noiembrie 2015
Jazz Night Out
Ce au în comun samba, Massive Attack, Radiohead şi pianul clasic? Răspunsul îl dă Brad Mehldau, unul dintre cei mai talentaţi pianişti ai lumii. Cu un stil proaspăt şi o tehnică de cristal, americanul are reputaţia unui jazzman care încearcă piese din cu totul alte genuri muzicale, de la Black Sabbath până la Beatles.

Compoziţiile sale precise şi sensibile sunt însă piesele de rezistenţă. Pianistul american obişnuieşte să cânte câte o melodie separată cu fiecare mână, iar când vine vorba de improvizaţie rămâne la fel de atipic. În loc să se avânte într-un trip personal, Mehldau construieşte puţin câte puţin, adună fragmente, combină motive gradual până când piesa prinde proporţii şi îşi primeşte bine-meritatul titlu de muzică autentică. Pentru asta este laureat cu premiul Festivalului de la Montreal, "al artiştilor care contribuie semnificativ la inovaţia jazz-ului". Este de asemenea nominalizat de cinci ori la Premiile Grammy.

Brad Mehldau vine la Bucureşti în formula de trio, împreună cu bateristul Jeff Ballard şi basistul Larry Grenadier, doi muzicieni la fel de sclipitori ca liderul lor. Bateristul Ballard are o relaţie complicată cu tobele sale pe care ba le mângâie, ba le abuzează într-un stil unic. Şi, întâmplător sau nu, numele Grenadier îi descrie destul de bine intenţiile celui de-al treilea membru, omul care susţine ritmul trupei şi poate exploda oricând ca solist, cu o grenadă de forma unui bas în mână.

Trupa lui Mehldau nu este doar suma unor muzicieni de calibru, care s-au obişnuit să se completeze. Ei nu cântă doar la instrumentele lor, ci cântă la trio. 

Brad Mehldau Trio va concerta pe  26 Noiembrie 2015, ora 20:00 la Sala Radio din Bucureşti în cadrul Jazz Night Out.

Creată de Twin Arts, seria de concerte Jazz Night Out prezintă pe scenele din România cei mai bine cotaţi artişti internaţionali de jazz ai momentului.
Accesul în sală se face începând cu ora 19:30. Nu este permis accesul cu camere foto profesionale. Filmatul este interzis pe toată durata concertului.

 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus