martie 2015
Premiul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu din cadrul ediţiei 2015 a Competiţiei Yokohama Dance Collection EX din Japonia a fost acordat tinerilor coregrafi Ikumi Kurosu şi Naoto Katori. 

Acesta este cel de-al doilea premiu oferit de Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), după ce în 2013 acest titlu a mai fost acordat dansatoarei Yo Nakamura. Yokohama Dance Collection EX, cel mai important festival de dans contemporan din Japonia, reprezintă o platformă de promovare unică pentru coregrafi. 

Evenimentul are caracter anual şi este prezentat la Red Brick Warehouse, în Yokohama, al doilea cel mai populat oraş din Japonia. Programul din 2015 al festivalului a atras aplicanţi din nouă ţări din Asia şi s-a desfăşurat pe două secţiuni: Competiţia I, dedicată coregrafilor profesionişti a căror lucrare a fost deja prezentată publicului şi Competiţia II, dedicată tinerilor coregrafi cu vârsta sub 25 de ani.


Premiul FITS constă în invitarea unui coregraf pentru a susţine o reprezentaţie la Sibiu în 2016 şi îşi propune să contribuie la un dialog cultural important între artiştii români şi japonezi. Acest premiu este oferit unui coregraf din Competiţia I cu sprijinul EU Japan Fest Committee

Ikumi Kurosu şi Naoto Katori formează un duo încă din 2013, iar lucrarea prezentată în cadrul competiţiei poartă titlul RE:DIVISION. Coregrafia celor doi dansatori japonezi porneşte de la forme simple şi creşte în intensitate printr-un limbaj original ce exprimă o viziune complexă asupra lumii din jurul nostru, asemenea unui studiu al corpului uman ca expresie individuală într-un mediu marcat prin diversitate culturală. 

Cea de-a XXII-a ediţia a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va avea loc în perioada 12 - 21 iunie 2015. Următoarele ediţii ale festivalului au fost programate în perioada 10 - 19 iunie 2016 (ediţia XXIII) şi 9 - 18 iunie 2017 (ediţia XXIV). 

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu reprezintă cel mai complex festival anual din România, fiind recunoscut internaţional ca cel de-al treilea festival de artele spectacolului din Europa, ca amploare şi dimensiune, după Festivalul Internaţional de la Edinburgh (Marea Britanie) şi Festivalul de la Avignon (Franţa). Timp de zece zile, la jumătatea lunii iunie, peste 2500 de artişti din toate colţurile lumii vor prezenta 380 de evenimente în faţa a peste 600.000 de spectatori.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus