Libertatea / iulie 2005
In good company
După cunoştinţele mele, Şef, şi puţin mai mult / In good company este prima comedie cu adevărat serioasă despre lumea "yuppies"-ilor - aceşti sclavi moderni ai multinaţionalelor. "Yuppies" (executivii exclusiv orientaţi spre carieră, cu bani mulţi & timp puţin) sînt un fenomen recent în România; Paul Weitz (About a boy) îi surprinde însă la ei acasă, în SUA, unde "yuppies" nu sînt tocmai recenţi: există, deja, tata-yuppie, fata-yuppie & nepoţeii-yuppie...

Chiar dacă Şef, şi puţin mai mult oferă foarte mult în prima jumătate a filmului (dialoguri brici, situaţii iuţi şi o deşteaptă psihologie a "companiei"), lăsîndu-ne puţin dezamăgiţi în a doua şi mai ales la final (total convenţional, neconvingător şi didactic), filmul lui Weitz are meritul de a surprinde această lume "cu garda jos", punînd faţă în faţă două generaţii de yuppies: Dan Foreman, 51 de ani (Dennis Quaid), fostul şef al departamentului de Vînzări de la Sports America, şi Carter Duryea, 26 de ani (Topher Grace, un "newcomer" excelent"!), fostul nu-se-mai-ştie-ce devenit şeful lui Dan. Dar Carter - deşi ajuns în noua poziţie prin joc de glezne & lipsă de scrupule, adică prin CV-ul oricărui yuppie - nu este, totuşi, acea fiară de birou pe care o anunţau primele scene ale filmului, iar lucrul acesta devine evident atunci cînd Carter o-ntîlneşte pe (& se-ndrăgosteşte de) Alex, fiica mai mare a lui Dan (Scarlett Johansson). Dacă relaţia de birou cu Dan scoate la iveală resursele de ingenuitate şi bună-credinţă ascunse în Carter, relaţia de-după-birou cu Alex dezvăluie motivele pentru care Carter este părăsit mereu de gagici: exact aceleaşi!

Şef, şi puţin mai mult nu este numai despre a fi slab sau puternic la serviciu, ci şi în afara lui - cînd eşti în serviciul femeii... De văzut!
Regia: Paul Weitz Cu: Dennis Quaid, Topher Grace, Marg Helgenberger

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus