februarie 2016
Festivalul Internaţional de film NexT, 2016
Ajuns la cea de-a 10-a sa ediţie, Festivalul Internaţional de Film NexT aduce şi în 2016 în faţa publicului românesc cele mai noi şi mai inovatoare scurtmetraje din toate colţurile lumii, alese din peste 2.000 de filme înscrise. Proiecţiile de film vor fi completate de seminarii conduse de nume cunoscute din lumea cinematografiei, concursuri şi o serie de evenimente speciale care vor fi anunţate în curând.

Ediţia aniversară din 2016 se va desfăşura între 7 şi 11 aprilie 2016 la Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinema Elvira Popescu şi într-o serie de spaţii neconvenţionale, amenajate special pentru a găzdui proiecţii de film. Această soluţie s-a dovedit a fi mai necesară ca niciodată în 2016, dată fiind situaţia dificilă în care se află întreaga industrie cinematografică în urma închiderii unora dintre cele mai frecventate cinematografe din centrul oraşului din pricina expertizării cu grad de risc seismic ridicat a clădirilor în care se aflau.

De la filme narative clasice la experimente inovatoare formal sau filme asumat politice, selecţia realizată în 2016 de criticul de film Irina Trocan şi cei doi noi selecţioneri Massimiliano Nardulli şi Oana Ghera reuneşte stiluri şi influenţe cinematografice diverse, propunându-şi să ofere publicului român o privire cât mai cuprinzătoare asupra producţiei de scurtmetraj la nivel internaţional.

Înfiinţat în 2006 în memoria a doi cineaşti talentaţi - regizorul Cristian Nemescu şi sound designerul şi compozitorul Andrei Toncu - Festivalul Internaţional de Film NexT îşi păstrează misiunea - aceea de a scoate în faţă voci originale şi curajoase, ce îşi vor impune în viitor semnătura în cinemaul contemporan.

Din acest motiv, cele două secţiuni competiţionale, naţională şi internaţională, rămân şi în 2016 în centrul festivalului, alături de o serie de programe speciale care îşi propun să deschidă o discuţie despre formele de expresie ale mediului cinematografic şi noile posibilităţi de inovare în cinema, precum Avant-Garde, un program dedicat experimentelor formale îndrăzneţe, sau Out in Space, un program dedicat genului science-fiction.

"Am încercat în cei 10 ani de NexT să păstrăm viu spiritul liber, inventivitatea şi solidaritatea în comunitatea cinematografică, aşa cum le-am învăţat de la Cristi Nemescu şi de la Andrei (Otto) Toncu. Sper din tot sufletul că am reuşit şi că vom putea să continuăm să plantăm aceste valori atât în tinerii cineaşti cu care ne întâlnim la NexT, cât şi - sau poate mai ales - în publicul NexT", ne spune Ada Solomon, directorul Festivalului Internaţional de Film NexT.

Programul ediţiei cu numărul zece este completat de programele paralele care aduc în premieră pe ecranele din România scurtmetrajele nominalizate la premiile Academiei Europene de Film, în secţiunea Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes sau la premiile Oscar şi o serie de alte surprize care urmează să fie anunţate în perioada imediat următoare.

***

Festivalul Internaţional de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Institutului Cultural Român, Uniunii Cineaştilor din România şi al Programului Europa Creativă - Sub-Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Parteneri: HBO, ShortsTV, French Revolution, CineLabs, Mobila Dalin, Noumax, J'ai Bistro, Villa Kult, Ambasada Franţei în România, Institutul francez din Bucureşti, Ambasada Suediei în România, Ambasada Regatului Norvegiei în România, Ambasada Republicii Finlanda în România, Ambasada Regatului Danemarcei în România, Ambasada Spaniei în România
Parteneri media: Digi Tv, Digi Film, Digi Fm, Zile şi Nopţi, Cinemagia, CinemaRX, Aarc, CineFan, Film Reporter, Ziarul Metropolis, Liternet, Observatorul Cultural, Modernism, Sub25, The Institute, B365, urban.ro, Vice, Infestival, Cooperativa Urbana, Orasulm.eu, Teen Art Out, Bestmusic, Metalhead.


Descarcă broşura NexT, 2016 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus