martie 2015
Festivalul de Film Documentar One World România, 2015
Duminică seara, 22 martie 2015, s-a încheiat cea de-a opta ediţie a festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania, 2015. În 3 cinematografe din Bucureşti am urmărit 42 de filme documentare, cele mai multe arătate în premieră în România. Timp de 6 zile am redescoperit centrul capitalei din perspectiva demolatorilor de istorie. Am petrecut o săptămână (16-22 martie 2015) în compania a 28 de invitaţi care şi-au prezentat filmele în faţa publicului bucureştean şi am discutat minute în şir despre filmele abia văzute în toate sălile de pe kino-maidan.

Juriul de liceeni al festivalului One World Romania a acordat pentru al treilea an consecutiv, premiul Best Karma Award. Documentarul premiat este Tuulensieppaajat / Pixadores, în regia lui Amir Escandari. Teodora, Ligia, Daniela, David şi Ionuţ au înmânat trofeul producătoarei filmului, Miia Haavisto - în 2015 o machetă a kino-maidan-ului. Trofeul celei de-a opta ediţii a fost realizat de Ilinca Păun Constantinescu împreună cu Atelier 13.

Cei 5 juraţi au motivat duminică seara decizia lor, astfel: "Documentarul pe care l-am ales e un film pe care îl poţi urî cu uşurinţă, deoarece pare o alegere previzibilă pentru nişte adolescenţi, prin prisma subiectului său. În acelaşi timp este şi un film pe care e greu să nu-l iubeşti, pentru că ne reprezintă. Deşi subiectul pare foarte specific, în realitate nu este - este un film despre lucrurile în care cred adolescenţii şi în care adulţii ar trebui să nu uite să creadă. Ce ne-a învăţat pe noi filmul câştigător este că educaţia nu trebuie să înceapă neapărat din şcoli sau instituţii private şi că ea poate începe şi pe maidan."

Miia Haavisto, după primirea trofeului One World Romania 2015, ne-a spus că:  "Este primul premiu pe care îl primeşte filmul nostru şi e cu atât mai important pentru că vine din partea unui juriu atât de tânăr."

Pentru cei care n-au putut ajunge la festival sau pentru cei care vor să revadă momente de la evenimente şi interviuri cu participanţii celei de-a şaptea ediţii, am pregătit o galerie foto şi video. Galeriile sunt în curs de up-datare, aşa că vă invităm să rămâneţi aproape de festival şi după terminarea lui.

Începând de luni, 30 martie 2015, ne întâlnim la Centrul Ceh din Bucureşti, cu reluări ale unor filme prezentate în cea de-a opta ediţie a festivalului. Rămâneţi conectaţi la kino-maidan pentru a primi noutăţi despre programul reluărilor One World Romania.

ONLINE: http://www.oneworld.ro | http://www.facebook.com/one.world.romania
ORGANIZATORI: Asociaţia One World Romania & Centrul Ceh Bucureşti
PARTENER PRINCIPAL: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung
CU SPRIJINUL: Centrul Naţional al Cinematografiei