septembrie 2015
Les Films de Cannes à Bucarest, 2015
O poveste de dragoste cu un soţ fantomă, iubiri interzise, mentalităţi distructive, căutători de comori şi drame de conştiinţă - cinci dintre filmele premiate la Festivalul de la Cannes 2015, în secţiunea Un Certain Regard, vor fi proiectate la cea de-a şasea ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 23 şi 29 octombrie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco şi CinemaPRO. Trei dintre filmele distinse cu trofeele Un Certain Regard vor rula în premieră în România: Zvizdan / The High Sun (Premiul Juriului), Kishibe no tabi / Journey to the Shore (Premiul de regie) şi Masaan (Premiul Tânără Speranţă).

Propunerea Croaţiei la Oscar 2016, Zvizdan / The High Sun va fi proiectat la Bucureşti în prezenţa regizorului Dalibor Matanić, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi cineaşti croaţi. Primul film croat selecţionat la Cannes după câştigarea independenţei ţării, în 1991, Zvizdan / The High Sun a câştigat Premiul Juriului Un Certain Regard, prezidat de Isabella Rosellini. Zvizdan / The High Sun urmăreşte trei poveşti de dragoste interetnice, în contextul conflictului sârbo-croat. Sunt plasate în acelaşi loc idilic, însă în trei perioade diferite, 1991, 2001, 2011, pentru a puncta cât de dezastruoase sunt consecinţele anumitor mentalităţi. Imaginile superbe din film îţi taie răsuflarea, nota "Variety" la Cannes 2015. Dalibor Matanić este scenarist şi regizor, autor a nouă lungmetraje premiate, printre care The Cashier Wants to Go to the Seaside (2000), debutul său, un succes de casă şi de critică, şi Fine Dead Girls (2002). A regizat şi scurtmetraje, piese de teatru, reclame şi este membru al Academiei Europene de Film.


Despre mentalităţi distructive vorbeşte şi Masaan, în regia lui Neeraj Ghaywan, câştigătorul Premiului Tânără Speranţă Un Certain Regard, ex aequo cu Nahid, de Ida Panahandeh. Pasionantul Masaan anunţă un nume promiţător, aflat la debut, consideră "India Express", lăudând abilitatea tânărului regizor de a încrucişa destinele unor oameni influenţaţi de sistemul de caste din India şi de a sublinia felul în care generaţia Facebook încearcă să se desprindă de el. În memorabilul Masaan - în traducere, crematoriu - soarta personajelor gravitează în jurul Gangelui şi a locului sfânt unde se ard cadavrele hinduşilor, într-un oraş corupt şi decăzut.


Premiul pentru regie Un Certain Regard i-a revenit cineastului japonez Kiyoshi Kurosawa, care suprapune cu naturaleţe lumea celor morţi peste lumea celor vii în Kishibe no tabi / Journey to the Shore. Într-o zi, soţul mort în urmă cu trei ani revine acasă şi-şi invită soţia într-o călătorie prin satele pe care le-a văzut înainte de a se îneca. Un film delicat şi emoţionant semnat de una dintre vocile puternice ale cinema-ului japonez de azi. Kiyoshi Kurosawa a regizat peste 15 filme şi câştigat numeroase premii în marile festivaluri, inclusiv Marele Premiu Un Certain Regard, cu Tokyo Sonata (2008).


La Oscarul pentru Cel mai bun străin va concura, de data aceasta din partea Islandei, şi multi-premiatul Hrútar / Rams / Despre oameni şi oi, regizat de Grímur Hákonarson, "o poveste excepţională despre o încăpăţânare ieşită din comun", cum titrează TwitchFilm. Emoţionanta dramă a doi fraţi care locuiesc unul lângă altul, dar pe care-i despart 40 ani de tăcere, şi-a început cariera cu Marele Premiu Un Certain Regard la Cannes. Când o boală incurabilă e în pericol să lovească tot ce au ei mai de preţ - turmele de oi - cei doi sunt nevoiţi să-şi unească forţele.


Spectatorii vor avea ocazia să (re)vadă la Les Films de Cannes à Bucarest, 2015, şi Comoara, filmul lui Corneliu Porumboiu distins cu premiul Un Certain Talent, acordat întregii distribuţii, în aceeaşi secţiune. Aventura amuzantă a unor căutători de comori este inspirată de o poveste reală, ale cărei detalii vor fi dezvăluite în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest, în cadrul unui eveniment special ce va fi anunţat în curând.

De neratat, din selecţia Un Certain Regard, este filmul lui Radu Muntean, Un etaj mai jos, elogiat de presa internaţională şi comparat, ca subiect şi mod de a construi tensiunea, cu Rear Window, al lui Alfred Hitchcock. Filmul spune povestea unui bărbat care, după ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, trebuie să înfrunte doi "vecini" foarte apropiaţi: unul este ucigaşul, celălalt este propria sa conştiinţă.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de regizorul Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. În cinci ani, a devenit unul dintre cele mai ample evenimente culturale din Capitală. Între 23 şi 29 octombrie 2015, va aduce zeci de filme în premieră absolută în România, în peste 100 de proiecţii, unele programate în prezenţa cineaştilor, masterclass-uri, mese rotunde, retrospective şi alte evenimente speciale. Dheepan, în regia lui Jacques Audiard, distins cu Palme d'Or şi elogiat de presa internaţională, va fi proiectat în premieră în România în festival. Filmul este distribuit de Independenţa Film.

***

Ediţia a şasea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti. Este un proiect cultural finanţat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al ArCuB, în cadrul Programului cultural "Eşti Bucureşti" 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti), şi al Institutului Cultural Român.
Evenimentul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, ViTo FILM, InterCom Film, Transilvania Film.
Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Susţinut de: BRD Groupe Société Générale, Catena
Maşina oficială a festivalului: BMW
Cu sprijinul: Groupama Asigurări
Parteneri: Hotel Mercure, S.E.R.V.E, Ţucă Zbârcea & Asociaţii, UPS, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză (CCIFER), Elle
Partener loisir: M60
Parteneri media
: Europa FM, Digi24, DigiFilm, UTV, Zile şi nopţi, CineMAP, Cinemagia, Glamour, Caţavencii, Hotnews, Ziare.com, Ziarul Metropolis, Sub25.ro, LiterNet.ro, CinemaRx, Urban.ro, All About Romanian Cinema (AaRC), Orasulm.eu, Cinefan
Partener de monitorizare: mediaTRUST
***
Detalii: www.filmedefestival.ro.
Ne puteţi urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.
Pentru informaţii suplimentare, ne puteţi scrie pe [email protected].

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus