februarie 2015
Festivalul de film de animaţie anim'est 2015
Animation Worksheep, primul atelier de film de animaţie din România, prezentat de Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, ajunge la cea de-a cincea ediţie. 10 cursanţi cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani vor fi selectaţi pentru o nouă ediţie a Animation Worksheep, care va avea loc în perioada 1-18 mai 2015, la Braşov. 

Atelierul este destinat tinerilor animatori din România şi Republica Moldova cu diferite niveluri de experienţă, inclusiv începătorilor care dovedesc aptitudini de grafică sau desen şi stăpânesc noţiuni elementare de animaţie. 

În 2015, participanţii la Animation Worksheep vor produce scurtmetraje de animaţie, care vor putea fi urmărite de către public pe marele ecran, în cadrul celei de-a zecea ediţii a Anim'est, care va avea loc între 2 şi 11 octombrie 2015 la Bucureşti şi va fi urmată de o ediţie specială, organizată în luna noiembrie  2015 la Chişinău.

În cadrul workshopului, participanţii au ocazia să experimenteze mai multe tehnici de animaţie: 2D desenat, 2D digital, stop-motion, cut-out, 3D, îndrumaţi de cei mai experimentaţi animatori. Prezenţi şi în ediţiile trecute la Animation Worksheep, trainerii Dan Panaitescu şi Sergiu Negulici îi vor ghida pe cursanţi, le vor oferi sprijinul necesar pentru realizarea unui scurtmetraj de animaţie şi vor lucra cot la cot cu ei. 

Dan Panaitescu, câştigător al Premiului Anim'est 2009 pentru Cel mai bun clip publicitar, este animator 2D şi 3D. Cu o carieră bogată în publicitate, este unul dintre cei mai importanţi creatori din spatele documentarului a cărui animaţie a fost realizată la studioul DSG - Crulic - Drumul spre dincolo (r. Anca Damian, film recompensat la Festivalul Annecy cu cea mai mare distincţie pentru un film de animaţie). 

Sergiu Negulici a studiat sculptura la Universitatea Naţională de Arte. Astăzi este unul dintre cei mai prolifici animatori 3D din industria românească de publicitate. A realizat grafică 3D şi reclame animate pentru clienţi importanţi din portofoliul Abis Studio. În prezent, face parte din echipa unui film de lungmetraj şi lucrează la propriul scurtmetraj de animaţie.
 
Totodată, programul atelierului include şi un modul de scenaristică organizat de regizorii şi scenariştii Andrei Tănase şi Vlad Ilicevici. Cursul este menit să îi ajute pe participanţi să îşi dezvolte poveştile pentru scurtmetrajele pe care le vor realiza, precum şi să le ofere noţiuni elementare despre structura, formatul şi conţinutul unui scenariu de film.
 
La finalul atelierului, participanţii vor avea o experienţă consistentă de lucru în filmul de animaţie, din punct de vedere tehnic şi creativ. Din cei 46 de absolvenţi ai Animation Worksheep din perioada 2011-2014, mai bine de jumătate lucrează ca animatori în prezent. O parte din foştii cursanţi au participat cu filme proprii la competiţia românească din cadrul Anim'est, acesta fiind un rezultat important în demersul organizatorilor de a resuscita animaţia românească. Filmele realizate în ediţiile anterioare ale Animation Worksheep pot fi urmărite în filmuleţul următor:


Înscrierile la Animation Worksheep vor avea loc în perioada 23 februarie - 3 aprilie 2015, iar cei care doresc să participe sunt rugaţi să trimită prin e-mail,  la adresa [email protected], menţionând în subiectul e-mailului ANIMATION WORKSHEEP:
- Câte un CV personal cu informaţii relevante şi date de contact complete;
- O scrisoare de intenţie care să cuprindă o autoevaluare a aptitudinilor şi o prezentare a aspiraţiilor în ceea ce priveşte participarea la Animation Worksheep; pentru o experienţă educativă constructivă şi eficientă, participanţii sunt rugaţi să indice ce etape ale procesului de animaţie doresc să aprofundeze în cadrul workshopului. Etapele creării unei animaţii sunt, în ordine: concept art, character design, modelare (3D), rigging (3D), lighting + shading (3D), animaţie, compositing;
- O adresă FTP sau un link de unde pot fi descărcate materiale relevante realizate de candidat: animaţie sau artwork de grafică / design. 

La Animation Worksheep 2015 nu este permisă înscrierea animatorilor care au luat parte la ediţiile anterioare ale workshopului.
 
Taxa de participare pentru cursanţi este de 800 lei, iar studenţii beneficiază de o taxă redusă la 500 lei. Aceasta include cazare, masă, training, precum şi folosirea resurselor hardware şi software ale workshop-ului, pe toată perioada acestuia. Nu se percepe taxă pentru înscrierea la preselecţie. Animation Worksheep va suporta cheltuilelile de transport ale participanţilor din Republica Moldova.
 
Participanţii selecţionaţi pentru a participa la Animation Worksheep vor fi anunţaţi pe data de 10 aprilie 2015.

Animation Worksheep, primul atelier de animaţie prezentat de Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, este organizat de Asociaţia Estenest, cu sprijinul Primăriei Municipiului Braşov şi al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC). 

Descarcă programul anim'est, 2015 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus