Filmul creionează imaginea perioadei decembrie 2013 - februarie 2014, perioadă în care abuzurile regimului politic s-au întâlnit cu resursele epuizate ale ucrainenilor. Este o colecţie de zece poveşti care oscilează între diferite puncte de interes ale celui mai sângeros, dar surprinzător, cel mai sigur loc din Kiev - Piaţa Maidan. E o singură poveste care evadează în satul de baştină al preşedintelui în exerciţiu de atunci, o alternativă ca discurs al unor oameni care credeau în regim, dar şi o gură de aer - după cele opt părţi în care camera aleargă pe linia de demarcaj între tabăra guvernamentală şi cea a protestatarilor, ajungi efectiv să simţi mirosul de cauciuc ars care a cuprins oraşul în acel moment de cotitură din istoria actuală a Ucrainei.
În ianuarie 2014 am fost plecat cu un proiect în regiunea Transcarpatia în Ucraina, o zonă îndepărtată de capitală şi de sutele de mii de protestatari adunaţi acolo. Uşor uşor proteste se înfiripau şi în alte oraşe şi eram curioşi ce cred oamenii despre tot ce se întâmplă şi despre unde se va ajunge. Eram deja într-un moment în care se profita de spiritul civic trezit la viaţă şi care îi ţinea pe oameni în piaţă chiar şi la -20oC şi se tot punea mişcarea pe seama forţării Ucrainei de a alege între Est şi Vest. Părerile localnicilor erau împărţite. Ca marea majoritate a statelor ex-sovietice, Ucraina reprezintă o sursă de forţă de muncă ieftină pentru Rusia şi o piaţă sigură pentru resursele petroliere pe care le livra la preţuri preferenţiale. Pe de altă parte, erau euro-susţinătorii care îşi doreau să scape de sub tutela impusă în timp şi de influenţa protectoare a statului vecin, care controla politic şi economic, nu doar energetic.
Concluzia la care am ajuns atunci a fost şi accentul pus de realizatorii Evromaidan. Chornovy montazh / Euromaidan. Rough Cut - oamenii au ieşit în piaţă să protesteze paşnic împotriva unor rămăşiţe sovietice şi a unor oligarhi care controlau o ţară zdruncinată de corupţie, dând exemple de ţări incoruptibile precum Moldova sau România. EuroMaidanul a fost revoluţia oamenilor sătui de clasa politică coruptă, a fost ceva inevitabil - dacă nu ar fi avut loc atunci, ar mai fi trecut 2-3 ani şi s-ar fi ajuns tot aici. Era cumva ultima şansă de a alunga tot ce a fost rău, întrebarea însă, pusă din sală, a fost dacă ceea ce este acum este ceea la ce s-a visat să înlocuiască vechiul regim - o întrebare dificilă pentru o ţară a cărei prioritate actuală este să iasă din război.
EuroMaidan este Revoluţia Onoarei, simbolul aspiraţiei către adevăr, "lupta pentru spaţiul public a societăţii civile", după cum menţiona şi Laurenţiu Colintineanu, jurnalist prezent în decembrie 2013 în mijlocul evenimentelor. Acum încă mai persistă euforia celor întâmplate acum un an, dar nu se fac planuri pe termen lung. Ştirile zilnice cu decesele din Donbass ţin oamenii în alertă. Miza principală este pacea, după care se va vedea dacă au fost bună sau nu decizia fără opţiuni legată de alegerea lui Poroshenko ca preşedinte.
Regizorii filmului au recunoscut că despre multe dintre aspecte şi-au dat seama la mult timp după petrecerea lor. Cu aparatul de filmat între tabere, pe lângă cadavre, printre protestatari sau în mijlocul echipajelor Berkut - indiferent de spiritual civic trebuie să fii prieten cu ei - ai impresia că eşti protejat, asta până când realizezi că obiectivul nu face faţă pietrelor, gloanţelor, grenadelor. Şi contrar aparenţelor, pericolul creştea cu cât te îndepărtai de miezul acţiunilor - străzile adiacente erau circulate de persoane necunoscute violente, sportivi sau agenţi sub acoperire, sau mai târziu de lunetiştii care au provocat nu mai puţin de o sută de victime.
În vocabularul românesc maidanul este un loc de joacă. Pentru locuitorii din ţară vecină este un simbol al libertăţii cumpărat cu sânge şi jertfe umane şi care a scos în stradă între 500.000-1.000.000 protestatari. Cred că asta ar trebui să ne dea de gândit asupra democraţiei, libertăţilor individuale şi de exprimare şi asupra spiritului civic, purtându-ne de multe ori ca nişte copii care vin cu lecţia nepregătită la şcoală. Mă întreb ce ne facem dacă urmează la un moment dat un examen?
Nu rataţi celelalte proiecţii ale Evromaidan. Chornovy montazh / Euromaidan. Rough Cut de la One World Romania, 2015 - un film care îţi va da mult de gândit şi care pune multe întrebări simple, dar la care nu este atât de uşor de răspuns.