octombrie 2015
Les Films de Cannes à Bucarest, 2015
Filmele care şi-au adjudecat cele mai importante trei trofee ale anului 2015, în marile festivaluri internaţionale, pot fi vizionate într-o singură zi, pe 1 noiembrie 2015, în cadrul unui maraton organizat sub umbrela Les Films de Cannes à Bucarest (23 - 29 octombrie 2015). Taxi, premiat cu Ursul de Aur la Berlinale 2015, Desde Allá / From Afar, recompensat cu Leul de Aur la Veneţia, şi Dheepan, câştigătorul Palme d'Or la Cannes 2015, vor fi proiectate la Cinema Studio în aceeaşi zi, într-un weekend cu proiecţii suplimentare.

Spectatorii Les Films de Cannes à Bucarest se vor bucura de trei zile de proiecţii suplimentare, doar la Cinema Studio, după încheierea festivalului. În fiecare dintre cele trei seri, va rula filmul premiat cu Palme d'Or, Dheepan, iar sâmbătă, 31 octombrie, începând cu ora 11.00, este programat maratonul Arabian Nights, filmul de 338 de minute al lui Miguel Gomes. A doua parte a trilogiei este propunerea Portugaliei la Oscar. Celelalte filme care beneficiază de o proiecţie suplimentară sunt Umimachi Diary / Our Little Sister, de Hirokazu Kore-Eda, Taklub, al lui Brillante Mendoza, şi La Tierra y la Sombra, de Cesar Augusto Acevedo, distins cu Camera d'Or.


Pe 1 noiembrie 2015, la Cinema Studio, maratonul "Ziua de Aur" va începe la 16.45 cu Taxi, în regia lui Jafar Panahi, distins cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, în februarie 2015. Este al treilea film regizat de cineastul iranian în ilegalitate, fără permisiunea autorităţilor, şi trimis pe ascuns în afara ţării. După ce a fost arestat şi condamnat pentru "propagandă anti-guvernamentală", lui Jafar Panahi i s-a interzis să părăsească Iranul şi să mai facă filme timp de 20 de ani. Prin urmare, Taxi a fost realizat cu mijloace minime, cu actori non-profesionişti, cu rude şi camere mici în interiorul unei maşini, regizorul fiind şi actorul principal. Presa internaţională l-a admirat pentru felul în care portretizează societatea iraniană din ziua de azi, subtil, profund şi cu umor.


De la 18.45, acţiunea se mută în Venezuela, ţara regizorului Lorenzo Vigas, care şi-a adjudecat Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia cu un debut foarte puternic, un film "al naibii de bun", după The Telegraph: Desde Allá / From Afar. Dramă psihologică şi socială complexă, Desde Allá / From Afar are în centru un bărbat la vârsta a doua din Caracas, terifiat de contactul fizic cu alţi oameni, care plăteşte băieţi dintr-un cartier sărac doar pentru a-l lăsa să-i privească. Dar tatăl său se întoarce în oraş, iar răni vechi şi puternice ies la suprafaţă; în acelaşi timp, începe să lege o relaţie cu un tânăr de 17 ani. Scenariul este co-semnat de Guillermo Arriaga, celebru pentru 21 Grams sau Amores Perros.


"Ziua de Aur" se încheie, la 20.45, cu Dheepan, filmul încununat cu un Palme d'Or la Cannes 2015. În timpul festivalului, Dheepan va fi prezentat la Bucureşti chiar de regizorul Jacques Audiard, unul dintre cei mai aclamaţi cineaşti ai momentului. Filmul urmăreşte traseul a trei imigranţi din Sri Lanka - un fost soldat, o tânără şi un copil - care pozează ca familie şi încearcă să răzbată în noua lume în care au intrat, în Paris. În rolul principal, regizorul a ales un actor non-profesionist cu o istorie similară în spate: Jesuthasan Antonythasan a luptat în gruparea Liberation Tigers, a fost închis şi a cerut azil în Franţa în 1997, la doar 25 de ani.



Jacques Audiard va sta de vorbă cu spectatorii şi va susţine un masterclass la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) luni, 26 octombrie 2015, de la ora 11.00. Dheepan va fi distribuit în cinematografele din România de Independenţa Film, din 30 octombrie 2015.

Peste 30 dintre filmele din selecţia Festivalului de la Cannes, 12 dintre ele premiate, pot fi văzute pentru prima dată în România între 23 şi 29 octombrie 2015, la Cinema PRO, Cinema Studio şi Cinema Elvire Popesco. Printre invitaţii speciali ai ediţiei se numără Jacques Audiard şi regizoarea şi actriţa Emmanuelle Bercot, care va deschide Les Films de Cannes à Bucarest cu La tête haute.

***
Ediţia a şasea a Les Films de Cannes à Bucarest, 2015, este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films. Este realizat în parteneriat cu Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti. Este un proiect cultural finanţat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al ArCuB, în cadrul Programului cultural "Eşti Bucureşti", 2015 (Centrul Cultural de proiecte al Primăriei Municipiului Bucureşti), şi al Institutului Cultural Român.
Evenimentul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, ViTo FILM, InterCom Film, Transilvania Film, Freeman Entertainment.
Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiţie al evenimentului.
Susţinut de: BRD Groupe Société Générale, Catena
Maşina oficială a festivalului este BMW.
Cu sprijinul: Silva, Cez România, Groupama Asigurări
Parteneri: Hotel Mercure, S.E.R.V.E, Ţuca Zbârcea & Asociaţii, UPS, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză (CCIFER), ELLE, Braiconf, Universitatea Bucureşti
Partener loisir: M60
Parteneri media
: Europa FM, Digi24, DigiFilm, UTV, Zile şi nopţi, CineMAP, Cinemagia, Glamour, Caţavencii, Hotnews, Ziare.com, CinemaRx, Decât o Revistă, Ziarul Metropolis, Sub25.ro, LiterNet.ro, Revista FILM, Urban.ro, All About Romanian Cinema (AaRC), Orasulm.eu, Cinefan, Acoperişul de sticlă
Partener de monitorizare: mediaTRUST
***
Detalii: www.filmedefestival.ro.
Ne puteţi urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.
Pentru informaţii suplimentare, ne puteţi scrie pe [email protected].

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus