martie 2016
Comunicate de presă - concerte
Sâmbătă, 2 aprilie 2016, începând cu ora 19.00, pe scena Ateneului Român din Bucureşti, Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură şi Asociaţia Help Autism, în parteneriat cu Centrul InfoEuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Filarmonica George Enescu, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", Kaufland România, Tarom, Floria.ro, Grand Hotel Continental şi Wagner Arte Frumoase şi Poveşti, organizează cea de-a III-a ediţie a evenimentului "SUFLET ÎN CULORI", concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism.

Începând cu anul 2014, în fiecare primăvară, în apropierea zilei de 2 aprilie cele două asociaţii alături de mari artişti, sponsori şi iubitori de artă îşi dau mâna într-o după-amiază dedicată oamenilor cu suflet frumos, o iniţiativă menită să aducă sub aceeaşi baghetă cultura şi conştientizarea autismului în România.

Prima ediţie, desfăşurată în data de 3 aprilie 2014 a reprezentat pentru asociaţiile oganizatoare piatra de hotar în popularizarea însemnătăţii zilei de 2 aprilie şi a beneficiat de participarea unor nume importante din sfera muzicală românească: tenorul Ştefan POP, soprana Rodica VICĂ, violonistul Vlad MAISTOROVICI şi pianistul Ştefan DONIGA. Evenimentul a fost prezentat de actriţa Manuela HĂRĂBOR şi jurnalistul Marius CONSTANTINESCU şi a reunit, la Sala Radio, iubitori ai muzicii clasice şi oameni interesaţi de schimbarea statutului autismului în România, deopotrivă.

Cea de-a doua ediţie a concertului caritabil a avut loc, pe scena Sălii Radio, pe 29 martie 2015 şi a reunit muzicieni de marcă ai scenei naţionale şi internaţionale. Violonistul Remus AZOITEI şi pianistele Mara DOBRESCU şi Diana IONESCU au fost artiştii care au ales, de această dată, să se alăture campaniei de conştientizare, punându-şi talentul şi celebritatea în slujba cauzei. Succesul "Suflet în Culori" 2014 a însemnat, pentru cea de-a doua ediţie, atât un număr mai mare de spectatori, pasionaţi de muzică, prezenţi în sala, cât şi o serie de companii importante, cu interes în sfera socială, care şi-au alăturat imaginea demersului celor două asociaţii organizatoare.

Devenit deja o tradiţie printre iubitorii genului muzical, concertul caritabil Suflet în Culori, ajuns in 2016 la cea de-a III-a ediţie, aduce pe scena Ateneului Român nume sonore care au răspuns invitaţiei de a încânta publicul bucureştean şi de a sprijini programele de terapie pentru copiii cu autism.

Soprana Leontina VĂDUVA, în anul de aniversare a celor 30 de ani de carieră, muzicianul Grigore LEŞE, organistul Nicolae LICAREŢ şi pianista franceză Laure CAMBAU sunt artiştii ce vor da culoare spectacolului, desfăşurat în 2016 chiar pe 2 aprilie, Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi în magazinele Germanos iar fondurile colectate în urma vânzării de bilete vor fi direcţionate către programele de terapie pentru copiii cu autism derulate de Asociaţia Help Autism.
În România, sunt aproximativ 30 000 de persoane care suferă de Tulburări din Spectrul Autismului. În lume, 1 din 68 de copii suferă de această tulburare. Autismul poate să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică, nivel de educaţie. Autismul nu se poate vindeca, dar cu intervenţie timpurie intensivă, până la 47% dintre copiii cu autism pot trăi o viaţă independentă. Fără terapie, simptomele autismului şi comportamentele disfuncţionale se agravează în timp. Din păcate, această intervenţie este de durată şi foarte costisitoare, iar costurile depăşesc de cele mai multe ori veniturile unei familii. Iată de ce o campanie de strângere de fonduri se impune, pentru ca tot mai mulţi copii să poată beneficia de terapie adecvată şi pentru a reuşi integrarea lor în şcoală şi societate.
Asociaţia Help Autism se implică activ de peste 5 ani în derularea de programe de conştientizare a autismului, diagnostic precoce şi intervenţie timpurie pentru copiii cu autism. Considerată vârf de lance în acţiunile de schimbare a statutului autismului în România, pe lângă servicii de terapie oferite în cele 4 centre, o filială şi la domiciliu, Asociaţia Help Autism - www.helpautism.ro, desfăşoară activităţi de lobby, parteneriate public-private şi este co-organizator al Conferinţei Internaţionale ABA - ştiinţa care stă la baza terapiilor de recuperare în autism.

***
Leontina VĂDUVA - după studii la Conservatorul din Bucureşti, sub îndrumarea profesoarei Arta Florescu, soprana Leontina Văduva a debutat pe plan internaţional în 1986 la Teatrul Capitole din Toulouse în Manon de Jules Massenet. Rolul, devenit una dintre cele mai dragi cărţi de vizită, a purtat-o spre debutul londonez de la Royal Opera House Covent Garden, etapă care i-a adus prestigiosul premiu Lawrence Olivier (1988). Stabilită în Franţa, ţară care a adoptat-o de la bun început, şi care i-a acordat în 1999 titlul de Chevalier des Arts et des Lettres, Leontina Văduva a devenit rapid una dintre cele mai bune ambasadoare ale repertoriului francez interpretând magistral rolurile Micaëla, Antonia, Julieta şi Mireille pe cele mai importante teatre ale lumii. Rolul debuturilor în Statele Unite ale Americii (San Francisco, 1996, Metropolitan Opera, New York, 2000) a fost Mimi din Boema lui Puccini. Discografia artistei include Rigoletto (1993), Povestirile lui Hoffmann (1996), Boema (1996) şi recitalul Opera Arias (1997), dirijat de Plácido Domingo. Un capitol special în videografia artistei îl reprezintă DVD-ul cu Romeo şi Julieta, înregistrat în 1994 la Royal Opera House Covent Garden din Londra, sub conducerea muzicală a lui Sir Charles Mackerras şi în regia lui Nicolas Jöel, devenit referinţa absolută pentru celebra operă a lui Gounod. Deosebitele sale calităţi artistice i-au adus numeroase distincţii, printre care Medalia oraşului Toulouse, premiul Royal Philarmonic Society of Music - Londra şi Ordinul Meritul Cultural in grad de Mare Ofiţer oferit de Preşedintele României.
În ultimii ani soprana Leontina Văduva a fost prezentă pe scena Ateneului Român şi a Sălii Radio din Bucureşti în cadrul evenimentelor organizate de Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură: Recitalul omagial Verdi-Wagner. Corespondenţe (2013), Gala Aniversară "Viorica Cortez şi Prietenii" (2014) şi Recitalul omagial ENESCU 60 (2015). În 2014 Leontina Văduva a lansat CD-ul Verdi-Wagner: Corespondeţe, iar în 2015 calendarul 2016 Leontina Văduva 30.

Grigore LEŞE, Grigore LEŞE s-a născut în satul Stoiceni din Ţara Lăpuşului la 20 februarie 1954. A studiat fagotul la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj, iar în 2003 a obţinut titlul de doctor în muzica cu teza intitulată"Horea în grumaz" din Maramureş. În prezent, predă cursuri de etnomuzicologie la Universitatea din Bucureşti şi realizează emisiunea Drumul lui Lese (TVR 2). De asemenea, vreme de 8 ani Grigore Lese a realizat serialul de televiziune "La portile Ceriului", însumând 360 de episoade. Pentru această emisiune, în 2007, a fost distins cu cel mai important premiu din presa românească, MARELE PREMIU al A.P.T.R. La aceasta se adaugă numeroase alte premii naţionale şi internaţionale, ce sporesc prestigiul artistului. Grigore Lese a realizat, de asemenea, emisiunile Drumurile lui Leşe la Radio România Actualităţi şi Lumea şi muzica tradiţională la Radio România Cultural. C.V.-ul lui Grigore Leşe este impresionant, având concerte peste tot în lume: SUA, Elveţia, India, China, Coreea, Portugalia, Mexic, Rusia,Olanda, Canada, Belgia, Ungaria, Suedia, Polonia etc. În 1996 editează CD-ul Cântec Pastoral la Casa de Discuri"Amori"din Laussane, Elveţia. În 2009, Radio France, prin Casa de Discuri OCORA din Paris, editează un CD cu cântecele muzicianului român.
În 2013, Andrei Plesu prezinta materialul discografic al artistului Grigore Lese, "Hori de unul singur", in cadrul Targului de Carte Gaudeamus. Grigore Lese lansează la editura Humanitas cartea "Acum ştiu cine sunt", urmata de cartea "Horea în grumaz, înger păzitor şi ispita". Muzicianul este, de asemenea, Ambasadorul Turismului Romanesc, alături de alte cateva mari personalităţi ale României.

Nicolae LICAREŢ - Debutul pianistului, clavecinistului şi organistului Nicolae Licareţ a avut loc încă din timpul studiilor, atât în recital, cât şi în concert. De atunci, Nicolae Licareţ apare cu regularitate în viaţa de concert din ţară şi din străinătate, atrăgându-şi elogiile publicului şi ale presei de pretutindeni. S-a născut la Bucureşti şi a început studiul pianului la vârsta de 5 ani cu Natalia Iacobescu. Continuă educaţia muzicală la Liceul de muzică nr. 2 din Bucureşti, clasa profesoarei Maria Buzelan, urmând în paralel şi cursurile Liceului "Matei Basarab". Elev fiind, debutul său artistic are loc în Sala Dalles, pe 17 mai 1959, în cadrul unui festival Händel. Beneficiază de preţioasele îndrumări ale unor prfesoare celebre: Muza Ciomac, Cella Delavrancea şi, mai apoi, la Conservator, Florica Musicescu. Se dedică, în paralel, studiului orgii sub îndrumarea lui Iosif Gerstenengst, fiind apoi apreciat cu ocazia numeroaselor turnee efectuate în renumite centre ale muzicii de orgă din Europa. În 1968 devine membru al Filarmonicii din Bucureşti, al cărei director artistic este de la 1 ianuarie 1991. În 1973 începe o susţinută activitate concertistică la clavecin, orgă şi pian. Prezenţele lui Nicolae Licareţ în lume sunt legate de festivalurile internaţionale de la Berlin, Cordoba, Sorrento, Zagreb, Halifax, Los Angeles, Brugge, Havana, Ossiah-Villach, Adelaide, Sydney, Braşov, Bangkok, Bucureşti (Festivalul "George Enescu"), Ohrid, Madrid. Ca solist, muzician de cameră, acompaniator, membru fondator al cvintetului Concertino, actualmente membru al cunoscutului trio "Pro Arte" (ansamblul cameral oficial al Filarmonicii "George Enescu"), Nicolae Licareţ - unul dintre puţinii interpreţi cu activitate solistică concertistică la trei instrumente cu claviatură - a concertat în cele mai importante săli din Europa, America şi Australia. Repertoriul său vast, cuprinzând lucrări esenţiale de la muzica Renaşterii şi Barocului până la muzica contemporană universală şi românească, conţine şi numeroase lucrări pentru cele trei claviaturi, pe care artistul le-a prezentat publicului în primă audiţie. Pentru merite deosebite a fost decorat cu ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, cu ordinul Steaua Solidarităţii Italiene în grad de Cavaler şi cu ordinul Cavaler al Artelor şi Literelor acordat de Statul Francez. Este vicepreşedinte al Fundaţiei "Solidaritatea Culturală Română ARS XXI". Recent, a devenit membru al Academiei Germano-Române.

Laure CAMBAU - născut la Paris, pianista Laure Cambau a urmat, în paralel, studii de muzicologie la Sorbona şi a studiat pian şi acompaniament ceea i-a adus premiul întâi pentru ambele discipline la C.N.R. de la Versailles. Titular al Diplomei de Stat pentru Acompaniament, conduce lucrările muzicale ale cântăreţilor din conservatoarele din Paris. Activează ca antrenor vocal pentru diverse producţii de operă franceze (Rin Opera, Opéra de Montpellier, etc). De asemenea, susţine concerte la Paris şi în numeroase oraşe franceze, cât şi în străinătate: concerte de muzică de cameră (flaut, pian, vioară), voce şi recitaluri de pian (J. şi I. Villisech, H. Ribaud, M. Hacquard, I. Cals, I. Senges, A. Aubriet). Din septembrie 2015 acompaniază clasa de canto a sopranei Leontina Văduva la Conservatorul din Paris. De asemenea, poeta Laure Cambau participă la lecturi de poezie cu improvizaţii muzicale.fiind invitată la Festivalul Internaţional de Poezie de Trois-Rivieres (octombrie 2002), la Encuentros de Poetas del Mundo Latino în Morelia şi Salonul de Carte din Mexic (2003), la Festivalul din Struga (august 2007), la Festivalul din Tetovo (octombrie 2009, Macedonia), precum şi în diverse evenimente poetice în Franţa şi în străinătate. A publicat "Boulevards Lunatiques" (Brocéliande, 1998), "l'Homme dans la baignoire" suivi de "Nuages des Temps Ordinaires" (l'Amandier, 2001), "Latifa, la petite fille qui pleurait des mots" (povestiri muzicale, muzică, R. Gagneux, Durand, 2000), "Et le Pourboire des Anges?", (l'Amandier, 2005), "Le couteau dans l'étreinte" (iunie 2007, Phi Luxembourg, coédition "Ecrits des Forges", Québec), precum şi cărţi ale artiştilor (cu J. Vimard, M. Cambau). În 2010, a înregistrat un CD de muzică romantică cu Laurent Hacquard (oboi) şi a publicat "Lettres au voyou céleste, Blanc sans blanc" (l'Amandier).

Organizatori: Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură şi Asociaţia Help Autism
Partener Principal: Kaufland România
Parteneri: Centrul InfoEuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Filarmonica George Enescu, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", Tarom, Floria.ro, Grand Hotel Continental, Aurel Vîrlan Photography, Wagner Arte Frumoase Poveşti şi Kitarodia
Parteneri Media: TVR 2, Radio România Cultural, Radio România Muzical, reportervirtual.ro, eva.ro, Radio Trinitas, Blitz Tv, Revista Tango - Marea Dragoste, Ziarul Metropolis, The Art of Living, Liternet, B365, Ceaşca de Cultură, Webcultura, Calendar Evenimente, Agenţia de Carte, ArtOut, Artline, PR Wave, 4Arte.ro, Oraşul Meu, Inoras.ro, Bucureşteanul.Info, Bună dimineaţa Bucureşti, Catchy, Autentici.ro, Gazeta de Ştiri, Online Gallery, Jurnal de Bucureşti, Autentic Promotion, societatesicultură.ro, Business Woman, RoEvents, ABC Muzical, Societatea Muzicală, România Pozitivă, BZI Cultural, iQads, Smark şi Semne Bune.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus