octombrie 2015
Les Films de Cannes à Bucarest, 2015
Unul dintre cei mai aclamaţi cineaşti ai momentului, Jacques Audiard, premiat cu Palme d'Or la Cannes 2015 pentru Dheepan, se va întâlni pentru prima dată cu spectatorii din România la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest (23 - 29 octombrie 2015). Regizorul îşi va prezenta filmul, va răspunde întrebărilor publicului şi va susţine un masterclass la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) luni, 26 octombrie 2015, de la ora 11.00. Un focus îi va fi dedicat în festival, alte două filme ale sale urmând a fi proiectate: De battre mon cœur s'est arrêté şi Un prophète.


Jacques Audiard (63 de ani) vine la Bucureşti cu un film mai actual ca niciodată. Dheepan urmăreşte traseul a trei imigranţi din Sri Lanka - un fost soldat, o tânără şi un copil - care pozează ca familie şi încearcă să răzbată în noua lume în care au intrat, undeva în afara Parisului. În rolul principal, regizorul a ales un actor non-profesionist cu o istorie similară în spate: Jesuthasan Antonythasan a luptat în gruparea Liberation Tigers a lui Tamil Eelam şi a fost închis în numeroase ţări, înainte de a cere azil în Franţa în 1997, la doar 25 de ani. Audiard declara la Cannes că speră ca filmul să contribuie la îmbunătăţirea situaţiei lor.


Maestru în celebrarea marginalilor şi autor al unor filme foarte intense, Audiard şi-a început cariera ca asistent de regie al lui Roman Polanski la The Tenant (1976), dar a regizat primul lungmetraj abia 18 ani mai târziu, în 1994. Regarde les hommes tomber, un road movie cu Mathieu Kassovitz şi Jean-Louis Trintignant, i-a adus o selecţie la Cannes, în Semaine de la Critique, şi primul din şirul lung de trofee - Premiul César pentru Cel mai bun debut. Cei doi actori au fost protagonişti şi în următorul său film, Un héros très discret (1996), distins cu Premiul pentru scenariu la Cannes. Din anii '70 încoace, a scris peste 20 de scenarii pentru filme şi seriale TV, unele împreună cu tatăl său, scriitorul Michel Audiard. A regizat videoclipuri, inclusiv pentru Noir Désir (celebra melodie Comme elle vient), şi avut câteva apariţii ca actor.



Cele şapte lungmetraje ale sale i-au adus zeci de premii. Sur mes lèvres (2001) confirma încă o dată talentul său de scenarist obţinând César pentru scenariu, De battre mon cœur s'est arrêté (2006), cronica unei relaţii distructive tată-fiu, a fost un succes de critică şi de public şi a câştigat opt premii César, inclusiv pentru Cel mai bun film, dar şi BAFTA pentru Cel mai bun film străin. Notorietatea internaţională a venit odată cu thriller-ul Un prophète, câştigător al Marelui Premiu la Cannes 2009, nominalizat la Oscar şi Globurile de Aur şi premiat cu BAFTA şi nouă trofee César, în care talentatul actor Tahar Rahim joacă rolul unui tânăr forţat să se adapteze regulilor vieţii în închisoare. A urmat povestea de dragoste emoţionantă din De rouille et d'os (2012), cu Marion Cotillard, la rândul ei multi-premiată.


Următorul său proiect după Dheepan este şi primul în limba engleză - The Sisters Brothers, un western adaptat după o carte de Patrick deWitt, cu John C. Reilly în rolul principal.

Jacques Audiard este al doilea laureat Palme d'Or care vine la Les Films de Cannes à Bucarest în anul în care câştigă cea mai importantă distincţie din lume oferită de un festival de film, după Abdellatif Kechiche (La vie d'Adèle), care a vizitat Bucureştiul în la anul 2013.

Peste 30 dintre filmele din selecţia Festivalului de la Cannes, 12 dintre ele premiate, pot fi văzute pentru prima dată în România între 23 şi 29 octombrie 2015, la Cinema PRO, Cinema Studio şi Cinema Elvire Popesco.

Filmul Dheepan va fi distribuit în cinematografele din România de Independenţa Film, din 30 octombrie 2015.

***
Ediţia a şasea a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films. Este realizat în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti. Este un proiect cultural finanţat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al ArCuB, în cadrul Programului cultural "Eşti Bucureşti" 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti), şi al Institutului Cultural Român.
Evenimentul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, ViTo FILM, InterCom Film, Transilvania Film, Freeman Entertainment.
Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Susţinut de: BRD Groupe Société Générale, Catena
Maşina oficială a festivalului este BMW.
Cu sprijinul: Groupama Asigurări
Parteneri: Hotel Mercure, S.E.R.V.E, Ţuca Zbârcea & Asociaţii, UPS, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză (CCIFER), ELLE, Braiconf
Partener loisir: M60
Parteneri media
: Europa FM, Digi24, DigiFilm, UTV, Zile şi nopţi, CineMAP, Cinemagia, Glamour, Caţavencii, Hotnews, Ziare.com, CinemaRx, Decât o Revistă, Ziarul Metropolis, Sub25.ro, LiterNet.ro, Revista FILM, Urban.ro, All About Romanian Cinema (AaRC), Orasulm.eu, Cinefan, Acoperişul de sticlă
Partener de monitorizare: mediaTRUST
***
Detalii: www.filmedefestival.ro.
Ne puteţi urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.
Pentru informaţii suplimentare, ne puteţi scrie pe [email protected].


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus