august 2015
Festivalul de film de animaţie anim'est 2015
Cel mai intens festival de film din capitală şi singurul festival din România dedicat exclusiv filmului de animaţie pregăteşte, între 2 şi 11 octombrie 2015, o ediţie aniversară memorabilă. Încă din 2006, începutul de octombrie a colorat capitala în roz şi a invitat publicul să ia parte la o selecţie unică de proiecţii completată de workshopuri, masterclassuri, nopţi tematice de muzică şi film, petreceri şi întâlniri dedicate animaţiei, înscriind Anim'est în tradiţia evenimentelor culturale importante din agenda bucureşteană.

Festivalul revine, anul acesta, sub sloganul "Anim'est e tradiţie" şi promite 10 zile de efervescenţă pe gustul iubitorilor de animaţie de toate vârstele. În ton cu spiritul festiv al aniversării unui deceniu, ediţia 2015 va avea o tematică muzicală, pregătind o serie de filme-surpriză, petreceri şi live act-uri ale unor artişti consacraţi.

10 ani de Anim'est sună ireal, însă din 2006 festivalul continuă să schimbe percepţia filmului de animaţie în România. Un deceniu în care Anim'est a proiectat mii de filme pe ecranele cinematografelor şi, cel mai important, a reuşit să creeze o comunitate care creşte odată cu festivalul. Rezultatele sunt vizibile şi în această ediţie aniversară, care este deschisă din nou de o producţie românească. Anul acesta vă vom oferi un regal de filme de animaţie şi muzică în buna tradiţie a festivalului, spune Mihai Mitrică, directorul artistic al Anim'est.

170.000 de spectatori au umplut, de la prima ediţie şi până în prezent, sălile de cinema bucureştene care au găzduit festivalul Anim\'est. Peste 200 de lungmetraje de animaţie premiate la festivaluri internaţionale de renume, titluri precum Fantastic Mr. Fox, Mary and Max sau Ernest et Celestine, şi peste 3000 de scurtmetraje de animaţie de pe 6 continente au fost selectate în cadrul festivalului de-a lungul celor 9 ediţii de până acum. La creşterea apetitului pentru animaţie şi la o percepţie mai temeinică asupra unei industrii complexe şi generoase au contribuit 500 de invitaţi internaţionali, animatori consacraţi precum Bill Plympton, John Dilworth sau Michel Ocelot şi studiouri celebre precum Laika, Pixar, Aardman, sau Framestore. Ambianţa proaspătă şi prietenoasă asociată festivalului a fost susţinută de cei peste 1000 de voluntari dedicaţi, cei mai entuziaşti dintre aceştia regăsindu-se astăzi în echipa Anim'est

Încă de la prima ediţie, Anim'est şi-a propus să crească industria filmului de animaţie autohton, componenta educaţională a festivalului căpătând mai multă amploare cu fiecare an.  Alături de cele 30 de workshopuri şi 15 masterclassuri de animaţie pentru adulţi şi copii, misiunea de a dezvolta filmul românesc de animaţie a dat naştere unui proiect ambiţios în afara festivalului, Animation Worksheep, ajuns în 2015 la a cincea ediţie. Dintre cei 56 absolvenţi ai acestui atelier intensiv de animaţie ce se desfăşoară timp de două săptămâni şi jumătate în fiecare primăvară, tineri animatori din România şi Republica Moldova, mai bine de jumătate lucrează în prezent în studiouri de animaţie sau în industrii conexe, ca ilustratori, graficieni etc. Mai mult decât atât, platforma educaţională Anim'est a fost extinsă prin intermediul unei sesiuni de prezentare/concurs de proiecte de scurtmetraj de animaţie botezată Project Worksheep şi ajunsă în 2015 la a treia ediţie cu sprijinul HBO România.


Celebrarea evoluţiei animaţiei autohtone, odată cu cei 10 ani de existenţă ai Anim'est, este marcată în deschiderea ediţiei aniversare a festivalului de proiecţia docu-dramei Muntele magic (2015), în regia Ancăi Damian. Este al doilea lungmetraj de animaţie românesc de după 1989, primul fiind Crulic - drumul spre dincoloa cărui regie poartă aceeaşi semnătură şi care a deschis ediţia Anim'est din 2011.

O coproducţie România - Franţa - Polonia, animaţia Muntele magic aduce în prim-plan călătoria prin aproape jumătate de secol de istorie a polonezului Adam Jacek Winker, artist, fotograf, dar şi un experimentat alpinist. Refugiat politic la Paris, Adam a trăit cu ideea de a schimba lumea. Viaţa sa plină de aventură a luat o cotitură radicală în anii '80, când se închipuie cavaler al secolului al XX-lea şi părăseşte Franţa pentru a lupta împotriva sovieticilor din Afganistan. Alături de Crulic - drumul spre dincolo, premiat pentru Cel mai bun film în 2012 la Annecy, Muntele magic face parte dintr-o trilogie despre eroism, nuanţând raportul individului cu istoria prin perspectiva morţii şi a faptelor sale.
 
O explozie de animaţii interconectate, Muntele magic foloseşte o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie şi film. Părţile animate au fost lucrate în două studiouri din România, Abis şi DSG, şi într-un studio în Polonia. Din echipa de artişti animatori au făcut parte Theodore Ushev, Raluca Popa, Tomek Duck, Dan Panaitescu şi Sergiu Negulici, aceştia doi din urmă fiind şi traineri în cadrul Animation Worksheep.
 
Animaţia a fost selectată în competiţia oficială a Festivalului Internţional de Film de la Karlovy Vary, cel mai mare festival de film din Europa de Est, unde a primit Menţiunea Specială a Juriului. În România, Muntele magic, distribuit de Aparte Film, va fi lansat pe marile ecrane pe 9 octombrie 2015.
 
Înainte de proiecţie, publicul va avea parte de un recital deosebit pe scena cinematografului Studio susţinut de Alexander Bălănescu, unul dintre cei mai renumiţi muzicieni de origine română ai ultimelor decenii şi cel care semnează muzica originală pentru Muntele magic.
 
Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 2-11 octombrie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi la Re:Animation Hub. Biletele vor putea fi achiziţionate pe site-ul www.eventbook.ro începând cu luna septembrie şi vor fi disponibile, de asemenea, în Cinema Elvira Popescu şi Cinema Studio pe toată perioada festivalului.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional la Cinematografiei, Ministerului Culturii, Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti - ARCUB, Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi al Uniunii Cineaştilor din România.

Parteneri instituţionali: Ambasada Statelor Unite ale Americii, Institutul Cultural Român, Japan Foundation, Institutul Francez, Ambasada Portugaliei, Institutul Maghiar.
Parteneri: Groupama Asigurări, Aqua Carpatica, Jameson, SeniorHyper, HBO, Domeniile Sambureşti, F64, Noumax.
Parteneri media: Zile şi Nopti, Cinemagia, Ziarul Metropolis, cinemarx.ro, SUB25, animationmagazine.eu.


Descarcă programul anim'est, 2015 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus