decembrie 2014
Festivalul George Enescu, 2015
După 15 ani de negocieri, Orchestra Filarmonicii din Berlin vine pentru prima oară în România. În premieră, Simfonia a III-a de George Enescu ajunge pe una dintre cele mai importante scene din lume, la Londra.
 
Aproximativ 2.500 de artişti străini şi 500 de artişti români vin la ediţia din 2015 a Festivalului George Enescu, cel mai mare eveniment cultural internaţional organizat de România şi cel mai puternic  promotor al creaţiei şi valorilor marelui compozitor român, intrat în patrimoniul mondial, George Enescu.

Ediţia 2015 va avea loc între 30 august şi 20 septembrie, la Sala Palatului şi Ateneul Român din Bucureşti şi va găzdui 58 de concerte în săli, precum şi multe alte evenimente în aer liber, în cadrul Pieţei Festivalului, care se va desfăşura între 3-20 septembrie 2015, şi a Bucureştiului Creativ. Cea de-a XXII-a ediţie aduce în Capitală artişti şi formaţii de primă mână la nivel mondial care vor concerta pe scenele bucureştene timp de 22 de zile.

În cadrul conferinţei de presă care a avut loc în 21 octombrie 2014, la Sala Elvira Popescu de la Institutul Francez din Bucureşti au fost făcute publice programul oficial al Festivalului Enescu, ediţia 2015, precum şi informaţii despre viitoarea ediţie a Concursului Enescu, care va avea loc în 2016. La eveniment au participat Mădălin Voicu, deputat, membru al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, Christophe Pomez, director adjunct Institutului Francez, partener cultural principal al Festivalului Enescu, Oltea Şerban-Pârău, Societatea Română de Radiodifuziune şi Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului şi Concursului Enescu.

"Festivalul Enescu este un reper în lume, precum şi pentru francofonie. Vom fi alături de Festival atât pe partea de organizare, cât şi în plan extern - Institutul Francez va fi în acest an în centrul reţelei European Union National Institutes for Culture (EUNIC) şi va transmite informaţii în plan internaţional. Vom fi alături de tinerii din românia - cu atât mai mult cu cât Clujul va fi capitala tineretului în anul 2015 - şi, din acest punct de vedere, alegerea Festivalului Enescu de a deschide ediţia 2015 cu Orchestra Română de Tineret este încă un mod de a susţine tinerii din România", a declarat Christophe Pomez, director adjunct al Institutului Francez în cadrul conferinţei de presă.

"Forma în care Festivalul Enescu a fost perceput în ţară şi în afara ei, ca fiind unul din primele cinci evenimente de acest fel din Europa, ne obligă să continuăm la acelaşi nivel şi cu aceeaşi responsabilitate susţinerea Festivalului. George Enescu face parte din partimoniul mondial al muzicii şi al culturii noastre şi este onorant să putem demonstra că tocmai noi, românii, ştim să îl apreciem şi să ridicăm la cel mai înalt nivel calitatea noastră de urmaşi ai lui Enescu", a subliniat Mădălin Voicu, deputat, membru al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă.

"Radioul are o tradiţie în a fi alături de Festivalul Enescu, încă din 1958 şi va fi alături de acest eveniment în continuare. Dezvoltările tehnologice actuale ne permit lucruri noi - concertele din Festival vor fi transmise nu doar on air şi prin streaming online în România, ele vor fi preluate şi în reşeaua Uniunii Europene de Radio, iar, începând din 2016 şi de către Uniunea de Radio Asia-Pacific. Ne alăturăm astfel misiunii principale a Festivalului Enescu de a promova imaginea compozitorului George Enescu la nivel mondial prin reţeaua de broadcasting globală", a arătat Oltea Şerban-Pârău, Societatea Română de Radiodifuziune.

Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului şi Concursului Enescu a punctat felul în care Festivalul şi Concursul Enescu duc mai departe, peste graniţele României compoziţiile singurului compozitor român intrat în patroimoniul universal: "Pe 7 februarie 2015, Simfonia a III-a de George Enescu va fi interpretată de celebra London Philharmonic Orchestra pe una dintre cele mai importante scene din lume, în sala Royal Festival Hall de la Southbank Centre din Londra. Acest lucru se întâmplă după ce orchestra londoneză a interpretat Simfonia la Sala Palatului, în cadrul Festivalului, în ediţia din 2013. Douăzeci de concerte care includ lucrări de George Enescu vor fi interpretate de mari orchestre ale lumii în ediţia 2015 a Festivalului. De asemenea, Concursul Enescu a înregistrat la ediţia din 2014 un succes extraordinar, atât concurenţii, cât şi tinerii artişti străini şi muzicienii fiind conectaţi la acest eveniment - aproximativ jumătate din publicul care a accesat site-ul www.festivalenescu.ro în timpul Concursului provine din străinătate, din ţări precum Germania, Statele Unite sau Japonia".

Ediţia 2015 a Festivalului Enescu aduce în premieră la Bucureşti, după 15 ani de discuţii, Orchestra Filarmonicii din Berlin va urca pe scena Sălii Palatului pe 3 septembrie 2015, sub bagheta legendarului Sir Simon Rattle. Orchestra Filarmonicii din Berlin a fost desemnată de prestigioasa revistă britanică Gramophone în top 10 cele mai bune orchestre din Europa (2006) şi votată a doua cea mai bună orchestră din lume (2008), după Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam - care va concerta de asemenea în cadrul Festivalului Enescu 2015, pe 19 şi pe 20 septembrie 2015. O orchestra americană de prestigiu vine şi ea în premieră în Festival - San Francisco Symphony - şi va interpreta şi o lucrare de George Enescu.

Programul ediţiei din 2015 se ridică la nivelul evenimentelor internaţionale de acest gen, consolidând poziţia României ca gazdă a unuia din cele mai importante festivaluri din lume, precum şi statutul Festivalului ca cel mai important brand cultural al României.

Festivalul va găzdui 58 de concerte în săli şi multe alte evenimente în aer liber, în cadrul Pieţei Festivalului, care se va desfăşura între 3-20 septembrie 2015 şi a Bucureştiului Creativ,  care reuneşte zeci de artişti şi iniţiative private şi publice deopotrivă.

Celebrul dirijor Zubin Mehta revine în 2015 în Festival, alături de Israel Philharmonic, cu două concerte programate pe 31 august şi pe 1 septembrie. Li se alătură  formaţii precum Filarmonica din Viena, Orchestra Operei din München, Staatskapelle Dresden - dirijată de Christina Thielemann, London Symphony Orchestra - dirijata de Ion Marin, Orchestra din Sankt Petersburg, Filarmonica din Viena, Filarmonica din Monte Carlo.

Ediţia 2015 include şi trei participări româneşti importante: Orchestra Naţională de Tineret va deschide Festivalul, pe 30 august, Corul şi orchestra Filarmonicii "George Enescu", va prezenta în premieră opera în concert Wozzeck, de Alban Berg  - considerată o lucrare de referinţă a secolului XX - şi Orchestra Naţională Radio şi Corul Academic Radio, vor interpreta Simfonia Nr.8 de Mahler.

O altă prezenţă extraordinară este cea a lui Ion Marin, unul dintre muzicienii de origine română cei mai bine cotaţi din lume, care va dirija pe scena Sălii Palatului London Symphony Orchestra, pe 8 şi pe 9 septembrie 2015. Alte prezenţe importante româneşti în Festival vor fi: Cristian Mandeal şi Horia Andreescu care vor dirija două concerte în cadrul Festivalului, Dan Grigore, Ruxandra Donose, Valentina Nafornita, Alexandra, Dariescu, Cvartetele Ad Libitum şi Arcadia, Corul Madrigal, Orchestra de Cameră Bucureşti etc.

Printre soliştii ediţiei 2015 se numără: Arcadi Volodos, violonista Anne-Sophie Mutter, dar şi pianiştii Fazıl Say, legendarul Murray Perahia, unul dintre cei mai apreciaţi pianişti la nivel internaţional, care a fost prezent şi în 2013 la Festival, Yfrem Bronfman, Andras Schiff, Pierre Laurent Aimard, precum şi cunoscuta pianistă Maria João Pires. Renaud şi Gautier Capuçon vor urca şi ei pe scena Sălii Palatului, la fel Dadvid Garrett. Pianista de origine georgiană Elisabeth Leonskaja, laureată a Concursului Enescu, ediţia 1964, astăzi unul dintre marile nume ale scenei muzicale internaţionale, va susţine două concerte-eveniment: pe 6 septembrie 2015, la Ateneul Român şi pe 10 septembrie, alături de Sankt Petersburg Philharmonic Orchestra, la Sala Palatului.

Vor fi prezenţi în Festival câştigători ai Concursului George Enescu, 2014: Alexandru Tomescu, Valery Sokolov, Ştefan Tarara, Vlad Stănculeasa, alături de Agnes Baltsa şi Elisabeta Leonskaja.

Va fi prezentată pentru prima prima oară în România opera Wozzeck de Alban Berg ( varianta concertantă) în interpretarea Corului şi Filarmonicii "George Enescu" dirijată de Leon Hussain, având în distribuţie mai multe nume sonore ale scenei lirice internaţionale.

20 de lucrări de George Enescu interpretate în Festival

Ediţia 2015 continuă linia Festivalului Enescu de a propune publicului lucrări de George Enescu în interpretări moderne ale unora dintre cele mai importante orchestre din lume. În acest fel, Festivalul face cunoscut repertoriul enescian în plan internaţional. În total, 20 de lucrări de George Enescu vor fi interpretate în cadrul ediţiei de anul viitor a Festivalului.

Orchestre cotate la cel mai înalt nivel în plan mondial - Israel Philharmonic (1 septembrie), Staatskapelle Dresden (6 septembrie), San Francisco Symphony (7 septembrie), London Symphony Orchestra (8 septembrie), Sankt Petersburg Philharmonic Orchestra (10 septembrie), Bayerische Staatsoper (13 septembrie), Monte Carlo Philharmonic (16 septembrie), Wiener Philharmoniker (16 septembrie), Royal Liverpool Symphony Orchestra (17 septembrie) şi Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam (20 septembrie) vor interpreta compoziţii de George Enescu pe parcursul celor trei săptămâni de Festival.

În luna februarie a anului 2015, Simfonia a III-a de George Enescu va fi interpretată în premieră la Londra de celebra London Philharmonic Orchestra, cu dirijorul Vladimir Jurowski la pupitru. Concertul va avea loc pe 7 februarie 2015, pe una dintre scenele de grad zero ale lumii - Royal Festival Hall, din cadrul Southbank Centre. Interpretarea ajunge la Londra după ce a fost prezentată în Festivalul Enescu, ediţia 2013, la Sala Palatului.

Detalii tehnice

Abonamentele pentru Festivalul Enescu 2015 vor fi puse în vânzare pe 15 ianuarie 2015, ora 10.00. Vor exista trei tipuri de abonamente:
 Abonament - Tip A- valabil pentru toate concertele din seria Mari orchestre ale lumii de la Sala Palatului, astfel: Categ. I, 2200 RON, Categ. a II-a  1700 RON, Categ. a III-a  1300 RON,  Categ. a IV-a, 1000 RON;
 Abonament - Tip A1 şi TIP A2 - valabil pentru câte 11 concerte din seria Mari orchestre ale lumii de la Sala Mare a Palatului, în combinaţii diferite, astfel: Categ. I ,  1250 RON , Categ. a II-a  - 1000 RON,  Categ. a III-a  750 RON,  Categ. a IV-a  -550 RON;
 Abonament - Tip B - valabil pentru toate concertele din seria Concerte şi recitaluri camerale de la Ateneul Român, astfel: Categ. I,  2000 RON, Categ. a II-a,  1600 RON;
 Abonament - Tip C -valabil pentru toate concertele din seria By Midnight de la Ateneul Român, astfel:  Categ. I, 900 RON, Categ. a II-a,  700 RON;
 Abonament - Tip D -.valabil pentru toate concertele din seria Concertele de dimineaţă, Ateneul Român, Sala Mică a Palatului, astfel:  Categ. I, 200 RON,  Categ. a II-a,  170 RON.
 
Ediţia 2015 a Festivalului păstrează categoriile de reduceri pentru pensionari, elevi şi studenţi, pentru aceştia, preţurile abonamentelor variind între 750 RON şi 350 de RON.
 
Biletele individuale pentru Festivalul Enescu 2015 vor fi puse în vânzare 16 februarie 2015, ora 10:00.
Acestea corespund fiecarei serii de concerte din Festival, astfel:
Seria Mari orchestre (Sala Mare a Palatului)
 Categoria I: 160 RON
 Categoria a II-a: 130 RON
 Categoria a III-a: 100 RON
 Categoria a IV-a: 70 RON
Seria Recitaluri şi concerte camerale (Ateneul Român)
 Categoria I: 160 RON
 Categoria a II-a: 130 RON
Seria By Midnight (Ateneul Român)
 Categoria I: 160 RON
 Categoria a II-a: 130 RON
Seria Concertele de dimineaţă (Ateneul Român, Sala Mică a Palatului)
 Categoria I                50 RON
 Categoria a II-a        40 RON
 
Festivalul George Enescu continuă să se situeze în linia marilor evenimente artistice internaţionale, artiştii şi orchestrele invitate la ediţia 2015 aflându-se în topul invitaţilor şi în cadrul altor festivaluri de muzică clasică internaţionale. În acelaşi timp, preţurile biletelor sunt printre cele mai avantajoase din lume pentru un eveniment de o asemenea anvergură artistică. Prin comparaţie, biletele la Festivalul de la Lucerna variază între 40 şi 200 de Euro pentru un spectacol, în timp ce la BBC Proms, preţurile pot ajunge la 100-150 de lire sterline.
 
Accesul presei la ediţia 2015 a Festivalului Enescu se va face în baza legitimaţiilor de acreditare rezultate în urma unei proceduri de acreditare pentru presă şi blogeri care va fi făcută public pe toate canalele de comunicare al Festivalului.
 
Detalii suplimentare despre Festival

Unul dintre cele mai importante evenimente culturale internaţionale organizate de România, Festivalul Internaţional George Enescu aduce în medie 20.000 de turişti străini la Bucureşti şi are  o acoperire mediatică ce variază de la televiziuni cu renume - CNN, Euronews -, la BBC şi remarcabile cotidiene străine şi publicaţii de specialitate (The Guardian, Gramophone), la mass-media de top în plan naţional. Putând fi considerat un adevărat brand cultural de ţară, Festivalul duce mai departe valorile în care credea George Enescu: creativitate, generozitate şi implicare.

Festivalul este conectat la noile tehnologii  - transmisii live internaţionale, site modern şi updatat în timp real, www.festivalenescu.ro şi are o acoperire social media care include o pagina de Facebook cu peste 34.000 de fani la această dată, https://www.facebook.com/enescu.festival, precum şi un nou cont de Instagram, http://instagram.com/enescu_festival.

Odată cu ediţia 2013, Festivalul s-a extins şi în sfera spaţiului public, printr-un concept unic care  presupune expunerea de lucrări de artă outdoor inspirate de valorile lui George Enescu în paralel cu Festivalulul şi asumă responsabilitatea generării unei schimbări în societate prin actul de creaţie: Bucureştiul creativ.

1 comentariu

  • Enescu mare interpret -mare compozitor -insuficient comentat si interpretat
    Dr.Mirel Giurgiu, 15.07.2015, 22:01

    George Enescu s-a bucurat de aprecierea marilor artisti -compozitori,oameni de cultura ,iubitori ai muzicii de oriunde de pe glob.,care l-au cunoscut ,vazut si ascultat..Consider ca astazi Enescu este mult prea putin prezent in programele muzicale ale filarmonicilor din lume, ale radioului si televiziunii din tarile Europei,tari a caror mass-media prezinta cu precadere compozitii ale altor compozitori-carora le dedica mult mai multe emisiuni decat sunt inchinate lui Enescu .Aceasta este impresia mea de ascultator..Ma refer in primul rand la Radio France-France musique -Alsace musique etc-posturi pe care le accesez zilnic..Cu toate ca Enescu a trait si a concertat in Franta pana la sfarsitul vietii sale-cu toate ca a fost francofon si francofil aparte cu toate ca a iubit Franta-tara unde a si fost inmormantat -nu i se acorda suficienta importanta concertistica ,nu mi-a fost dat inca (de-a lungul a 25 de ani ) sa aud emisiuni musicale dedicate muzicianului roman..Pacat ...

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus