iunie 2015
În ediţia online a ziarului Ring din data de 2.06.2015, domnul Florin Zamfirescu a declarat: "Revista «Film Menu», pe care el a condus-o (n.a. - lect. univ. dr. Andrei Rus), a devenit de propagandă homosexuală. Păi, noi avem viitori candidaţi care, la rândul lor, au părinţi. Dacă ăia citesc aşa ceva, n-o să mai vină nici dracu' la şcoală! Înţeleg să fim toleranţi, dar cei mai intoleranţi sunt ei. Ei spun că noi, care suntem heterosexuali, suntem anormali. Bun! Pot să spună orice, n-am nimic, dar nu la clasă dom'le, nu în universitate! Păi, el a făcut nişte prostii mari de tot. A pornit cu nişte afirmaţii gen fiţi homosexuali, fiţi lesbiene fetelor, pentru că nu vă opreşte nimeni. Conducerea şcolii a luat atitudine şi a chemat Comisia de Etică".

Revista Film Menu, înfiinţată în anul 2009, coordonată de lect. univ. dr. Andrei Rus şi editată de studenţi ai Facultăţii de Film, nu face "propagandă homosexuală". Dorim să clarificăm următoarele aspecte:

  • "A face propagandă homosexuală" este un nonsens, deoarece ar presupune ca cel asupra căruia se folosesc aşa-zisele metodele de persuasiune să-şi poată într-adevăr schimba orientarea sexuală.
  •  
  • Homosexualitatea nu este o doctrină politică, religioasă, o teorie sau o opinie ce necesită adepţi pentru a putea fi obiect de propagandă.
  •  
  • Mişcarea LGBT (pe care domnul Florin Zamfirescu o asociază, cel mai probabil, cu "propaganda homosexuală") este una de natură socială, menită să obţină drepturi egale din punct de vedere constituţional pentru minorităţile sexuale şi să combată prejudecăţi în legătură cu acestea.
  •  
  • Revista Film Menu este o revistă de cultură cinematografică. Scopul revistei este în primul rând de a oferi studenţilor Facultăţii de Film o platformă de formare profesională în domeniul criticii şi teoriei de film. Revista se adresează unui public cinefil căruia încearcă să-i ofere instrumente de analiză a filmelor. De-a lungul timpului, am discutat atât din punct de vedere estetic, cât şi din punct de vedere al teoriilor sociale contemporane diverse tematici, printre care menţionăm: auteurism, cinema underground, film documentar, melodramă, cinema african, sexualitate în cinema, cinema minimalist, cinema angajat, cinema mut, filme de serie B, cinema portughez contemporan, cinema românesc clasic, queer cinema, cinema feminist, realism socialist în cinema şi cinema hollywoodian clasic. Abordarea niciuneia dintre aceste tematici nu echivalează cu a face propagandă de niciun fel. Punem la dispoziţia publicului un link către blogul revistei Film Menu, unde revista poată fi citită online şi descărcată. (www.wordpress.filmmenu.com)
  1.  
  2. Respingem categoric afirmaţia domnului Florin Zamfirescu, conform căreia "Ei (n.a. membrii redacţiei Film Menu) spun că noi, care suntem heterosexuali, suntem anormali." şi îl invităm pe domnul Zamfirescu să ne ofere exemple clare din revistă care să îi susţină observaţia.
  3.  
De asemenea, domnul Florin Zamfirescu afirmă că în urma presupusei "propagande homosexuale", pe care lect. univ. dr. Andrei Rus ar fi făcut-o în spaţiul universitar în timpul cursurilor, conducerea UNATC ar fi sesizat Comisia de Etică a universităţii. În realitate, Comisia de Etică a UNATC a fost sesizată de preşedintele Senatului UNATC, prof. univ. dr. Sergiu Anghel, acuzându-i pe lect. univ. dr. Andrei Rus şi pe lect. univ. dr. Andrei Gorzo, că ar fi vehiculat în spaţiul public "informaţii neadevărate menite să creeze un curent de opinie defavorabil instituţiei, entităţilor de conducere sau persoanelor aflate în funcţii de conducere". În cadrul unei discuţii publice dintre preşedintele Comisiei de Etică a UNATC, prov. univ. dr. Ştefan Velniciuc şi studenţi sau absolvenţi ai universităţii indignaţi de maniera abuzivă prin care Comisia de Etică a votat desfacerea contractului de muncă al lui Andrei Rus, preşedintele Comisiei nici nu a enumerat presupusele neadevăruri vehiculate de Andrei Rus, nici nu a motivat respectiva decizie a comisiei.

Considerăm că nu am adus universităţii niciun fel de prejudiciu de imagine, care să pericliteze procesul de admitere, aşa cum afirmă domnul Zamfirescu când spune "Păi, noi avem viitori candidaţi care, la rândul lor, au părinţi. Dacă ăia citesc aşa ceva, n-o să mai vină nici dracu' la şcoală!", ci, dimpotrivă, că am contribuit la creşterea popularităţii şi vizibilităţii universităţii prin proiectele pe care le-am derulat.

Având în vedere cele explicate mai sus, aşteptăm ca Senatul UNATC să sesizeze Comisia de Etică a universităţii, aşa cum a făcut-o în cazul lect. univ. dr. Andrei Rus, şi în cazul neadevărurilor vehiculate de domnul Zamfirescu în ziarul Ring la adresa studenţilor implicaţi în proiectul UNATC, Film Menu.

Semnatari:
Bianca Bănică, student anul III, secţia Comunicare Audiovizuală
Sabina Balan, student anul III, secţia Comunicare Audiovizuală
Raluca Durbacă, student anul III, secţia Comunicare Audiovizuală
Oana Ghera, student anul III, secţia Comunicare Audiovizuală
Mihai Kolcsár, student anul III, secţia Comunicare Audiovizuală
Ioana Moraru, student anul III, secţia Comunicare Audiovizuală
Maria Cârstian, student anul II, secţia Comunicare Audiovizuală
Andrei Luca, masterand anul I, Filmologie
Andreea Mihalcea, masterand anul I, Producţie
Gabriela Filippi, doctorand anul I
Iulia Voicu, doctorand anul I
Tudor Jurgiu, doctorand anul II
Alexandru Vizitiu, absolvent Comunicare Audiovizuală 2014
Anca Buja, absolvent Comunicare Audiovizuală 2013
Lavinia Cioacă, absolvent Comunicare Audiovizuală 2013
Diana Mereoiu, absolvent Comunicare Audiovizuală 2013
Georgiana Madin, absolvent Comunicare Audiovizuală 2012
Andra Petrescu, absolvent master Filmologie 2012
Teodora Lascu, absolvent Regie 2011
Descarcă revista FILM MENU aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus