august 2015
Gala Tânărului Actor HOP 2015
Puţin mai e până la împlinirea a douăzeci de ani de Gala HOP. Cu toate acestea, Gala Tânărului Actor a devenit, cel puţin pentru nenumăratele generaţii de actori care i-au călcat cu încredere pragul, un fenomen. Asta înseamnă că a surprins prin raritate şi noutate. Astfel, la majorat - 18 ediţii - Gala capătă echilibrul artistic între rigoarea şi standardele artistice profesioniste ale regretatului Cornel Todea şi noutatea abordării, extravaganţa actului artistic propusă de Radu Afrim.

Cu această ocazie, Casa de Producţie TVR a realizat un film documentar care prezintă în 52 de minute drumul Galei HOP de la simplu exerciţiu actoricesc într-un cadru organizat, la un fenomen artistic unic în România. Este, de fapt, o istorie vie redată în interviuri cu participanţii, cu critici de teatru, regizori şi producători, susţinută şi de materiale din Arhiva TVR.

Din 2013, concurenţii Galei HOP sunt întrebaţi de soarta lui HOP. Cine este sau ce este HOP? Pentru ei, HOP e mai mult decât un fenomen. E o frumoasă şi grea etapă din cariera lor. Răspunsuri de felul "HOP este un sărut pasional urmat de o palmă peste faţă!" (Alexandru Ştefănescu, 2014), "HOP e instructorul ăla de paraşutism, mucalit, care face mişto de tine că ai frică de înălţime, pentru că ştie că dacă iei frica în serios eşti terminat" (Smaranda Nicolau, 2014), "HOP e ca o petrecere în Berceni. Ori îţi place, ori te temi!" (Andrei Morariu, 2014), "HOP e o pâine caldă cu unt topit şi dulceaţă de vişine" (Flavia Giurgiu, 2014), "Un peştişor uriaş care adoră să facă sărituri în... aer" (Ştefan Huluba, 2014) "HOP e un Hazard verde cu buline roz. O Oportunitate de a "fura" din arta aceasta, într-un cadru organizat" (George Dometi, 2013) sau "HOP e un salt în neant fără paraşută" (Cristian But, 2013), l-au ajutat pe HOP să crească, să-şi perfecţioneze tehnicile de acaparat tineri actori. Şi iată că în 2015 HOP ajunge la Majorat, ajunge un Fenomen. 

Filmul va fi difuzat pe trei dintre canalele TVR:
Sâmbătă, 5 septembrie 2015, ora 11.00: TVR2 şi TVRHD (premieră)
Duminică, 6 septembrie 2015, ora 19.00:  TVRHD (reluare)
Duminică, 6 septembrie 2015, ora 20.00: TVR3
Luni, 7 septembrie 2015, ora 13.00: TVR2 (reluare)

Ediţia a XVIII-a a Galei Tânărului Actor al cărei director artistic este regizorul Radu Afrim se va desfăşura la Costineşti în perioada 8 -11 septembrie 2015.

Organizatori: Uniter, Vox Maris Grand Resort Costineşti&
Proiect cultural finanţat de: Ministerul Culturii
Coproducător: Societatea Română de Televiziune
Sponsor Principal: Mol Romania
Parteneri: Teatrul Naţional "I.L.Caragiale"din Bucureşti, ITI - Institutul International de Teatru, Secţia Română
Partener de tradiţie:SRR - Societatea Română de Radiodifuziune
Parteneri media: TV NEPTUN, Radio Sky,Radio Mamaia, Radio Doina, Radio Vacanţa, Radio Constanţa, Radio Neptun, MediaTrust, Ziarul Metropolis
Sponsori: Silva, Anevar

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus