martie 2015
Virunga
Continentul african poartă haina unei realităţi triste - ţările colonialiste din secolul trecut, plecate o dată cu valul de declaraţii de independenţă au fost înlocuite cu companiile străine, care profită de sărăcia şi corupţia locală pentru a stabili un monopol şi a exploata resursele naturale. Oamenii sunt mituiţi cu promisiuni - construcţia de şcoli, a reţelelor de drumuri, spitalelor, universităţilor - se oferă civilizaţia cu preţul dezechilibrului natural din zonă.

Parcul Naţional Virunga din Congo a fost înfiinţat în 1925, iar în 1979 a devenit parte a patrimoniului mondial UNESCO, reprezentând singurul loc din lume unde mai trăiesc gorilele montane, o specie ameninţată de dispariţie prin prezenţa a doar 800 exemplare la nivel global. În momentul în care sub lacul Edward I, aflat în vecinătatea parcului, au fost zăcăminte de petrol, liniştea unui arii protejate înţepate de braconieri a ajuns pe muchie de cuţit.

Parcul este protejat de o armată întreagă de rangeri, în ultimii 20 de ani şi-au pierdut viaţa 169 de persoane care au stat în calea celor veniţi cu interese economice în zonă. Este de fapt şi punctul de pornire al filmului Virunga, nominalizat la Premiile Oscar şi BAFTA, un film care te implică în comunităţile de acolo şi te face să trăieşti riscurile care pentru localnici sunt un mod de viaţă. Într-o ţară în care preşedintele şi guvernul asigură toate pârghiile necesare deschizând drumul spre exploatare companiilor străine, gorilele montane şi protectorii acestora - rămân singurul impediment în calea dezastrului.

De la obţinerea independenţei până la primele alegeri democratice Congo a fost măcinată de conflictele tribale interne, care au renăscut în ultimii ani de când mişcarea rebelă M23 prinde curaj şi devine o ameninţare atât pentru localnicii cu bagajele mereu pregătite pentru evacuare, cât şi pentru parc. Filmul, care combină elementele de documentar cu cele ale jurnalismului de investigaţie, de-construieşte firul de acţiune al companiei britanice SOCO, care merge mai departe de promisiuni şi mituieşte responsabilii locali sau cumpără generali M23, cei care ar ţine zona sub control o dată ce conflictul armat înaintează. În zona de acţiune a investigaţiei nimeresc reprezentanţii companiei din teritoriu, iar discuţiile cu ei pornesc de la premisa că parcul este o mină nenorocită. Afacerile sunt afaceri mai spun ei, iar soluţia pe care o propun este colonizarea zonei pentru că localnicii sunt ca nişte copii şi nu sunt capabili să se descurce singuri, iar asta nu trebuie să stea în calea către muntele de bani ascuns în bazinul de petrol. În timp ce aceştia nu dau doi bani pe patrimoniul natural şi gorile, urmărim povestea lui Rodrigo, un îngrijitor la unul din centrele de protecţie a gorilelor, care adăposteşte trei femele şi un mascul, un om care şi-a dedicat viaţa acestor animale pe care le consideră familia lui şi pentru care este pregătit să moară. De altfel, filmul este unul foarte emoţionant, însă pe alocuri e tulburat de dramatismul forţat de muzica aproape hollywoodiană.

Virunga este un film curajos despre nişte oameni puternici. Din mijlocul sărăciei în care trăiesc refuză promisiunile temporare, cu rază scurtă de acţiune - este mai important să lase generaţiilor care vin un parc cu valoare internaţională decât un focar de lupte permanente la gura unui bazin cu resurse epuizabile. Este greu să lupţi împotriva sistemului economic construit prost şi a companiilor care acţionează pe termen lung, care intervin şi se retrag până când se calmează spiritele, apoi revin din nou o dată ce atenţia noastră dispare. Şi dacă de obicei asupra altor companii se poate pune presiune publică prin acţiuni sau prin clienţi, SOCO nu este o corporaţie cu profil public, aceasta vânzând licenţele către terţi, ceea ce presupune o vigilenţă şi mai mare.

De la premieră până la proiecţia de la One World Romania, 2015, Virunga a crescut cu un disclaimer din partea companiei britanice care neagă orice fel de acţiuni murdare în zonă, care contravin mediul ecologic înconjurător, se dezice de angajaţii din teritoriu surprinşi cu mită sau discursuri colonialiste şi refuză legăturile dovedite cu gruparea rebelă M23.

În drumul de întoarcere de la prezentarea unui raport despre sustenabilitatea parcului, Emmanuel de Merode, directorul acestuia, a supravieţuit unui atac armat în care a încasat cinci gloanţe. Rodrigo a fost arestat fără explicaţii pentru 17 zile şi torturat, după ce în timpul intervenţiei armate M23 l-a pierdut pe Kaboco, singurul mascul din cele patru gorile pe care le avea în grijă. Şi acestea sunt doar două dintre poveştile de curaj ale unor oameni care nu au voie să obosească, care nu se consideră cu nimic speciali şi care îşi pun în joc sacrificiul personal pentru continuitatea vieţii sălbatice. Virunga este o lecţie de curaj şi de acceptare că viaţa merge mai departe, un film în care gorilele şi cei care le apără cu arma în mână, sunt consideraţi nişte eroi.

Regia: Orlando von Einsiedel

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus