Vâlcea, Focşani, Odorheiu-Secuiesc, Râşnov, Cisnădie). Un al doilea proiect, cu un repertoriu mai eterogen, intitulat O voce. O lăută. O chitară, cu muzică de Dowland, Giuliani, Granados, Castelnuovo-Tedesco, Enescu a fost prezentat în sălile filarmonicilor şi ale centrelor culturale din ţară, fiind înregistrat de Radio România Muzical. Ultimul proiect al celor doi muzicieni, intitulat "Das Veilchen sau Despre dragoste şi alţi demoni - de la Mozart la Beatles", conţinând lucrări de Mozart, Schubert, Giuliani ş.a. a fost primit călduros de publicul de la Palatul Şuţu în cadrul celei de-a treia ediţii a "Serilor de chitară". Prin această formula de duo, cei doi îşi propun să prezinte publicului meloman lucrări consacrate, urmărind însă şi îmbogăţirea repertoriilor cântate în ţară prin lucrări inedite sau în primă audiţie.

Pentru mau multe informatii: kitharalogos.ro