ianuarie 2016
Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2015
Cele mai aclamate documentare ale momentului au fost proiectate la Astra Film Sibiu 2015 iar acum ajung în premieră la Cluj-Napoca între 22 şi 24 ianuarie 2016 la Cinema Victoria. Astra Film on Tour este o ocazie unică pentru clujeni de a vedea filme de nonficţiune de top la ei în oraş, filme apreciate la nivel internaţional şi cu o carieră festivalieră remarcabilă.

Vineri, 22 ianuarie 2016, programul Astra Film on Tour ia start de la ora 17:30 cu filmul Spartacus & Cassandra (regia Ioannis Nuguet). Distins cu Marele Premiu la Astra Film Festival 2015, documentarul este o incursiune în lumea a doi fraţi romi de origine română care locuiesc în periferia Parisului prinşi într-o confruntare decisivă pentru viitorul lor: o viaţă în sărăcie pe străzi alături de părinţii lor ori o viaţă mai sigură cu un acoperiş deasupra capului şi acces la educaţie alături de o familie adoptivă. De la ora 19:00, publicul clujean va urmări filmul Himmelverbot / Outside (regia Andrei Schwartz) - Premiul pentru cel mai bun documentar, competiţia România. Iniţial filmul prezintă lupta unui puşcăriaş cu vina şi cu viaţa în afara închisorii, însă în final întreaga poveste ia o turnură derutantă. Care este motivul pentru care deţinutul a servit ani la rând o minciună?

În a doua zi (sâmbătă, 23 ianuarie 2016), de la ora 17:30 controversatul The Wolfpack (regia Crystal Moselle) face cunoscută viaţa a şase fraţi adolescenţi a căror tată a decis că trebuie să-i protejeze de societate, aşa că nu le-a permis niciodată să părăsească apartamentul în care locuiesc situat chiar în centrul New York-ului, în schimb le-a dat undă verde la colecţia sa de filme de ficţiune. Adolescenţii nu au niciun fel de percepţie a realităţii, în schimb îşi petrec timpul reconstituind scene din filmele preferate. De la ora 19:00, filmul I Am the People (regia Anna Roussillon) urmăreşte modul în care Farraj, un om simplu care se ocupă cu cultivatul pământului, trăieşte revoluţia egipteană din faţa televizorului, în comparaţie cu conaţionalii săi aflaţi în miezul revoltei.

În ultima zi de Astra Film on Tour - duminică, 24 ianuarie 2016, de la ora 20:00 este programat filmul The Seven Dwarfs of Auschwitz (regia Ursula Macfarlane). Şapte fraţi pitici din Maramureş, cântăreţi şi interpreţi, ajung în timpul ocupaţiei naziste cobai pentru experimentele doctorului Mengele, în mod miraculos, tocmai acesta este şi motivul pentru care scapă cu viaţă. Left on Purpose (regia Justin Schein), proiectat de la ora 21:00, este un film despre prietenia dintre regizor şi Mayer Vishner, un fost activist care se luptă cu depresia clinică, alcoolul, drogurile şi cu frica de a nu deveni o povară pentru ceilalţi. În timp ce foştii lui colegi au renunţat treptat la activism, discursul său anti-sistem rămâne viu şi i se întipăreşte tot mai preganant ideea sinuciderii ca ultim act politic.

Proiecţiile au loc la Cinema Victoria - Bulevardul Eroilor, nr. 51. Accesul la proiecţii se face pe bază de bilet sau abonament. Preţul unui bilet pentru o singură proiecţie este de 10 RON (preţ întreg) şi 8 RON (preţ redus), iar un abonament care asigură acces la toate proiecţiile costă 30 RON.

Astra Film On Tour la Cluj este organizat de Astra Film, CNM Astra, Consiliul Judeţean Sibiu, Cinema Victoria Cluj-Napoca. 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus