septembrie 2015
Les Films de Cannes à Bucarest, 2015
Unul dintre cele mai aşteptate filme din selecţia Festivalului de la Cannes 2015, Dheepan, în regia lui Jacques Audiard, distins cu Palme d'Or şi elogiat de presa internaţională, va fi proiectat în premieră în România, la cea de-a şasea ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 23 şi 29 octombrie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco şi CinemaPRO. În 2015, organizatorii au pregătit festivalul împreună cu spectatorii săi: pentru prima dată, în urma voturilor pe site-ul oficial www.filmedefestival.ro, ei au ales atât a treia sală de proiecţie, CinemaPRO, cât şi posterul ediţiei.

În cinci ani, Les Films de Cannes à Bucarest a devenit unul dintre cele mai ample evenimente culturale din Capitală. În 2014, a adus peste 14.000 de spectatori în săli, numeroase filme au rulat cu casa închisă, iar aproape jumătate din numărul total de bilete au fost cumpărate înainte de începerea festivalului. La cererea publicului, au fost organizate proiecţii suplimentare, după încheierea lui. În octombrie 2015, Les Films de Cannes à Bucarest va aduce zeci de filme în premieră absolută în România, în peste 100 de proiecţii, unele programate în prezenţa cineaştilor, masterclass-uri, mese rotunde, retrospective şi alte evenimente speciale.

Dheepan, premiat cu Palme d'Or la Festivalul de la Cannes 2015, este extrem de actual în contextul de azi, când soarta milioanelor de refugiaţi din calea războiului stă în mâna ţărilor europene. Cineastul francez Jacques Audiard, maestru în celebrarea marginalilor, urmăreşte traseul a trei imigranţi din Sri Lanka - un fost soldat, o tânără şi un băieţel - care pozează ca familie şi încearcă să răzbată în noua lume în care au intrat, undeva în afara Parisului. "Dheepan este un film radical şi uimitor, care dă peste cap gândirea convenţională despre imigranţi şi transformă un imigrant anonim, fugit din calea unui război despre care abia se vorbeşte în media, într-un anti-erou de tip Travis Bickle (n.n. din Taxi Driver)", comentează The Independent.


În rolul principal, regizorul a ales un actor non-profesionist, însă cu o istorie similară în spate: Jesuthasan Antonythasan a luptat în gruparea Liberation Tigers a lui Tamil Eelam şi a fost închis în numeroase ţări, înainte de a cere azil în Franţa în 1997, la doar 25 de ani.

Jacques Audiard a regizat şapte filme, toate multi-premiate. De battre mon cœur s'est arrêté (2005) a câştigat opt premii César şi BAFTA pentru Cel mai bun film străin, Un prophète (2009) i-a adus Marele Premiu la Cannes, César şi BAFTA, iar De rouille et d'os (2012), cu Marion Cottillard, a rulat în competiţie la Cannes şi a fost nominalizat la Globurile de Aur. Trofeul Palme d'Or pentru Dheepan i-a fost oferit în mai 2015 de un juriu prezidat de fraţii Joel şi Ethan Coen.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de regizorul Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Iniţiativa a generat un trend, festivalul extinzându-se în 2014 la Buenos Aires, sub denumirea Semana de Cine del Festival de Cannes. "Plănuim să ducem filmele peste tot în lume. Cristian Mungiu organizează deja un festival în Bucureşti. Nu e atât de important pentru noi, cât este pentru filme", declara Thierry Frémaux în 2014, pentru Variety.

Ediţia a şasea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti. Este un proiect cultural finanţat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al ArCuB, în cadrul Programului cultural "Eşti Bucureşti" 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti), şi al Institutului Cultural Român.
Evenimentul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, ViTo FILM, InterCom Film.
Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Susţinut de: BRD Groupe Société Générale
Maşina oficială a festivalului: BMW
Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurări
Parteneri: S.E.R.V.E, Hotel Mercure, UPS, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză (CCIFER), Ţucă Zbârcea & Asociaţii, iVelo
Meeting point: M60
***
Detalii: www.filmedefestival.ro.
Ne puteţi urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.
Pentru informaţii suplimentare, ne puteţi scrie pe [email protected].


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus