decembrie 2014
Festivalul de Film Documentar One World România, 2014
În perioada 8-12 decembrie 2014, de la ora 22,00, cinci filme documentare One World Romania vor fi difuzate online, pe www.radioromaniacultural.ro. Iniţiativa face parte din proiectul Baricada Culturală, un program video online oferit de Radio România Cultural, în lunile noiembrie şi decembrie, pentru a marca trecerea unui sfert de veac de la revoluţie.

Luni, 8, decembrie 2014, publicul prezent pe site va putea viziona Perestroika mea, un documentar american din anul 2010, în regia lui Robin Hessman. În acest film, premiat la multiple festivaluri internaţionale de profil, cinci foşti colegi de şcoală din ultima generaţie de copii sovietici îşi spun poveştile fericite ale copilăriei ocrotite de Partidul Comunist. Biografiile lor adună mărturii despre o generaţie istorică aflată între două epoci. 

Marţi, 9 decembrie 2014, Radio România Cultural şi One World România proiectează de la ora 22.00 pe www.radioromaniacultural.ro, documentarul româno-francez După tăcere, regizat de Vanina Vignal. Filmul spune povestea Ioanei Abur, privind adolescenţa trăită în perioada comunistă. Amintiri în care domină tăcerea, frica şi lucrurile îndelung nespuse. Documentarul va insista pe ideea că, după 25 de ani de post-comunism, nu e suficient să omori dictatorul ca să omori dictatura.

Miercuri, 10 decembrie 2014, va fi programat documentarul Anatomia unei plecări, o producţie germano-română, regizată de Şerban Olivier Tătaru. În acest film, regizorul reface traseul plecării familiei sale din România, la sfârşitul anilor 1980, confruntând - după mai bine de douăzeci de ani - amintirile individuale ale membrilor familiei cu privire la ţara pe care au părăsit-o. 

De la ora 22.00, joi, 11 decembrie 2014, pe site se va difuza documentarul Dacia, dragostea mea, regizat de Ştefan Constantinescu şi Julio Soto. Filmul prezintă un portret comic şi degajat al evoluţiei României din perioada comunistă până în prezent, făcut prin intermediul celui mai emblematic simbol al său - automobilul Dacia.

Vineri, 12 decembrie 2014, Radio România Cultural şi One World România au programat pentru difuzare online documentarul The shovel is too small, o producţie din Serbia, semnată de Romana Vujasinovic şi Nemanja Babic. Rusia Sovietică l-a avut pe Alexei Stahanov ca muncitor-model, însă iugoslavul Alija Sirotanovic l-a învins. Legenda spune că, atunci când Tito s-a oferit să îi îndeplinească o dorinţă, Sirotanovic a cerut o lopată mai mare. Figura lui Sirotanovic a apărut pe bancnota de 20 000 de dinari emisă de 1 Mai - ziua muncii - în 1987. Peste aproximativ 25 de ani, echipa filmului roagă un număr de tineri să îl identifice pe bărbatul de pe bancnotă.

Descarcă broşura One World Romania, 2014 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus