iulie 2015
Festivalul George Enescu, 2015
În total, şapte orchestre din top 20 cele mai bune ale lumii în acest an vor concerta pe scena ediţiei 2015 a Festivalului Internaţional George Enescu (30 august - 20 septembrie 2015, Bucureşti). Astfel, publicul Festivalului se va putea bucura inclusiv de primele patru cele mai bine cotate orchestre ale lumii. Topul celor mai bune orchestre la nivel mondial a fost realizat de prestigioasa publicaţie britanică Gramophone.


Royal Concergebouw Amsterdam, Filarmonica din Berlin, Orchestra Filarmonicii din Viena, precum şi London Symphony Orchestra, desemnate la finalul lunii aprilie 2015 de prestigioasa publicaţie "Gramophone" drept cele mai bune patru orchestre din lume ale momentului, vor susţine concerte în cadrul ediţiei 2015 a Festivalului Internaţional George Enescu (30 august - 20 septembrie 2015, Bucureşti). Cu 90 de ani de tradiţie jurnalistică, revista "Gramophone" este considerată un reper în lumea culturală internaţională. Topul integral realizat de "Gramophone" poate fi consultat la acest link.

Filarmonica din Berlin va susţine un concert extraordinar în Festivalul Enescu pe 3 septembrie 2015, la Sala Palatului, avându-l la pupitru pe legendarul dirijor Sir Simon Rattle. Orchestra va fi prezenta la Bucureşti în premieră, după 15 ani de negocieri. Royal Concertgebouw Amsterdam, "orchestra cu cel mai catifelat sunet din lume", potrivit criticilor de specialitate, revine în Festivalul Enescu - orchestra a fost prezentă, deja, în trei ediţii ale evenimentului - şi, în 2015, va bucura publicul în ultimele două zile de Festival Enescu, pe 19 septembrie şi pe 20 septembrie 2015. La pupitrul orchestrei se va afla unul dintre muzicienii în plină ascensiune internaţională, dirijorul de origine letonă Andris Nelsons căruia revista BBC Music îi dedică un portret chiar în numărul curent, de iulie. London Symphony Orchestra (8 şi 9 septembrie 2015, Sala Palatului) va fi dirijată pe scena Festivalului Enescu de cunoscutul dirijor de origine română, Ion Marin. În luna iunie 2015, London Symphony Orchestra a salutat într-un mesaj video special publicul Festivalului Enescu.

În acelaşi timp, concertul susţinut de renumita Orchestră a Filarmonicii din Viena pe 16 septembrie 2015 la Sala Palatului va marca o dublă premieră. Solista concertului va fi soprana Valentina Naforniţa, care a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, "o stea a muzicii clasice internaţionale". Valentina Naforniţa este membră a ansamblului legendarei Opere de Stat din Viena. Ultimele BILETE pentru concertul susţinut în cadrul Festivalulului Enescu de Orchestra Filarmonicii din Viena şi Valentina Naforniţa mai sunt disponibile la acest link.

Pe lângă cele patru orchestre cele mai bune din lume, alte orchestre situate în Top 20 alcătuit de "Gramophone" vor mai fi prezente în ediţia 2015 a Festivalului Enescu, printre acestea numărându-se Staatskapelle Dresden şi San Francisco Symphony Orchestra - orchestră distinsă cu un Pulitzer Prize pentru Muzică -, care va interpreta în premieră lucrarea Voix de la Nature, de George Enescu.

Ediţia 2015 a Festivalului Enescu aduce la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară peste 2.500 de artişti străini şi români de top.

Unul dintre cele mai importante evenimente culturale internaţionale organizate de România, Festivalul Internaţional "George Enescu" aduce în medie 20.000 de turişti străini la Bucureşti şi are o acoperire mediatică ce variază de la televiziuni cu renume - CNN, Euronews -, la BBC şi remarcabile cotidiene străine şi publicaţii de specialitate (The Guardian, Gramophone), la mass-media de top în plan naţional. Putând fi considerat un adevărat brand cultural de ţară, Festivalul duce mai departe valorile în care credea George Enescu: creativitate, generozitate şi implicare.

O medie de 20 de lucrări ale compozitorului român sunt interpretate în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, în viziunea contemporană a unora dintre cele mai importante ansambluri simfonice ale lumii, având la pupitru dirijori de marcă. Este parte din identitatea Festivalului să promoveze şi să valorizeze creaţiile enesciene, atât în ţară, cât şi în plan internaţional - să le readucă în repertoriul internaţional.

În linia deschiderii către un public cultural cât mai numeros, Festivalul George Enescu este conectat la noile tehnologii  - transmisii live internaţionale, site modern şi interactiv, www.festivalenescu.ro - şi are o acoperire social media care include o pagina de Facebook facebook.com/enescu.festival, precum şi conturi de Instagram şi Pinterest. Jurnaliştii au la dispoziţie o Galerie Media cu fotografii la calitate foarte bună ale artiştilor şi orchestrelor din Festival, disponibile în timp real.

Odată cu ediţia 2013, Festivalul George Enescu s-a extins şi în sfera spaţiului public, printr-un concept unic care  presupune expunerea de lucrări de artă outdoor inspirate de valorile lui George Enescu în paralel cu Festivalul şi asumă responsabilitatea generării unei schimbări în societate prin actul de creaţie: Bucureştiul creativ,

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus