ianuarie 2015
Articole diverse
EUROPEAN UNION YOUTH ORCHESTRA - EUYO (Orchestra de Tineret a Uniunii Europene) anunţă organizarea audiţiilor pentru noua stagiune a orchestrei. Acestea vor avea loc pe 7 februarie 2015, la Ateneul Român din Bucureşti. Audiţiile EUYO au loc anual în toate ţările Uniunii Europene, fiind deschise tinerilor muzicieni cu vârste cuprinse între 14 şi 24 de ani (inclusiv la 31 decembrie 2014). 

Înscrierea se face prin completarea formularului disponibil pe site-ul artexim.ro până la data de 2 februarie 2015. Candidatul va prezenta la audiţie o lucrare la alegere şi lucrările impuse de organizatori (bibliografie disponibilă accesând link-ul http://www.euyo.org.uk/orchestral-extracts). Programarea pentru audiţie va fi comunicată ulterior termenului limită de înscriere. În cadrul acestei selecţii sunt vacante aproximativ 140 de locuri în orchestră, iar tinerii selectaţi din peste 4.000 de candidaţi fac parte din cele 28 de ţări ale Uniunii Europene. Membrii actuali ai orchestrei pot participa la audiţii pentru a-şi păstra locul.

Orchestra Europeană de Tineret a fost fondată în 1976 de Lionel Bryer şi Joy Bryer, preşedinte, respectiv secretar general, al Fundaţiei Internaţionale pentru Tineri din Marea Britanie (International Youth Foundation of Great Britain), cu scopul de a crea o orchestră care să reprezinte idealurile europene ale unei comunităţi care lucrează împreună. De asemenea, Orchestra oferă un mediu propice pentru dezvoltarea experienţei artistice pentru tinerii muzicieni. 

"Îmi place să lucrez cu această Orchestră, muzicienii sunt tineri, vibranţi şi entuziasmaţi, dar în acelaşi timp, foarte profesionişti. Să reprezint EUYO este o experienţă plină de satisfacţii", a declarat Vladimir Ashkenazy, EUYO Music Director.

În stagiunea 2014/2015, în urma audiţiilor de la Bucureşti din februarie 2014, trei muzicieni români au fost selectaţi ca membri în Orchestra Europeană de Tineret: Adrian Dima (vioară), Andrei Mihăilescu (contrabas) şi Sorin-Vlad Spasinovici (violă). În cadrul proiectul EUYO European Music Campus - Youth, Music and Renewal at the Heart of Europe, organizat de European Union Youth Orchestra  în iulie 2014  (Grafenegg, Austria) şi dedicat tinerilor sub 18 ani, au fost selectaţi Paul-Marian Răducanu (vioară), Dan Ion Nanoveanu (vioară), Irina Fârtat (violă) şi Benjamin Chircă (violoncel). 

ARTEXIM, instituţie a Ministerului Culturii, organizează în colaborare cu Institutul Cultural Român audiţiile pentru selecţia anuală a Orchestrei Europene de Tineret (European Union Youth Orchestra). Începând cu anul 2010, participarea muzicienilor români la EUYO este sprijinită de Institutul Cultural Român. ARTEXIM este organizatorul Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu, al unor turnee de spectacole în străinătate pentru instituţiile artistice din România şi al unor evenimente pentru promovarea tinerelor talente peste hotare.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus