noiembrie 2015
Comunicate de presă - concerte
Din 3 decembrie 2015, în Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti începe cea de-a cincea ediţie a Hibernalului de Chitară. 6 seri, 12 recitaluri şi 15 minunaţi artişti, într-un periplu muzical fascinant prin epoci şi stiluri variate, de la baroc la contemporan şi de la clasic la tradiţional, străbătute, toate, de acelaşi sunet magic al chitarei - aceasta este oferta cu care festivalul îşi ispiteşte publicul. Ediţia din acest an abundă în surprize. Sunt programate două recitaluri extraordinare oferite de doi mari maeştri internaţionali, un trio inedit, prezent pentru prima dată pe scenă în această formulă, şi un program de muzică barocă în primă audiţie. Aşadar, între 3 şi 12 decembrie 2015, vă aşteptăm să vă petreceţi serile de iarnă împreună cu noi în Studioul Horia Bernea din strada Monetăriei, cu atât mai mult cu cât concertele sunt toate gratuite, iar sonoritatea colorată şi caldă a chitarei dă glas unei omenii de care ştim că vă este dor.

Hibernalul de Chitară se deschide joi, 3 decembrie 2015, de la ora 20.00, cu o seară de excepţie. Primul recital este oferit de Tudor Niculescu-Mizil, un tânăr muzician cu o clară vocaţie solistică, a cărui expresivitate a fost adesea remarcată. Seara continuă cu Maxim Belciug, carismaticul chitarist al Încântărilor, care urcă pe scenă de la ora 21.00 pentru un recital al trăirilor pure, în care ornamentele baroce alternează eclectic cu pasiunea tulburătoare a muzicilor tradiţionale, spre deliciul publicului.

Vineri, 4 decembrie 2015, în prima parte a serii, pe scenă urcă Ana-Maria Bibescu, una dintre cele mai talentate reprezentante ale noii generaţii de chitarişti. Apoi, de la ora 21.00, publicul va putea asculta recitalul oferit de Mihai Cojocaru şi George Popescu, cu un program ce pune în contrast acordurile lui Bach cu sononorităţile moderne ale unor autori contemporani, precum Paulo Bellinati, Ariel Ramírez sau Marco Pereira.

Prima serie de evenimente a Hibernalului de Chitară se încheie sâmbătă, 5 decembrie 2015, cu două premiere. În prima parte a serii, protagonist va fi maestrul Leon Koudelak, solist de talie internaţională, aflat pentru prima dată în România, care va oferi publicului unul dintre acele recitaluri pline de sensibilitate ce i-au adus faima pe scenele lumii. Seara continuă cu un trio inedit, alcătuit din chitariştii Maxim Belciug şi Radu Vâlcu împreună cu muzicianul iranian Amir Heidarkhodae, pe care publicul îi va asculta pentru întâia oară în această formulă, într-un program seducător de muzică veche abordată cu prospeţimea primei întâlniri.

Hibernalul de Chitară se reia joi, 10 decembrie 2015, de la ora 20.00, cu chitaristul George Popescu într-un recital solistic cu lucrări din creaţia unor autori precum Astor Piazzolla, Luiz Bonfa, Heitor Villa-Lobos şi Roland Dyens. În a doua parte a serii, pe scenă urcă cvartetul format din Maria Chifu, Radu Vâlcu, Amir Heidarkhodae şi Mianda Soare, cu un program sincretic, de la clasic la modern, de la mitic la neconvenţional, îngemănare de  tradiţie şi avangardă.

Vineri, 11 decembrie 2015, penultima seară a festivalului se deschide cu recitalul oferit de Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu, un chitarist la care tehnica şi nuanţele se împletesc ludic într-o expresie personală. De la ora 21.00, protagoniştii sunt Olivia Iancu şi Claudiu Lobonţ, care îşi vor struni chitarele într-un recital în duo de o rară plasticitate, străbătut de bucuria contagioasă a muzicii în stare curată.

Ultima seară a Hibernalului de Chitară programează sâmbătă, 12 decembrie 2015, un regal de muzică spaniolă. În prima parte a serii, publicul se întâlneşte cu José Luis Ruiz del Puerto, unul dintre cei mai străluciţi chitarişti spanioli de astăzi, aplaudat pe întreg continentul, care va oferi un recital de maestru. În încheiere, pe scenă va răsuna vocea fabuloasă a sopranei Rodica Vica, acompaniată cu artă la chitară de Maxim Belciug. Cei doi au pregătit o suită de Tonuri umane de José Marín, o bijuterie a barocului spaniol oferită în primă audiţie cu acest prilej.

Concertele încep la ora 20.00 şi se desfăşoară în Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti (intrarea prin strada Monetăriei). Accesul publicului la toate concertele este gratuit.

Hibernalul de Chitară este organizat de Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Asociaţia Culturală Kitarodia şi este finanţat de Ministerul Culturii.

Ediţia din 2015 a Hibernalului de Chitară este dedicată memoriei lui Horia Bernea (14.09.1938 - 4.12.2000), unul dintre cei mai mari pictori români contemporani, al cărui nume a rămas definitiv legat de Muzeul Naţional al Ţăranului Român, pe care l-a condus timp de 10 ani. În 4 decembrie 2015, se împlinesc 15 ani de când Horia Bernea s-a despărţit de noi, lăsându-ne o operă plastică mereu actuală şi un demers etnomuzeografic pe care "îi plăcea să îl numească muzeologie născândă, pâlpâitoare".

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus