august 2005
A doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL se desfăşoară între 1 august şi 4 septembrie 2005, la Sf. Gheorghe, în Delta Dunării.

În perioada 1–12 august, a avut loc în Satul Filmului retrospectiva primei ediţii a Festivalului, urmată, în perioada 15–20 august, de secţiunea competitivă 2005, în Satul Filmului şi Complexul Cinema. Între 20 august şi 4 septembrie, vor putea fi urmărite în Satul Filmului producţiile care au concurat anul acesta la secţiunile documentar şi scurtmetraj.

În urma selecţiei la secţiunea lungmetraj, următoarele producţii concurează pentru Trofeul Festivalului, în valoare de 10.000 USD:
 Adam and Paul, regia Lenny Abrahamson (Irlanda), Festivalul de film de la Berlin, 2005
 Dear Wendy, regia Thomas Vinterberg (Danemarca), Festivalul de film Sundance, 2005
 El Abrazo Partido, regia Daniel Burman (Argentina), Ursul de Argint pentru cel mai bun film în 2004 la Berlin
 Harvest Time, regia Marina Razbezhkina (Rusia), Silver Alexander în 2004 la Festivalul de film de la Salonic
 Turtles on their Backs, regia Stefano Pasetto (Italia), Opera Prima în 2004 la Festivalul de film de la Veneţia
 Tropical Malady, regia Apichatpong Weerasethakul (Thailanda), Premiul Juriului în 2004 la Cannes
 Turtles Can Fly, regia Bahman Ghobadi (Iran), Peace Film Award, în 2004, la Berlin.

Preşedintele Juriului la secţiunea lungmetraj este actriţa Maia Morgenstern. Din acelaşi juriu mai fac parte Marion Hansel, regizor şi producător de film (Belgia), Michele Levieux, critic de film (Franţa) şi Alex Leo Serban, critic de film (România).

Juriul secţiunii de film documentar este format din Ilana Tsur, preşedintele Juriului, fondatoare şi director al Festivalului de Film Documentar de la Tel Aviv, DOCAVIV (Israel), Magda Mihăilescu, critic de film (România) şi Radu Gabrea, regizor, scenarist şi producător (România).

La selecţia pentru secţiunea documentar s-au înscris 256 de filme, dintre care au rămas în selecţia oficială 12 producţii.

Juriul secţiunii scurtmetraj este format din Eric Wojcik, selecţioner la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand (Franţa), preşedintele Juriului, Iulia Blaga, critic de film (România) şi Dan Chişu, preşedintele Festivalului DaKINO (România).

La secţiunea de scurtmetraj s-au înscris 550 de filme, dintre care au rămas în competiţia oficiala 48 de producţii.

Valoarea totală a premiilor acordate la ediţia din 2005 a Festivalului este de 23.500 de dolari.

În afara competiţiei, în cadrul programelor paralele, vor fi proiectate producţii precum deja celebrul Ten Minutes Older: The Cello & The Trumpet, un colaj de scurtmetraje pe tema timpului realizate de Bernardo Bertolucci, Mike Figgis, Jiri Menzel, Istvan Szabo, Claire Denis, Volker Schlöndorff, Michael Radford, Jean-Luc Godard, Aki Kaurismaki, Victor Erice, Werner Herzog, Jim Jarmusch, Wim Wenders, Spike Lee, Kaige Chen.

Programul special al Festivalului mai cuprinde o selecţie de documentare avînd ca tema atacurile teroriste din ultimii ani: World Trade Center (11 septembrie), Madrid (11 martie), Moscova (teatrul Dubrovka) şi Beslan (luarea de ostatici într-o şcoala din oraş) şi evenimentele sângeroase din zonele de conflict din Orientul Mijlociu.

Regizorul britanic Peter Greenaway este invitatul de onoare al ediţiei din acest an, trilogia Tulse Luper Suitcases / Valizele lui Tulse Luper urmând a fi proiectată în cadrul Galei de Deschidere a Festivalului. Cu această ocazie, regizorul Peter Greenaway va participa la o sesiune de întrebări şi răspunsuri în Satul Filmului. A doua zi, Peter Greenaway va susţine o conferinţă în Complexul Cinema (Tabăra Anonimul).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus