aprilie 2015
Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu anunţă punerea în vânzare a primului set de bilete pentru cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, ce va avea loc în perioada 12 - 21 iunie 2015.

Pentru evenimentele din programul din 2015, organizatorii au pus în vânzare un prim set de 7.500 de bilete valabile pentru 41 de spectacole de teatru, dans şi muzică, urmând ca până la începutul lunii mai 2015 să fie anunţat programul complet de spectacole al ediţiei 2015 a Festivalului de la Sibiu.

Programul celei de-a XXII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu continuă tradiţia unei oferte culturale la cel mai înalt nivel şi propune o călătorie în jurul lumii prin intermediul unora dintre cele mai dinamice companii de teatru.

Deţinător al titlului de "Teatrul anului" în 2005 şi 2008 (v. Theater Heute Magazin), Deutsches Theater Berlin reprezintă una dintre cele mai valoroase mişcări teatrale europene şi prezintă la Sibiu Mameloschn - Limba în care să ne înţelegem cu toţii / Mother Tongue Mameloschn în regia lui Brit Bartkowiak.

Polski Theatr este gazda unora dintre cei mai prolifici creatori europeni, producând spectacole ale unor figuri marcante ca Jerzy Jarocki şi Krystian Lupa. În 2015, compania poloneză va fi prezentă în România cu spectacolul Courtney - o iubire nemaivăzută / Courtney Love.

Teatrul Naţional Kote Marjanishvili din Georgia va fi reprezentat de regizorul Levan Tsuladze cu producţia Însemnările unui nebun / Mad Man's Story, un punct de referinţă în reinventarea teatrului modern.

Unul dintre cele mai importante teatre de limbă germană din lume, Teatrul Naţional din Viena este invitat în România cu Moscova mahmură / Moscow - Petushki, o capodoperă postmodernistă în regia lui Felicitas Braun.

Klaus Maria Brandauer, distins cu premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes (Mephisto - 1981), nominalizat la Premiile OSCAR pentru cel mai bun actor în rol secundar (Out of Africa - 1986), va fi prezent la Sibiu cu spectacolul Ultima bandă a lui Krapp / Krapp's last Tape în regia lui Peter Stein, un spectacol ce aduce un omagiu lui Samuel Beckett.

Eimuntas Nekrosius, unul dintre cei mai bine cotaţi regizori ai momentului, revine la Sibiu cu spectacolul Cartea lui Iov / Book of Jov al Companiei Meno Fortas Theatre.

Daniel Veronese, una dintre cele mai importante personalităţi teatrale din America de Sud, prezintă în premieră europeană Despre lumea periculoasă a animalelor - Mieii / The Lambs, o montare provocatoare prin forţa actorilor într-un mediu auster şi minimalist.

Teatrul Naţional din Sibiu îşi întăreşte, totodată, poziţia de lider prin prezenţa unor producţii semnate de Radu Afrim, Mihai Măniuţiu, Silviu Purcărete, Charles Muller şi Kazuyoshi Kushida.


 
Ediţia din acest an continuă seria fascinantă a marilor spectacole de dans contemporan. Aflat pentru prima dată la noi în ţară, coregraful Barak Marshall prezintă Ţara Miracolelor / Wonderland, o producţie unică ce exploatează esenţa energetică a dansatorilor de la Inbal Dance Theatre Company (Israel), oferind o nouă perspectivă asupra umanităţii prin tehnica mişcării descompuse.

Una dintre cele mai provocatoare dansatoare din China, Jin Xing (al cărei nume se traduce literalmente "steaua de aur") şi compania acesteia, Jin Xing Dance Theatre Shanghai prezintă la Sibiu spectacolul Vreau să fiu altfel / Different Loneliness, într-o coregrafie graţioasă, subtilă, cu un impact vizual răvăşitor. Producţia va aduce pe scenă, pe lângă cei 15 dansatori ai companiei, şi un grup de 9 muzicieni din Mongolia Centrală.

Sengiku Bando, unul dintre cei mai cunoscuţi dansatori tradiţionali din Japonia, prezintă în premieră mondială o nouă versiune a Legendei celor 47 de Samurai / The Another Chushingura, o creaţie cu rădăcini în teatrul clasic Kabuki şi reinventată printr-o nouă estetică a limbajului corporal.

Gigi Căciuleanu revine la Sibiu cu un nou spectacol de teatru coregrafic. Imagine all the people (Opera Naţională Română Iaşi) propune o serie de povestiri scurte, confesiuni despre oameni remarcabili prin care autorul revarsă imagini poetice în toate formele sale de dialog.

Ca o premieră în programul festivalului, dansatorul şi coregraful austriac de origine turcă, Ziya Azazi aduce unul dintre cele mai elegante dansuri din patrimoniul universal: Dervish. În procesul de formare a individualităţii şi dansului său, Ziya Azazi a fost influenţat de sufism, o filozofie existenţială în centrul căreia se află misticismul, creaţiile sale purtând amprenta unor reprezentaţii spectaculare de neuitat.

Cu siguranţă că unul dintre cele mai aşteptate spectacole de la Sibiu din 2015 va fi Flamenco de 5 stele / Flamenco 5 stars. Cinci dintre cei mai renumiţi dansatori spanioli (Jesus Carmona, Lola Greco, Karime Amaya, Jose Maldonado, Ana Arroyo) vor fi prezenţi în premieră împreună pe scenă, la Sibiu, pentru a o incursiune în arta dansului clasic spaniol, de la începuturi până în prezent.

Ediţia 2015 a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va marca, de asemenea, 10 ani de la înfiinţarea Festivalului SoNoRo printr-un concert cu lucrări de Piotr Ilici Ceaikovski, Claude Debussy/ Jasha Heifetz, Edward Elgar, Georges Boulanger şi Johannes Brahms.

Pentru mai multe detalii despre primele spectacole scoase în vânzare la Sibiu puteţi accesa www.sibfest.ro.

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va reuni timp de 10 zile participanţi din 70 de ţări, ce vor prezenta 380 de evenimente în 66 de spaţii de joc, aşteptând zilnic un public estimat la 62.000 de spectatori. Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu reprezintă cel mai complex festival anual din România, fiind recunoscut internaţional ca cel de-al treilea festival de artele spectacolului din Europa ca amploare, după Festivalul Internaţional de la Edinburgh (Marea Britanie) şi Festivalul de la Avignon (Franţa).

Accesul publicului la evenimentele programate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se face pe baza tichetelor emise la Agenţia Teatrală din Sibiu, bd. Nicolae Bălcescu nr. 17 (de luni până vineri între orele 11:00 şi 18:00, iar sâmbăta între orele 11:00 şi 15:00), precum şi în reţeaua naţională a magazinelor Domo, Germanos, Orange şi Vodafone, Librăriile Humanitas şi Cărtureşti sau online pe www.eventim.ro. Intrarea este liberă pentru evenimentele în aer liber, precum şi la evenimentele speciale (conferinţe speciale, spctacole-lectură şi film). Accesul în spaţiile de joc acoperite va fi permis pe baza prezentării unui bilet valid, pentru o singură persoană, o singură dată. Biletul pe baza căruia se va face accesul trebuie păstrat pe toata durata evenimentului.

Nu se pot face rezervări de bilete pentru spectacolele din cadrul Festivalului, locul în sala de spectacol fiind garantat doar prin cumpărarea biletului. Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu acceptă plata cash, cu cardul de credit (Visa Maestro şi Mastercard), precum şi prin ordin de plată (grupuri organizate). Intrarea în sala de spectacol după ora de începere a evenimentului, aşa cum apare aceasta tipărită pe bilet, nu este permisă.

Neprezentarea la timp la spectacol duce la anularea biletului fără dreptul de rambursare sau utilizare la o altă reprezentaţie. Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu oferă reduceri la bilete pentru elevi, studenţi şi pensionari doar pe baza unui document justificativ ce trebuie prezentat la intrarea în sala de spectacol.

În cazul în care spectatorul nu îşi poate dovedi calitatea de elev, student sau pensionar, organizatorii îi poate refuza accesul în sală, fără a rambursa biletul sau până la achitarea diferenţei de preţ pentru bilet întreg. Este interzisă folosirea telefoanelor mobile, a aparatelor foto, precum şi a celor de înregistrare video sau audio pe toată durata de desfăşurare a evenimentelor indoor. În caz de îmbolnăvire a unui actor sau în caz de forţă majoră, organizatorii îşi rezervă dreptul de a face modificări în programul de spectacole, iar biletele vândute pot fi rambursate sau reînnoite pentru o altă reprezentaţie. Sumele rezultate din costurile suplimentare (transport, hotel, curier, taxe bancare etc.) nu vor fi acoperite de către organizator.

Programul de spectacole al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu poate face obiectul unor modificări, iar varianta actualizată a programului va fi disponibilă în timp util pe www.sibfest.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus