Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici teatru  Sageata  Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2015

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Substratul unui zâmbet prelungit - Ideo Ideis 10, 2015


august 2015
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
1 august 2015. Zi încercuită în calendar de puştimea dornică de călătorii cu cel mai tare roller coaster al sentimentelor şi revelaţiilor în care s-ar putea urca vreodată. Despre Ideo Ideis se spune că ar fi dintr-o altă lume. Cam aşa e. Poţi încerca să povesteşti cum se simte momentul în care urci, pas cu pas, idee cu idee şi despre câţi fiori pe secundă îţi străbat corpul în momentul căderii libere, care se repetă şi se repetă în fiecare an, cu fiecare om, cu fiecare îmbrăţişare, cu fiecare zâmbet şi cu fiecare privire întâlnită.

După un drum lung şi presărat cu întâmplări ajungi în Alexandria, ştii sigur că nu va trece un minut şi deja te vei întâlni cu cel puţin un omuleţ hiper-entuziasmat, cu care te arunci în cea mai lungă şi călduroasă îmbrăţişare de bun-venit. Oboseala dispare instantaneu. E ceva aici...

Ideo Ideis 10 e plin de surprize. În primul rând, este o ediţie aniversară. Asta presupune o constantă aducere aminte a trecutului, dar şi de conştientizare a clipei de acum. Acest festival a evoluat într-un mod minunat, fapt ce s-a putut observa foarte bine în filmuleţele din primele ediţii, proiectate la festivitatea de deschidere. Am putut vedea un Alex Ion foarte mic, care, cel mai probabil, atunci când a aruncat prima sa glumă pe scena Ideo Ideis, a făcut un pas mic pentru om şi unul uriaş pentru festival.

Andreea Borţun şi Alexandru Ion sunt cei care au pus bazele unui festival de teatru tânăr, într-un oraş fără teatru. Curajul şi sinceritatea de care au dat dovadă au făcut posibilă o evoluţie remarcabilă, care se observă de la an la an şi de la om la om.

Ritmul de la Ideo Ideis este unul alert şi nici nu poate fi altfel. Zece zile pline de teatru, întâlniri şi revelaţii. Personal, am avut cel puţin o revelaţie şi un déjà-vu pe zi. Cred că suntem pe drumul cel mai potrivit. După prima seară, în care s-a declarat deschisă cea de-a 10-a ediţie a fenomenului de la Alexandria, a avut loc petrecerea de deschidere. Ştrandul Vedea este şi locul în care sunt cazaţi participanţii din 2015. E un cadru perfect, sub un cer deschis şi luminat de stele, unde se discută despre cât de frumoasă e viaţa.

A doua zi a festivalului a reprezentat prima zi de workshop-uri, care a debutat cu încălzirea (deja cunoscută) a lui Alin State, alături de traineri. Aici îţi dai seama cât de mult ţi-a lipsit modul acesta de a începe ziua în restul anului. Cu zâmbetul pe buze, ne-am îndreptat cu toţii către sălile unde au loc atelierele de teatru tânăr. Seara, spectacole la Casa de Cultură şi la Conciato.


Primele patru zile de workshop se desfăşoară în acelaşi ritm. Începând cu luni, 3 august 2015, au început serile povestitorilor. Următoarele zile cuprind spectacolele de teatru tânăr, dar şi alte evenimente.

Miercuri, 5 august 2015, este ultima zi de workshopuri. Se va lăsa cu împrăştieri de nori şi cu soare în suflet. Toate articolele despre Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2015


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Ilinca Anamaria Prisăcariu


Alte articole

 Concentrat de festival de teatru pentru noua generaţie pe 27 noiembrie, la Bucureşti - Noaptea Teatrului Tânăr, 2015, Comunicat de presă
 Magnific de nepregătiţi pentru nesfârşita micime a lumii - The History Boys, Monica Ploeşteanu
 Întâlnire cu fantasticii - Ideo Ideis, 2015, Andreea Lupu
 Ne scoatem tenişii, apoi zburăm - Ideo Ideis, 2015, Olguţa Paiu
 Experienţe pentru trupele participante - Final de Ideo Ideis, 2015, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2015


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer