septembrie 2015
Gala Tânărului Actor HOP 2015
Ediţia a XVIII-a a Galei Tânărului Actor HOP, desfăşurată la Vox Maris Grand Resort din Costineşti, s-a încheiat în seara zilei de 11 septembrie 2015.

Juriul final a fost format din Tudor Chirilă - actor, muzician şi compozitor, Radu Jude - regizor şi scenarist, Maia Morgenstern - actriţă şi director al Teatrului Evreiesc de Stat, Iuliana Vîlsan - scenografă şi Luiza Zan - cântăreaţă şi profesoară de jazz.

Premiile Galei Tânărului Actor HOP, 2015

Premiul "ŞTEFAN IORDACHE" - Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP a fost acordat actriţei DANA MARINECI pentru rolul din Sonata sunetelor primordiale de Kurt Schwitters, precum şi pentru Amor estival - Stela Popescu.
Premiul se acordă în memoria marelui artist Ştefan Iordache, cel care a fost membru al juriului la mai multe ediţii ale Galei HOP, un mare apropiat al acestui eveniment şi al susţinerii tinerilor la început de carieră. Dacă iniţial, începând cu ediţia 2009, acesta a fost acordat pentru cel mai bun actor la secţiunea individual, începând din anul 2013, organizatorii Galei au decis ca Premiul "Ştefan Iordache" să devină MARELE PREMIU AL GALEI.
Premiul a fost înmânat de Ion Caramitru, preşedintele UNITER şi directorul general al Teatrului Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti.


Premiul pentru cea mai bună actriţă, secţiunea individual
a fost acordat actriţei MARIA TEODORA FILIP pentru Un dada clown, precum şi pentru: Eşti... unde? - colaj după Romeo Fantastik - Carolina, Sweet Kiss - Tu Alin, Alin, Alin şi Vama - Scrisoare către Făt-Frumos.
Premiul a fost înmânat de directorul Teatrului de Comedie, actorul George Mihăiţă.

Premiul pentru cel mai bun actor, secţiunea individual
a fost acordat actorului NICHOLAS CAŢIANIS pentru Trifoiul cu patru foi după Râs Nervos de Christopher Durang şi Trifoiul cu patru foi de Eugène Ionesco, precum şi pentru Îmi place să mă plimb pe stradă - Manuela Fedorca.
Premiul a fost înmânat de actriţa Ana Ularu.

*Premiul "CORNEL TODEA" - Premiul pentru cea mai bună trupă de actori
Nu s-a acordat.
*Premiul este susţinut începând cu ediţia a XVI-a de familia Todea.

Premiul "SICĂ ALEXANDRESCU" (începând cu a V-a ediţie), premiul special al juriului, a fost acordat actriţei CĂTĂLINA BĂLĂLĂU pentru rolul Ada în With a Little Help from My Friends de Maria Manolescu, regia Irina Crăiţă-Mandră, precum şi pentru Maneaua sfântă - Vasile Oprea.
Premiul a fost înmânat de Luiza Zan.

Premiul publicului

Cea mai bună actriţă: CORINA BORŞ pentru Evadarea - colaj după două melodii ale formaţiei Vama Veche (Vara asta am să mă îndrăgostesc şi Vama Veche), fragmente din Jocul din Ialta de Brian Friel şi monologul Corinei din Jocul de-a vacanţa de Mihail Sebastian, precum şi pentru Tăte şogoriţele - Angela Rusu.

Cel mai bun actor: ADRIAN LOGHIN pentru Un Om, inspirat şi adaptat din poeziile lui Tristan Tzara, precum şi pentru Part Of Your World din musicalul The Little Mermaid.

Cea mai bună trupă de actori: AMELIA TOAXEN, RAUL HOTCAŞ, CORINA VIŞINESCU şi RADU TUDOSIE cu spectacolul DA DA VACANŢA!.

Premiile au fost înmânate de Erzsébet Felméri, CSR&Social Media Coordinator MOL România, sponsorul principal al evenimentului şi de actorul Bogdan Dumitrache.

Premii găzduite în cadrul Galei Tânărului Actor HOP, 2015

Premiul pentru prestanţă şi rostire scenică oferit de actriţa Dorina Lazăr, a fost acordat actorului COSMIN DOMINTE pentru Vacanţa la mare de Theo Herghelegiu, precum şi pentru Super femei - Body & Soul.
Premiul a fost înmânat de criticul de teatru Ileana Lucaciu.

Premiul VOX MARIS*: DANA MARINECI pentru rolul din Sonata sunetelor primordiale de Kurt Schwitters, precum şi pentru Amor estival - Stela Popescu.
Premiul (constând într-un sejur de o săptămână pentru două persoane în cadrul resortului) a fost înmânat de reprezentantul VOX MARIS Costineşti, domnul Florian Tache, în numele patronului Nicuşor Năstase.
*Premiul Vox Maris, acordat în anul 2013 celui mai tânăr concurent, se acordă, începând cu ediţia 2014, câştigătorului Marelui Premiu.


Premiul 10 pentru FILMNICHOLAS CAŢIANIS.
Începând cu ediţia 2014, regizorul şi producătorul de film Tudor Giurgiu acordă unuia dintre concurenţii Galei HOP şansa de a face parte din programul 10 pentru FILM la TIFF, iniţiat în 2012 de Festivalul Internaţional de Film Transilvania.
Programul aduce în atenţia publicului, a presei şi a cineaştilor 10 actori talentaţi de teatru. 10 pentru FILM îşi propune să promoveze figuri noi în filmul românesc şi vizează actorii care s-au remarcat în teatru, dar care nu au avut până acum şansa afirmării în cinema, indiferent de vârstă, aflaţi la debut sau cu roluri minore avute deja în producţii autohtone.


*
A prezentat actorul Alexandru Bogdan.
Directorul artistic al Galei HOP: regizorul Radu Afrim.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus