ianuarie 2016
Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2015
Între 29 şi 31 ianuarie 2016, Astra Film on Tour aduce la Bucureşti, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, 6 documentare de top din programul AFF 2015. Proiecţiile sunt programate în fiecare zi cu începere de la ora 18:00. Anul 2015 nu poate fi încheiat pe deplin fără a vedea aceste 6 bijuterii cinematografice care au primit aprecierea publicului şi premii în toate colţurile lumii.

Prima zi de Astra Film on Tour la Bucureşti, vineri, 29 ianuarie 2016, debutează cu With or Without You (regia Hyuckjee Park) - Premiul Juriului, secţiunea Internaţional la AFF 2015 - un film observaţional care surprinde lucrurile mărunte de zi cu zi din viaţa a două femei vârstnice care locuiesc împreună într-un sat coreean, lucruri mărunte care de fapt înseamnă totul atunci când moartea se apropie lent dar sigur. De la ora 19:45, va fi proiectat Spartacus & Cassandra (regia Ioannis Nuguet) distins cu Marele Premiu la AFF 2015. Filmul este o incursiune emoţionantă în universul a doi fraţi romi de origine română care locuiesc în suburbiile Parisului. La vârsta la care alţii copii îşi petrec timpul jucându-se, ei sunt puşi să facă o alegere care le va schimba viitorul: o viaţă pe străzi în sărăcie alături de părinţi ori o viaţă mai sigură cu un acoperiş deasupra capului şi acces la educaţie alături de o familie adoptivă.

Filmele programate sâmbătă, 30 ianuarie 2016, urmăresc puterea ecranului, ca mediu de transmitere şi înţelegere a realităţii. The Wolfpack (regia Crystal Moselle) face cunoscută viaţa a şase fraţi adolescenţi a căror tată a decis că trebuie să-i protejeze de societate, aşa că nu le-a permis niciodată să părăsească apartamentul în care locuiesc situat în centrul New York-ului, în schimb le-a dat undă verde la colecţia sa de filme de ficţiune. Adolescenţii îşi petrec timpul vizionând filme şi reconstituind scenele lor preferate. De la ora 19:30, I am the People (regia Anna Roussillon) urmăreşte modul în care Farraj, un om simplu care se ocupă cu cultivatul pământului, trăieşte revoluţia egipteană din faţa televizorului, în comparaţie cu conaţionalii săi aflaţi în miezul revoltei.

Duminică, 31 ianuarie 2016, ultima zi de proiecţii, începe cu filmul Left on Purpose (regia Justin Schein), portretul unui fost activist părăsit de colegii alături de care cândva milita pentru cauze comune şi care luptându-se cu despresia clinică, alcoolul şi drogurile se teme să nu devină o povară pentru ceilalţi. Ideea sinuciderii ca ulltim act politic se conturează cu tot mai multă forţă în mintea sa. De la ora 19:30, filmul The Seven dwarfs of Auschwitz (regia Ursula Macfarlane) face cunoscut cazul a şapte fraţi pitici din Maramureş, cântăreţi şi interpreţi, care ajung în timpul ocupaţiei naziste cobai pentru experimentele doctorului Mengele, în mod miraculos, tocmai acesta fiind şi motivul pentru care scapă cu viaţă.

"Astra Film on Tour este o extensie a festivalului de la Sibiu, oferind cinefililor din alte oraşe ocazia unică de a vedea o selecţie a celor mai bune filme care au rulat la AFF 2015. În multe cazuri, aceste filme extrem de apreciate la nivel internaţional nu ajung să fie proiectate nici măcar în Bucureşti, un oraş înţesat de cinemauri şi evenimente de profil. De mai bine de 20 de ani, Astra Film Festival promovează filmul documentar în România şi chiar dacă la începuturi acest gen de cinema era aproape necunoscut, datorită festivalului producţia tot mai numeroasă de documentare la nivel global a ajuns să trezească şi interesul publicului din România." a declarat Dumitru Budrala, director fondator AFF.

Proiecţiile vor avea loc în Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului Naţional al Ţăranului Român - Şoseaua Kiseleff 3, Sector 1, Bucureşti. Accesul publicului este liber la toate proiecţiile.

Astra Film On Tour la Bucureşti este organizat de Astra Film, CNM Astra, Consiliul Judeţean Sibiu, Muzeul Naţional al Ţăranului Român.
Un eveniment suţinut de Radio România Cultural.
Cea de-a XXIII-a ediţie a Astra Film Festival va avea loc la Sibiu între 17 şi 23 octombrie 2016.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus