aprilie 2015
Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu prezintă cinci muzicieni consacraţi ai scenei internaţionale în concert alături de bursierii SoNoRo Interferenţe. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 18 aprilie 2015, de la ora 19.00, pe scena Sălii Thalia a Filarmonicii de Stat din Sibiu.

Pianista britanică Diana Ketler, profesoară la Academia Regală de Muzică din Londra, pianistul leton Janis Maleckis, profesor la Academia de Muzică din Riga, violonistul rus Roman Mints, directorul Festivalului Homecoming din Moscova, violistul român Răzvan Popovici, directorul Festivalului SoNoRo şi violoncelistul german Alexander Hülshoff, profesor la Academia de Muzică din Essen şi directorul artistic al Fundaţiei Villa Musica, sunt maeştrii şi partenerii de scenă ai tinerilor bursieri în cadrul acestei premiere muzicale în Sibiu.

SoNoRo Interferenţe sărbătoreşte deja al nouălea an de existenţă. Unul dintre scopurile sale este crearea, pe termen lung, a unei elite muzicale, pentru continuarea demersului Festivalului SoNoRo de a include România în circuitul de vârf al vieţii muzicale europene.

Anul acesta, printr-un parteneriat iniţiat împreună cu fundaţia germană Villa Musica, bursierii români SoNoRo Interferenţe şi bursierii germani au avut ocazia de a participa la un prim workshop, organizat în Castelul Engers din Neuwied. Trei dintre bursierii Fundaţiei Villa Musica vor concerta alături de colegii lor, bursieri ai programului SoNoRo Interferenţe, la Sibiu. Tinerii muzicieni care vor urca pe scena Sălii Thalia pe 18 aprilie 2015 sunt: Marcel Lazăr (pian), Victor Andrei Părău (pian), Ilinca Forna (vioară), Elvira van Groningen (vioară), Alexandru Marian (vioară), Iulia Cazacu (violă), Fernando Arias Para (violă), Horaţiu Luduşan (violoncel), Adrian Precup (violoncel) şi Sebastian Lastein (clarinet).

Programul concertului cuprinde piese de Josef Suk, Wolfgang Amadeus Mozart, Antonín Dvořák, Jean Sibelius şi Claude Debussy.

Concertul de la Sibiu este organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, marcând începutul colaborării festivalului cu platforma culturală SoNoRo. Parteneriatul cu FITS nu este primul de acest fel pentru SoNoRo, festivalul având un îndelung istoric alături de TIFF - Festivalul Internaţional de Film Transilvania de la Cluj-Napoca, precum şi împreună cu alte manifestări culturale din România şi nu numai: Festivalul de film românesc Making Waves din New York, SUA, Festivalul de muzică de cameră Chiemgauer Musikfrühling din Traunstein, Germania, Festivalul din Spoleto, Italia, şi alte festivaluri din Israel, Anglia, Letonia, Slovenia sau Japonia.

Programul SoNoRo Interferenţe este sprijinit de sponsorul principal BRD - Groupe Société Générale şi de partenerul principal Institutul Cultural Român, alături de  Fundaţia pentru Poezie Mircea Dinescu, Fundaţia Villa Musica din Schloss Engers, Academia Europeană Palazzo Ricci din Montepulciano, Colegiul Naţional de Muzică George Enescu, Filarmonica de Stat din Sibiu, Ministerul Bavarez al Culturii, Hotelul Endorfer Hof, Districtul Bavaria Superioară, Festivalul de muzică de cameră Chiemgauer Musikfrühling şi Ensemble Raro.

Biletele pentru concertul din 18 aprilie 2015 sunt disponibile prin reţeaua Eventim - magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Cărtureşti, librăriile Humanitas şi online pe www.eventim.ro, precum şi în seara evenimentului, la intrarea în sala de concert. Preţul unui bilet este de 20 de lei, respectiv 10 lei, pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Creat în 2007, SoNoRo Interferenţe, programul educativ din cadrul platformei culturale SoNoRo, doreşte să contribuie la ridicarea nivelului profesional al tinerilor muzicieni români şi la lărgirea orizontului lor cultural, în context european.

Tinerii muzicieni selecţionaţi vor avea ocazia să studieze muzica de cameră alături de artişti de talie internaţională şi de profesori de la diferite Universităţi de Muzică din Europa. În spiritul tradiţiei europene a muzicii de cameră, locurile alese pentru studiu oferă liniştea şi atmosfera potrivite pentru creaţie.

În cadrul programului din 2015 vor avea loc patru workshop-uri: în România, la Portul Cultural Cetate, în Italia, la Montepulciano - Palazzo Ricci, şi în Germania, la Fundaţia Villa Musica din Schloss Engers şi la Academia de Muzică din Bad Endorf. La finalul fiecărei sesiuni de lucru, bursierii vor interpreta lucrările studiate în cadrul workshop-ului, alături de profesorii lor, în concerte special organizate.

Concertele finale au loc la Montepulciano (28 martie 2015), Schloss Engers (4-7 aprilie 2015), Portul Cultural Cetate (17 aprilie 2015), Sibiu (18 aprilie 2015), Bucureşti - Colegiul Naţional de Muzică George Enescu (19 aprilie 2015) şi la Bad Endorf. În plus, cele mai bune ansambluri formate pe parcursul workshop-urilor SoNoRo Interferenţe vor avea ocazia să concerteze în cadrul celei de-a 10-a ediţii a Festivalului SoNoRo 2015.

Preselecţiile pentru SoNoRo Interferenţe au avut loc pe 23 şi 25 ianuarie 2015, la Cluj şi la Bucureşti, iar dintre cei aproximativ 90 de tineri care s-au înscris au fost aleşi 40 de bursieri.
Pentru mai multe detalii despre proiectele SoNoRo vă rugăm să consultaţi: www.sonoro.ro.

Sponsor principal SoNoRo Interferenţe: BRD - Groupe Société Générale
Partener principal: Institutul Cultural Român
Parteneri: Fundaţia pentru Poezie Mircea Dinescu, Fundaţia Villa Musica din Schloss Engers, Academia Europeană Palazzo Ricci din Montepulciano, Colegiul Naţional de Muzică George Enescu, Filarmonica de Stat din Sibiu, FITS - Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, Ministerul Bavarez al Culturii, Hotelul Endorfer Hof, Districtul Bavaria Superioară, Festivalul de muzică de cameră Chiemgauer Musikfrühling şi Ensemble Raro.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu reprezintă cel mai complex festival anual din România, fiind recunoscut internaţional ca cel de-al treilea festival de artele spectacolului din Europa, ca amploare şi dimensiune, după Festivalul Internaţional de la Edinburgh (Marea Britanie) şi Festivalul de la Avignon (Franţa). Timp de zece zile, la jumătatea lunii iunie, peste 2500 de artişti din toate colţurile lumii vor prezenta 380 de evenimente în faţa a peste 600.000 de spectatori.