septembrie 2015
Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2015
Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Cinema de la Sibiu - Astra Film Festival va avea loc între 5 şi 11 octombrie 2015.

Un număr record de 1.500 de filme din peste 90 de ţări au fost înscrise în cele 4 secţiuni competiţionale ale festivalului, iar selecţia oficială cuprinde 130 de pelicule din toate colţurile lumii.

Cei mai importanţi regizori ai momentului: Joshua Oppenheimer, nominalizat în 2014 la Premiile Oscar, Crystal Moselle, premiată la Sundance 2015 pentru filmul The Wolfpack care va fi expus în premieră în România la AFF sau Justin Schein care în cei peste 20 de ani de activitate a realizat 60 de filme şi a colaborat cu BBC, Discovery Channel sau HBO, se reunesc cu cele mai recente producţii în secţiunea Internaţional. În documentarele din secţiunea Europa Centrală şi de Est se reflectă subiecte de larg interes specifice regiunii.

De mai bine de 2 decenii pulsul producţiei româneşti de cinema de non-ficţiune se ia la Astra Film Festival, mediul ideal pentru documentariştii români de a-şi prezenta filmele într-un context internaţional cu specialişti în domeniu din întreaga lume. Secţiunea Student propune pelicule realizate de regizori promiţători aflaţi la început de drum, studenţi la cele mai prestigioase universităţi de film din România, Austria, Olanda, Norvegia, Franţa, Portugalia, China sau Cuba. Alături de secţiunile competiţionale, o serie de programe speciale întregesc programul oficial al festivalului.

În 2015, Astra Film Festival se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României ca o garanţie a produsului cultural de cea mai înaltă clasă. În cei 22 de ani de existenţă, AFF a devenit unul dintre principalele festivaluri de cinema documentar din lume şi a ajutat la consolidarea şi ascensiunea cinemaului românesc de non-ficţiune dincolo de graniţele României. Astra Film Festival este un proiect de importanţă strategică naţională, iar de-a lungul timpului prin prezenţa celor mai de seamă regizori, producători, jurnalişti, organizatori de festivaluri sau reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din ţară şi străinătate, oraşul Sibiu a devenit un punct de întâlnire între cultură şi oameni de pretutindeni.

De asemenea, ediţia din 2015 se află sub egida EFFE - Europe for Festivals, Festivals for Europe, o distincţie acordată celor mai remarcabile festivaluri europene de către un juriu internaţional format din experţi în domeniu.

"Toate eforturile depuse pentru a menţine Astra Film Festival pe harta marilor festivaluri internaţionale sunt apreciate la nivel înalt în fiecare an. Faptul că ediţia din 2015 se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi sub egida EFFE este o dovadă clară a importanţei şi amplorii evenimentului, un produs cultural 100% românesc menţinut la standarde internaţionale pentru care girează atât experţi internaţionali cât şi cea mai înaltă autoritate din România.", a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival.
Selecţia oficială a ediţiei din 2015 este disponibilă aici.

Astra Film Festival 2015, Festivalul Internaţional de Cinema de la Sibiu este organizat de Astra Film - CNM Astra şi Fundaţia Astra Film.
Cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei, Uniunii Europene - prin programul Creative Europe - Media
Acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu
Parteneri: Institutul Cultural Român, Consulatul Republicii Federale Germania, Ambasada Spaniei
Parteneri media: HBO, TV5Monde, HotNews, Revista 22, Decât O Revistă, Caţavencii, Zile şi Nopţi, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Târgu Mureş, RFI România, LiterNet, CinemaRX, Port.ro, CineFan, Sub25, All About Romanian Cinema, Cooperativa Urbană, ÎnFestival, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Ora de Sibiu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus