Continuând proiectul început în 2012 cu recitalul intitulat "Musica Nocturna", urmat de "Musica Poetica" în 2013, muzicianul-chitarist Costin Soare vă propune un alt recital inedit în care, sub titulatura "Música del Delphin", cele două chitare ale interpretului vor purta ascultătorii în două universuri sonore distincte. Astfel, sonorităţile chitarei realizate în Granada de lutierul René Baarslag vor evoca lumea muzicală spaniolă a secolului al XVI-lea, mai exact compozitorii-interpreţi ai vihuelei, un instrument foarte popular în perioada 1530-1580: fantasias, differencias şi canciónes din colecţia "Música del Delphin" a lui Luys de Narváez, alături de două lucrări de Alonso Mudarra.
De cealaltă parte, instrumentul realizat de lutierul Alexandru Marian ne va purta în secolul XXI prin lucrările a trei compozitori români: Dodecanez şi Toccata, un omagiu adus lui Dumitru Capoianu, care ar fi împlinit 85 de ani în luna octombrie; Badriya, o lucrare în premieră absolută a compozitorului Gabriel Mălăncioiu, şi Suita a patra pentru chitară de Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu.
Intrarea la concerte este liberă, în limita locurilor disponibile.
Născut în România în 1978, Costin Soare este unul dintre cei mai activi şi mai implicaţi muzicieni-chitarişti ai generaţiei sale. A susţinut recitaluri solo şi camerale în ţară şi în străinătate; este preşedintele Asociaţiei Culturale Kitharalogos, organizator al "Serilor de chitară".
Pasionat de muzică de cameră, este membru permanent al următoarelor formaţii camerale: flaut-chitară, alături de Ion Bogdan Ştefănescu şi voce-chitară şi lăută, alături de mezzosoprana Claudia Codreanu.
Este profesor la Colegiul Naţional de Arte "Dinu Lipatti" şi profesor asociat la Universitatea de Muzică din Bucureşti. Este absolvent al cursurilor de master ale Royal Scottish Academy of Music and Drama - Glasgow, UK, iar în anul 2008 şi-a finalizat studiile ("teacher training program") la Universitatea de Educaţie (Departamentul de Muzică) din Sapporo, Hokkaido, Japonia (cursuri de dirijat orchestră, analiză-forme muzicale şi orchestraţie), ca bursier al guvernului japonez.
În 2011, obţine titlul de Doctor în Muzică, cu menţiunea "Magna cum laudae", pentru teza de doctorat intitulată "Sonata pentru chitară în perioada 1920-1950 - Generaţia neoromantică"; în perioada martie 2012 - februarie 2013 este cercetător bursier post-doctoral "MIDAS" al UNMB, lucrând la o nouă ediţie a celor "4 suite pentru lăută" (transcripţia pentru chitară) de Johann Sebastian Bach.
Îşi construieşte proiectele muzicale în jurul anumitor idei/concepte; amintim aici câteva dintre acestea: "O voce. O lăută. O chitară.", "Das Veilchen", "Noces en los Jardines de Espana" (împeună cu mezzosoprana Claudia Codreanu); "In memoriam Toru Takemitsu", "Italienesc 100%" (alături de Ion Bogdan Ştefănescu); "Soledades y Encuentros" (alături de violonistul Alexandru Gavrilovici); turneul de recitaluri şi conferinţe "Nocturne şi dansuri". A participat ca muzician şi regizor secund la spectacolul Platero y Yo, regizat de Petru Maier Bianu, după lucrarea cu acelaşi nume de Mario Castelnuovo-Tedesco, pe versuri de Juan Ramon Jimenez.
Sponsor principal: Fabrica de instrumente muzicale HORA S.A., Reghin
Sponsor: Editura Carminis, Piteşti
Partenerii festivalului: Fundaţia ACCUMM, Centrul Naţional de Artă "Tinerimea Română", Muzeul Naţional "George Enescu", Institutul Cervantes, Colegiul Naţional de Arte "Dinu Lipatti", Magazinul Rapsodia
Parteneri media: Radio România Cultural, Şapte Seri, Liternet
Pentru mai multe informaţii: www.kitharalogos.ro // www.facebook.com/kitharalogos // [email protected]