Programul, de extracţie exclusiv spaniolă, imaginează un dialog muzical sclipitor între José Marín, un personaj baroc, cântăreţ al capelei regale de la curtea lui Felipe al IV-lea, şi Federico García Lorca, poetul metaforă al generaţiei '27. Primul aduce cu el o viaţă tumultoasă, cu jafuri, amoruri, omoruri, ani de temniţă şi surghiun, trăită însă cu cântecul pe buze şi sfârşită, la adânci bătrâneţi, în respectul şi aprecierea semenilor. Celălalt, cunoscut ca republican, homosexual, stângist şi, în general, cam slobod la gură, îşi aduce inima tânără şi ultrasensibilă, culeasă, după o execuţie precipitată, de sub un măslin, dintr-o groapă comună pierdută undeva prin Granada.
Întâlnirea naşte poveşti. Sub o frunză de verbină, un tâmplar ciopleşte-n lemn un leagăn pentru puiul său. Pe-o ulicioară, au omorât o porumbiţă. La câmp, fetele, oacheşe, culeg mere, iar flăcăii se înfierbântă de gloria coridei. Oraşul dansează, iar dragostea cântă. Un spectacol de o tulburătoare virtuozitate vocal-instrumentală, care îi oferă sopranei Rodica Vica prilejul să-şi desfăşoare, însoţită cu măiestrie de subtila chitară a lui Maxim Belciug, întregul registru lirico-dramatic în toată strălucirea sa. Ce dulce sună! Chiar dacă-s numai contradicţii. Tonul e uman, iar în urma lor rămâne, plutind, un vers: "Dacă speranţa se stinge şi-ncepe babilonia, ce făclie va lumina căile pe pământ?"
Soprana Rodica Vica este una dintre cele mai fermecătoare voci care se înalţă acum pe scena europeană. Trăieşte la Viena şi are o strălucită carieră concertistică, fiind solistă invitată a multor opere şi filarmonici atât din România cât şi din străinătate. A debutat pe scena Operei bucureştene în anul 2010, la vârsta de 24 de ani, colaborând apoi permanent cu aceasta instituţie. A interpretat roluri principale în opere precum Flautul fermecat (Regina Nopţii) de W. A. Mozart, Rita de G. Donizetti, Alcina de G. Fr. Haendel, La Cenerentola de G. Rossini, L'elisir d'amore de G. Donizetti, Le Cantatrici Villane de V. Fioravanti etc.
În vara anului 2014, Rodica Vica a debutat internaţional în rolul Donna Anna din opera Don Giovanni de W.A. Mozart, la Viena, în cadrul festivalului Klassik Festival Schloss Kirchstetten, iar în toamna aceluiaşi an a deschis Festivalul internaţional de muzică barocă din Varazdin, Croaţia, alături de una dintre cele mai bine clasate orchestre de muzica barocă, Accademia Bizantina, sub conducerea dirijorului Ottavio Dantone. În 2015, a debutat la Teatrul La Fenice din Veneţia, cu recitalul Canto barocco: viaggio musicale dal madrigale al melodramma susţinut în cadrul fesivalului Lo spirito della musica di Venezia. În anul 2016, soprana are programate numeroase concerte cu programe inedite şi în primă audiţie, alături de orchestre de renume din Austria, Italia, Germania, România şi Croaţia.
Aşadar sâmbătă, 26 martie 2016, soprana Rodica Vica ne face bucuria de a veni pe scena UNTEATRU din str. Sfinţii Apostoli 44 din Bucureşti, pentru o seară de operă. Pentru peisajul teatrului independent - o premieră, pentru publicul bucureştean - o ocazie rară. A nu se rata!
Informaţii şi rezervări: 0721268516, [email protected] sau www.unteatru.ro.
http://unteatru.ro/event/a-night-at-the-spanish-opera/