octombrie 2015
Festivalul Internaţional Clara Haskil, 2015
După 3 zile de succes, în care iubitorii de muzică clasică din Sibiu au avut ocazia să-I întâlnească pe violonistul Ştefan Tarara şi pianiştii Cristian Budu, Mauro Lo Conte şi Volodymyr Lavrynenko, vineri, 30 octombrie 2015, începând cu ora 20.30, unul dintre cei mai importanţi pianişti contemporani va urca pe scena Sălii Thalia. Este vorba despre Alexander Schimpf - pianist remarcabil, unul dintre cei mai apreciaţi interpreţi ai lui Beethoven, câştigătorul Concursului Internaţional de Pian din Cleveland SUA, în 2011, cu o bogată carieră internaţională.

Programul serii include lucrări de Johannes Brahms, Alexander Skriabin, Claude Debussy şi Ludwig van Beethoven: "Ne bucurăm să îl avem alături de noi la Sibiu pe Alexander Schimpf, unul dintre cei mai de succes pianişti contemporani, primit cu aplauze pe cele mai importante scene ale lumii, un artist care a avut drept parteneri de muzică de cameră, de-a lungul timpului, nume sonore, precum violonistul Christian Tetzlaff, violoncelistul Julian Steckel, American String Quartet sau Armida String Quartet. Beethoven în interpretarea lui Alexander Schimpf va fi, cu siguranţă, una dintre întâlnirile memorabile din istoria Festivalului Internaţional Clara Haskil!" (pianista Alina Azario, directorul artistic al Festivalului INternaţional Clara Haskil)


Alexander Schimpf s- a născut în Germania, în 1981. A studiat iniţial pianul cu Wolfgang Manz în Hanovra şi, ulterior, cu Winfried Apel, la Musikhochschule Dresden, precum şi cu Bernd Glemser, în Würzburg. Pianiştii Cécile Ousset şi Janina Fialkowska au jucat, de asemenea, un rol important în dezvoltarea sa artistică.

A fost invitat să concerteze atât în Germania, cât şi în Franţa (Auditorium du Louvre şi Salle Cortot din Paris), Italia, Austria, Elveţia, Polonia, Anglia, Rusia, dar şi în America de Sud, în repetate rânduri. Alexander Schimpf şi-a făcut debutul la Carnegie Hall, în decembrie 2011, şi de atunci a concertat frecvent în SUA: a susţinut recitaluri în Cleveland, Indianapolis, Boston, Chicago, Washington DC. Angajamentele sale din Europa în ultimele sezoane au inclus apariţii ca solist cu Orchestra Teatrului Mariinsky Sankt-Petersburg, Junge Deutsche Philharmonie, Filarmonica din Dresda, Orchestra Filarmonică din Praga, şi "Orchestra Beethoven" din Bonn.

De-a lungul ultimilor ani, cariera pianistului Alexander Schimpf a luat amploare datorită câştigării unui număr impresionant de concursuri internaţionale: Premiul I la German Music Competition (o distincţie pe care niciun pianist nu o câştigase timp de 14 ani), Premiul I la Concursul Internaţional Beethoven de la Viena din 2009 şi, de asemenea, Premiul I la Concursul Internaţional de Pian din Cleveland (SUA), ediţia 2011. Performanţa sa în runda finală la Severance Hall cu renumita Orchestră Cleveland a fost primită cu standing ovation şi a fost onorată cu Premiul Publicului. De atunci, Alexander Schimpf a concertat în săli importante, precum Konzerthaus Viena, Konzerthaus din Berlin, Zankel Hall Carnegie Hall din New York, Sala de concerte Marinsky din Sankt-Petersburg, Sala Mare "Alte Oper" din Frankfurt şi Filarmonica München.

Alexander Schimpf a colaborat cu parteneri de muzică de cameră prestigioşi printre care violonistul Christian Tetzlaff, violoncelistul Julian Steckel, "American String Quartet" şi "Armida String Quartet".
Lansat în anul 2009, primul său CD a fost co-produs de Deutschlandradio Kultur şi Casa de discuri Genuin; a doua sa înregistrare - ca artist exclusiv al casei de discuri OEHMS Classics - include lucrări de Ravel, Scriabin şi Schubert şi a fost lansat în ianuarie 2013. Ce de-al treilea CD, care prezintă lucrări de Brahms, Debussy şi Beethoven, a fost lansat în ianuarie 2015.
În noiembrie 2013, Alexander Schimpf a fost recompensat cu Premiul de stat bavarez pentru promovarea Artelor din München.
http://www.alexander-schimpf.de/

Ediţia a doua a Festivalului Internaţional de Muzică Clasică "Clara Haskil" are loc în perioada 26 octombrie - 2 noiembrie 2015, în Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu, fiind primul proiect de talie internaţională din România care onorează memoria legendarei pianiste de origine română.
Una dintre surprizele celei de a II-a ediţii ale Festivalului Internaţional de Muzică Clasică Clara Haskil o reprezintă deschiderea proiectului înspre zona lecturilor publice. Maia Morgenstern va citi pagini din corespondenţa dintre doi mari muzicieni: Clara Haskil şi Dinu Lipatti. Un concert-lectură care îşi propune să ilustreze una dintre cele mai frumoase şi îndelungate prietenii care s-au legat vreodată între doi artişti de talie internaţională, în ciuda diferenţei de vârstă. În ceea ce priveşte muzicienii invitaţi, ei sînt, ca şi la ediţia întâi, nume dintre cele mai sonore în lumea muzicii clasice: pe lîngă Orchestra Simfonică Bucureşti, dirijată de Tiberiu Soare şi Cvartetul Arcadia, vor mai urca scena Filarmonicii din Sibiu: Cristian Budu, Ştefan Tarara, Maoro Lo Conte, Volodymyr Lavrynenko, Alexander Schimpf şi Alina Azario. Festivalul a luat naştere la iniţiativa pianistei Alina Azario.
FICH este un proiect cofinanţat de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus