Aferim!, în regia lui Radu Jude, este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma). Deşi este construit pe convenţia unui film de epocă, în alb-negru, filmul se remarcă printr-o surprinzătoare prospeţime şi caută în trecut cauzele intoleranţei etnice de azi. Din distribuţia peliculei fac parte actorii: Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu şi Dan Nicolaescu.
Ada Solomon, producătoarea filmului, a precizat că a fost un film care a avut nevoie de o pregătire de aproape trei ani, un film lucrat foarte atent şi cu mare grijă, adăugând că este probabil cel mai complex proiect de până acum şi că a necesitat un buget mult mai mare ca de obicei.
"Nu mai ştiu care psiholog susţinea că un om e sănătos din punct de vedere mental dacă ştie de unde vine, unde se află şi încotro intenţionează să meargă. Cred că lucrul acesta e adevărat şi în ceea ce priveşte societăţile, nu doar indivizii. Societatea românească nu va fi cu adevărat sănătoasă până când nu-şi va cerceta trecutul - mai apropiat sau mai îndepărtat -, cu luciditate şi onestitate", a declarat Radu Jude, înainte de lansarea filmului.
"Aferim!" este o interjecţie din limba turcă şi se traduce prin "bravo!" sau "foarte bine!".
La proiecţia programată duminică, 15 martie 2015, la Sibiu, vor participa actorii Teodor Corban şi Alexandru Dabija, scenaristul Florin Lăzărescu şi regizorul Radu Jude. Pelicula va mai fi proiectată vineri, 13 martie 2015, de la orele 18:00 şi 20:30, şi sâmbătă, 14 martie 2015, de la ora 20:00. Filmul are o durată de 105 minute şi nu este recomandat celor sub 15 ani.
"Pe lângă cele 5 proiecţii din weekend, vom organiza şi o serie în matineu, luni, 16 martie 2015, dar cu circuit închis, pentru elevii de liceu şi profesorii acestora. La finalul proiecţiilor vor fi organizate sesiuni Q&A, cu întrebări şi răspunsuri pe marginea filmului", a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului Gong din Sibiu.
Accesul publicului la oricare din proiecţii se face pe baza biletelor puse în vânzare exclusiv la sediul teatrului din strada Alexandru Odobescu nr. 4 sau la intrarea în sala de spectacol, cu 30 de minute înainte de începerea proiecţiei, în limita locurilor disponibile. Vânzarea biletelor începe luni, 9 martie 2015, ora 10:00. Preţul unui bilet este de 10 lei, tarif unic.
Pelicula este distribuită de Micro Film în colaborare cu Parada Film.