ianuarie 2016
Cu ocazia aniversării a 80 de ani de la înfiinţarea Institutului Francez din România, prodigiosul pianist Ingmar Lazar va veni în România pentru a susţine două recitaluri de pian. Primul va avea loc în sala Elvire Popesco, la numărul 77, bulevardul Dacia, cu ocazia evenimentului Seara Partenerilor, sâmbătă 23 ianuarie 2016, începând cu ora 18.00. Al doilea recital, deschis publicului, este găzduit de către Ateneul Român şi se va desfăşura a doua zi, duminică 24 ianuarie 2016, la ora 19.00.

Tânărul pianist francez, născut din părinţi de origine română, se întoarce la Bucureşti, la şapte ani după ce a ţinut un concert la Sala Radio, în calitate de solist al Orchestrei Camerei Radio. În urma acestui concert, compozitorul Doru Popovici a declarat că avem de-a face cu un «adolescent genial», comparându-l cu marele maestru Dinu Lipatti. Va fi o ocazie unică de a-l reasculta pe câştigătorul premiului pentru pian la Festivalul de muzică clasică Verbier din Elveţia din anul 2013.


Născut în 1993, Ingmar Lazar nu este altul decât nepotul lui Marie-Mayence Gibani, care a fost ultima elevă a lui Constantin Brâncuşi. Acesta începe cursurile de pian la vârsta de 5 ani şi reuşeşte, un an mai târziu, să realizeze prima sa interpretare muzicală în public la renumita Sală Gaveau din Paris. În anul 2003, la doar 10 ani, este recompensat cu premiul întâi la concursul internaţional EPTA din Namur, iar în 2008 câştigă consursul «les C.I.M. de Val-d'Isère».

În cei 80 de ani de activitate, unul dintre obiectivele pe care şi le-a propus Institutul Francez din România a fost promovarea culturii prin intermediul unor artişti de excepţie, care simbolizează puntea dintre Franţa şi România şi întruchipează legătura puternică dintre cele două ţări. Ingmar Lazar este, cu siguranţă, unul dintre aceştia.

Cele două concerte sunt organizate de către Institutul Francez, Societatea Muzicală şi Filarmonica George Enescu, partener Radio România Muzical.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus