septembrie 2015
Les Films de Cannes à Bucarest, 2015
Renumita actriţă, regizoare şi scenaristă franceză Emmanuelle Bercot vine pentru prima dată în România, în deschiderea Les Films de Cannes à Bucarest (23 - 29 octombrie 2015), pentru a-şi prezenta filmul La tête haute, acelaşi care a deschis festivalul de pe Coasta de Azur.

Emmanuelle Bercot este a doua femeie-regizor din istorie care a inaugurat Festivalul de la Cannes, prima fiind Diane Kurys cu A Man in Love, în 1987. Cu filme selecţionate la Cannes, Veneţia şi Berlin şi cronici elogioase pentru rolurile sale, Bercot este una dintre vocile momentului în cinema-ul francez. În seara de gală de pe 23 octombrie 2015, vedeta se va întâlni cu publicul şi va răspunde întrebărilor, la finalul proiecţiei. Spectatorii vor vedea în premieră în festival şi Mon Roi, drama care i-a adus lui Bercot Premiul pentru interpretare feminină la Cannes, ex aequo cu Rooney Mara (Carol).

În 2015, filmul scris şi regizat de ea, La tête haute - al patrulea lungmetraj din cariera sa - a fost ales să deschidă Festivalul de la Cannes, în cadrul unei ceremonii la care au luat parte sute de invitaţi de calibru. Avându-i pe Catherine Deneuve şi Benoît Magimel cap pe afiş, La tête haute urmăreşte parcursul lui Malony, de la şase la 18 ani, perioadă în care un judecător de copii şi un educator încearcă neobosit să-l salveze. Tânărul actor din rolul principal, Rod Paradot, este considerat revelaţia anului în Franţa.

Emmanuelle Bercot a fost elogiată şi pentru prestaţia ei remarcabilă în Mon Roi, regizat de vechea sa colaboratoare, Maïwenn, rol care i-a adus trofeul de interpretare la Cannes 2015. "Dincolo de talentul lui Maïwenn de a filma dragostea, fericirea şi de a le da o formă fizică, organică, Mon Roi le datorează enorm actorilor săi", scrie revista Gala. Partener în drama unei femei care suferă un accident ce o imobilizează la pat şi o forţează să rememoreze pasiunea tumultuoasă pentru un bărbat este Vincent Cassel.

Personalitate fascinantă, Emmanuelle Bercot este recunoscută pentru filmele sale despre adolescenţă, dar şi pentru rolurile în producţii semnate de Claude Miller, Bertrand Tavernier sau Olivier Assayas. Absolventă a celebrei şcoli de cinema La Fémis, Bercot a fost premiată la Cannes încă din timpul studenţiei - scurtmetrajul Les Vacances a obţinut Premiul Juriului în 1997. A urmat La Puce (1999), filmul de absolvenţă, curajos şi original, despre o adolescentă care-şi începe viaţa sexuală cu un bărbat matur, în care apare pentru prima dată actriţa sa fetiş, Isild le Besco. Primul ei lungmetraj, Clément (2001), a fost proiectat în Un Certain Regard, iar al doilea, Backstage (2005), a concurat la Festivalul de la Veneţia. În ambele, adolescenţi şi adulţi dezvoltă pasiuni intense şi bizare. Ca scenaristă, a câştigat Premiul César pentru Polisse, de Maïwenn. Notorietatea, ca regizoare, a venit odată cu Elle s'en va (2013) - selecţionat în competiţie la Berlin şi nominalizat la César - în care Catherine Deneuve face unul dintre cele mai bune roluri recente.

Alături de La tête haute, în afara competiţiei la Cannes au rulat şi noul film al lui Woody Allen, An Irrational Man, cu Joaquin Phoenix, Emma Stone, Parker Posey, dar şi Amy, de Asif Kapadia, un documentar revelator despre ascensiunea şi decăderea cântăreţei Amy Winehouse. Ambele vor fi proiectate la Les Films de Cannes à Bucarest, 2015, ca şi Une histoire de fou, noua peliculă marca Robert Guédiguian. Renumitul regizor francez reia subiectul genocidului armean din Turcia, într-un film intens care merge în direcţii cu totul neaşteptate, după cum remarcă The Guardian. În anii '80, Aram, un tânăr de origine armeană din Marseille, aruncă în aer maşina ambasadorului Turciei. Un tânăr ciclist aflat în trecere, Gilles Tessier, e rănit grav. Într-o zi, Aram decide să-şi cunoască victima şi s-o convingă să devină purtătoarea de cuvânt a cauzei sale.

Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc între 23 şi 29 octombrie 2015, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco şi CinemaPRO.

Filmele La Tête haute şi Amy sunt distribuite în România de Independenţa Film. Irrational Man este distribuit de Freeman Entertainment.

***

Ediţia a şasea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films. Este realizat în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti. Este un proiect cultural finanţat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al ArCuB, în cadrul Programului cultural "Eşti Bucureşti" 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti), şi al Institutului Cultural Român.
Evenimentul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, ViTo FILM, InterCom Film, Transilvania Film, Freeman Entertainment.
Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Susţinut de: BRD Groupe Société Générale, Catena
Maşina oficială a festivalului este BMW.
Cu sprijinul: Groupama Asigurări
Parteneri: Hotel Mercure, S.E.R.V.E, Ţucă Zbârcea & Asociaţii, UPS, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză (CCIFER), ELLE, Braiconf
Partener loisir: M60
Parteneri media: Europa FM, Digi24, DigiFilm, UTV, Zile şi nopţi, CineMAP, Cinemagia, Glamour, Caţavencii, Hotnews, Ziare.com, CinemaRx, Decât o Revistă, Ziarul Metropolis, Sub25.ro, LiterNet.ro, Revista FILM, Urban.ro, All About Romanian Cinema (AaRC), Orasulm.eu, Cinefan, Acoperişul de sticlă
Partener de monitorizare: mediaTRUST
***
Detalii: www.filmedefestival.ro.
Ne puteţi urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.
Pentru informaţii suplimentare, ne puteţi scrie pe [email protected].