martie 2015
Aferim!
Costumele personajelor principale din filmul Aferim!, regizat de Radu Jude, pot fi văzute începând de astăzi, 5 martie 2015, la AFI Palace Cotroceni din Bucureşti (strada Vasile Milea nr 4).

Realizate de designerul Dana Păpăruz, costumele reproduc în totalitate straiele secolului XIX. "Realizarea lor a durat aproape 6 luni, timp în care s-a muncit intens la documentare, apoi concept şi confecţionare. Pentru producerea costumelor au lucrat peste 30 de oameni (croitori, asistenţi, oameni de patină, costumieri, meşteri populari, manufacturieri) şi am colaborat cu patru consultanţi specializaţi în vestimentaţie civilă şi militară", a declarat Dana Păpăruz.


"Pentru acest film au fost realizate aproape 2000 de costume iar bucureştenii care vor ajunge în săptămânile următoare în AFI Palace Cotroceni vor putea vedea unele dintre cele mai reprezentative piese vestimentare atât pentru film cât şi pentru perioada în care se întâmplă acţiunea lungmetrajului regizat de Radu Jude" a mai adăugat Dana Păpăruz.

Aferim! va fi lansat pe 13 martie 2015 în cinematografele din România, la o lună după ce a câştigat trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2015.
 

 
Remarcate de criticii de specialitate, costumele din Aferim! sunt expuse în perioada următoare la intrarea FAR din cadrul complexului comercial AFI Palace Cotroceni. În cadrul expoziţiei, pot fi văzute hainele purtate de Teodor Corban (zapciul), Mihai Comănoiu (fiul zapciului, dorobanţ), Cuzin Toma (rob), Alexandru Dabija (boier), dar şi alte costume pe care publicul le va recunoaşte în film. Scenografia expoziţiei este semnată de Adrian Cristea.

După absolvirea secţiei de Design din cadrul Universităţii de Artă Bucureşti, Dana Păpăruz a lucrat ca designer de costume şi supervizor la peste 300 de reclame produse de agenţii de publicitate din ţară şi străinătate. În materie de film, are o bogată experienţă în producţii americane filmate în România: Side Show (2000, regia Thom Fitzgerald), Princess of Thieves (2000, regia Peter Hewitt), producţia BBC Catherine the Great (2005, regia John Paul Davidson, Paul Burgess), Borat! (2005, regia Larry Charles). Dana Păpăruz a semnat şi costumele filmului După dealuri (2012, regia Cristian Mungiu).
 
Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, Aferim! în regia lui Radu Jude, este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).

Scenariul filmului este scris de Radu Jude şi Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul Cătălin Cristuţiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreţia Bunescu.
Aferim! este o producţie Hi Film, în coproducţie cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films si cu participarea HBO România. Un film realizat cu sprijinul Cinema City, tocmai.ro, Timişoreana, MEDA, Dr Oetker, Aqua Carpatica, Libra Internet Bank şi Fundaţia pentru o Societate Deschisă. Finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene. Un proiect susţinut de Eurimages.
            
Parteneri de comunicare: Europa FM & Mediafax Group
Partener de monitorizare : mediaTrust Romania
Parteneri media: Zile şi Nopţi, Cinemap, FILM, Cinemagia, Mediafax.ro, ApropoTV.ro, Gandul.info, One.ro, Liternet, Cinefan.ro, CinemaRX , filmreporter.ro, All About Romanian Cinema (aarc.ro), MovieNews.ro
Partener Oficial: EXIMTUR BUSINESS
Cu sprijinul: UCIN, ARCUB, Privileg Catering, Domeniile Sâmbureşti, Auto Italia
Facebook: https://www.facebook.com/aferimfilm
Instagram: instagram.com/aferimfilm


Regia: Radu Jude Cu: Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus