martie 2015
Festivalul de Film Documentar One World România, 2015
În deschiderea oficială One World Romania, 2015, Thorsten Geissler, directorul Programului Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung, ne provoacă să răspundem dacă trebuie să ne facem griji pentru drepturile omului şi libertatea de exprimare. Trăim într-o lume perfectă sub umbrela articolelor şi amendamentelor din Carta Drepturilor Omului? Şi înainte de a răspunde provocării, dumnealui ne reaminteşte de perioada anilor '20-'30, când, pe fondul marginalizării şi urii promovate în societatea germană, lucrurile au degenerat în lagărele de exterminare în masă şi un război care a provocat milioane de victime.

Indiferent că vorbim despre lupta anti-corupţie, împotriva regimurilor dictatoriale, grupărilor extremiste, despre manifestele pentru drepturile femeilor din lumea arabă sau cele împotriva exploatărilor industriale care pun în pericol mediul înconjurător, umanitatea a fost pusă la grele încercări, iar democraţia terfelită pe scenele din Tahrir, Taksim, Syntagma sau Maidan.

Un eveniment de neratat ar fi Marele Circuit al Demolatorilor de Istorie - un tur ghidat de Eugen Istodor prin locurile unde autorităţile au închis ochii când au fost demolate abuziv case aparţinând patrimoniului istoric, pentru a face loc propriilor afaceri şi interese. Dacă toate personajele-cheie de la Marele Circuit al Şpăgii din 2014 sunt acum după gratii, pentru 2015 Eugen propunea demolarea, cel puţin, a unei clădiri construite neautorizat.
 
Ediţia 2015 a debutat cu Our Terrible Country, un film care aduce pe ecran atrocităţile comise de ISIS în Siria, o proiecţie care a avut loc în absenţa regizorului Mohammad Ali Atassi, întors din drum de autorităţi în aeroport...

Pentru următoarele şase zile One World Romania transformă Bucureştiul într-o fereastră către 5 continente ale lumii. Cine-lupta din 2014 a crescut în 2015 într-un kino-maidan, în luptă fiind aruncate 42 de documentare şi 14 evenimente speciale. Citizenfour, Virunga, Cardiopolitika, Mandatul, Pixadores sau Euromoaidan. Montaj Brut sunt doar câteva dintre filmele de neratat al ediţiei 2015 şi care ne invită în spaţii unde libertatea de exprimare este cumpărată prin lupte de stradă şi vărsări de sânge, iar pentru drepturile omului încă se negociază.

Descarcă broşura One World Romania, 2015 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus