aprilie 2016
Festivalul Internaţional de film NexT, 2016
27 de scurtmetraje concurează în 2016 pentru trofeul Festivalului Internaţional de Film NexT (7-11 aprilie 2016), în Competiţia internaţională. Selecţionerii Irina Trocan, Massimiliano Nardulli şi Oana Ghera au ales din cele peste 2.000 de filme înscrise în festival câteva dintre cele mai provocatoare scurtmetraje recente. Spectatorii NexT se vor delecta cu viziuni inedite şi poveşti venite de prin toată lumea, din Muntenegru, până în Chile şi Filipine.

Selecţia îşi propune să ofere publicului român o privire cât mai largă asupra producţiei de scurtmetraj la nivel internaţional, trecând prin genuri, stiluri şi influenţe cinematografice diverse.

"Ce au avut în comun competiţiile NexT din toţi aceşti ani a fost o dorinţă de a găsi, din multele filme primite, cele pe care spectatorii (şi noi, de altfel) o să le ţinem minte - filme care pot avea uneori stângăcii de începător şi de multe ori sunt solicitante, dar întotdeauna au multe de oferit. Cei aproximativ douăzeci şi cinci participanţi prezenţi în fiecare an în competiţia NexT sunt regizori de urmărit, iar cei din generaţiile trecute deja au început să fie cunoscuţi într-un cerc mult mai larg", spune criticul de film Irina Trocan.

Spectatorii vor vedea, printre altele, o distopie animată despre un bărbat care participă la o şedinţă de terapie prin ţipăt în încercarea de a-şi recupera masculinitatea, într-o mare de bărbaţi amuţiţi - MANOMAN (film nominalizat la Premiile BAFTA 2016), un pseudo road movie în care un el şi-o ea pleacă într-o călătorie fără vreo ţintă anume, la capătul căreia povestea lor s-ar putea destrăma - Sobre El Cielo, un thriller bulgăresc în cheie realistă despre un bărbat care ajunge să facă un gest disperat în încercarea de a face rost de bani pentru înmormântarea tatălui lui - Zeus sau o poveste de dragoste din Bosnia-Herţegovina - Kalo - în care un paznic de supermarket care se bâlbâie când vorbeşte desenează pe geamurile magazinului de peste drum în care lucrează fata de care e îndrăgostit, pentru a-i da de înţeles ce simte. Tot o declaraţie de dragoste, de data aceasta sub forma unui experiment vizual candid, este şi Four Postcards to Marta, unul dintre filmele cele mai ambiţioase de anul acesta, alături de scurtmetraje precum We make couples sau Six Cents in the Pocket, care duc competiţia încă şi mai departe în zona experimentului şi a inovaţiei formale.
 
În competiţie intră şi două filme româneşti Te mai uiţi şi la om, de Ana-Maria Comănescu, şi Dispozitiv 0068, de Radu Bărbulescu.


Scurtmetrajele selecţionate în cadrul Competiţiei Internaţionale concurează pentru Trofeul NexT, un premiu care valorează 2.000 de euro, Premiul "Cristian Nemescu" pentru cea mai bună regie şi Premiul "Andrei Toncu" pentru cel mai bun sunet, ambele în valoare de 1.000 de euro. Toate premiile sunt oferite de Institutul Cultural Român.

Juriul care va decide premianţii din Competiţia Internaţională este format din americanul Kevin B. Lee, contributor la The New York Times, Sight & Sound, Slate şi Indiewire, autor a peste 250 de video-essays, francezul Selim Azzazi, sound editor şi sound designer, care a lucrat cu Jean-Pierre Jeunet, Radu Mihăileanu, Jean-Jacques Annaud, Oliver Stone, Michel Hazanavicius şi Luc Besson, finlandezul Jukka-Pekka Laakso, directorul artistic al Festivalului International de Film de la Tampere şi românul Tudor Jurgiu, regizorul lungmetrajului Câinele japonez.

Competiţia naţională, ajunsă la cea de-a treia ediţie, reuneşte în 2016. 10 scurtmetraje, care concurează pentru Premiul pentru Cel mai Bun Film Românesc, premiu în valoare de 1.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român.

Dorian Boguţă, îşi va prezenta cel mai nou scurtmetraj, Vera, povestea unui tânăr ghinionist în dragoste, respins pe rând de iubită şi de o prostituată înainte să o cunoască întâmplător pe Vera. Roxana Benţu aduce singura animaţie a competiţiei, Paper Bag, iar Sebastian Mihăilescu revine la NexT cu cel mai recent scurtmetraj al său, Apartament interbelic în zonă superbă, ultracentrală, ai cărui protagonişti sunt Maria Popistaşu şi Iulian Postelnicu.
 
"Alese din peste 100 de filme înscrise, scurtmetrajele selecţionate oferă o privire de ansamblu asupra direcţiilor estetice ale producţiei cinematografice româneşti, scoţând totodată în faţă cineaşti tineri promiţători", spun cei trei selecţioneri.

Scurtmetrajele româneşti vor fi jurizate de trei câştigători din istoria NexT: Andrea Jublin (câştigător al Trofeului NexT în 2007, cu Il Supplente), Elad Keidan (câştigător al Trofeului NexT în 2009, cu Hymnon) şi Nicolae Constantin Tănase (câştigător al premiului Villa Kult în 2010, cu Outrageously Disco).

International Competition
The Black Bear / L'Ours noir / Ursul negru, regia Méryl Fortunat-Rossi, Xavier Seron (Belgium / France, 2014, 16 min)
Cowboyland, regia Dávid Štumpf (Slovakia, 2015, 5 min)
Damaged Goods / Kalo / Marfă deteriorată, regia Nermin Hamzagić (Bosnia & Herzegovina, 2015, 20 min)
Exile Exotic, regia Sasha Litvintseva (UK / Turkey / Russia, 2015, 14 min)
Figure / Figura, regia Katarzyna Gondek (Poland / Belgium, 2015, 9 min)
Four Postcards to Marta / Cuatro postales a Marta / Patru cărţi poştale către Marta, regia Hernán Talavera (Spain, 2015, 10 min)
Hurly-Burly / Rwetes / Tărăboi, regia Kuba Czekaj (Poland, 2014, 17 min)
I Still Bleed Inside / Ainda sangro por dentro / Încă mă doare pe dinăuntru, regia Carlos Segundo (Brazil, 2016, 24 min)
Islander's Rest, regia Claudius Gentinetta, Frank Braun (Switzerland, 2015, 18 min)
The Jacket / Die Jacke / Jacheta, regia Patrick Vollrath (Austria / Germany, 2014, 9 min)
Junilyn Has, regia Carlo Francisco Manatad (Philippines, 2015, 15 min)
The Living Need Light, The Dead Need Music, regia The Propeller Group (Vietnam, 2014, 21 min)
MANOMAN, regia Simon Cartwright (UK, 2015, 11 min)
A Matter of Will / Biserna obala / O problemă de voinţă, regia Dušan Kasalica (Montenegro, 2015, 24 min)
Milk Tooth / Mlijecni zub / Dinţi de lapte, regia Sasa Ban (Croatia, 2015, 14 min)
Mirrors / Mrawt / Oglinzi, regia Yali Herbet, Lee Dror (Israel, 2015, 7 min)
Monsters Turn into Lovers / Jeunesse des loups-garous, regia Yann Delattre (France, 2015, 22 min)
A Normal Story / Una storia normale / O poveste normal, regia Michele Vannucci (Italy, 2015, 16 min)
Over el Cielo / Sobre El Cielo / Peste El Cielo, regia Jorge Quintela (Portugal, 2015, 27 min)
Ruins of the Intelligence Bureau, regia Chia Wei Hsu (France, 2015, 14 min)
She Stoops to Conquer, regia Zack Russell (Canada, 2015,16 min)
The Simple Things / Las Cosas simples / Lucrurile simple, regia Álvaro Anguita (Chile, 2015, 26 min)
Six Cents in the Pocket / Şase cenţi în buzunar, regia Ricky D'Ambrose (USA, 2015, 14 min)
We Make Couples / Fabricăm cupluri, regia Mike Hoolboom (Canada, 2016, 59 min)
Zeus / Zevs, regia Pavel Vesnakov (Germany / Bulgaria, 2015, 30 min)
Second Look / Te mai uiţi şi la om, regia Ana-Maria Comănescu (Romania, 2015, 23 min)
0068 Sniper's Nest / Dispozitiv 0068, regia Radu Bărbulescu (Romania, 2015, 20 min)

National Competition
0068 Sniper's Nest / Dispozitiv 0068, regia Radu Bărbulescu (Romania, 2015, 20 min)
Chinese Lanterns / Lampioane chinezeşti, regia Bogdan Theodor Olteanu (Romania, 2015, 17 min)
Network Unavailable / Reţea indisponibilă, regia Adina Dulcu (Romania, 2016, 15 min)
Old Luxurious Flat Located in an Ultra-Central, Desirable Neighborhood / Apartament interbelic, în zonă superbă, ultracentrală, regia Sebastian Mihăilescu (Romania, 2016, 19 min)
Paper Bag, regia Roxana Benţu (Romania, 2015, 12 min)
Plan B, regia Simona Sava (Romania, 2015, 10 min)
Second Look / Te mai uiţi şi la om, regia Ana-Maria Comănescu (Romania, 2015, 23 min)
Summer Break / Vacanţă la ţară, regia Andrei Tănase (Romania / Germania, 2015, 22 min)
Toaster / Prăjitorul de pâine, regia Cristian Pop (Romania, 2015, 16 min)
Vera, regia Dorian Boguţă (Romania, 2015, 28 min)

Festivalul Internaţional de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Institutului Cultural Român, Uniunii Cineaştilor din România şi al Programului Europa Creativă - Sub-Programul MEDIA al Uniunii Europene.

Parteneri: HBO, ShortsTV, French Revolution, CineLabs, Abis Studio, Mobila Dalin, Noumax, J'ai Bistrot, Villa Kult, Hai cu bicla, Ambasada Franţei în România, Institutul francez din Bucureşti, Ambasada Suediei în România, Ambasada Regatului Norvegiei în România, Ambasada Republicii Finlanda în România, Ambasada Regatului Danemarcei în România, Ambasada Spaniei în România.
Parteneri media: Radio 21, Radio România Cultural, Zile şi Nopţi, Cinemagia, CinemaRX, Aarc, CineFan, Film Reporter, Acoperişul de sticlă, Ziarul Metropolis, Liternet, Observatorul Cultural, Decât o revistă, Modernism, Sub25, The Institute, B365, urban.ro, Vice, Infestival, Cooperativa Urbana, Orasulm.eu, Teen Art Out, Bestmusic, Metalhead, Feeder.ro, România pozitivă, Teen Art Out, Mixtopia.


Descarcă broşura NexT, 2016 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus