mai 2016
Festivalul de film Cannes, 2016
Câini, primul lungmetraj al regizorului Bogdan Mirică, a obţinut în această seară (21 mai 2016) Premiul criticii - FIPRESCI pentru secţiunea Un Certain Regard, la cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de la Cannes. Premiul este oferit de Federaţia Internaţională a Criticilor de Film şi vine după o săptămână de cronici laudative din partea presei internaţionale.


Criticul Peter Debruge de la Variety notează: "aflat la intersecţia dintre Blood Simple al fraţilor Coen şi Once Upon a Time in Anatolia, care a făcut senzaţie la Cannes, debutul lui Mirică aparţine unei tradiţii de thrillere cinice, aproape nihilistice, în care un motiv relativ mărunt poate lăsa o duzină de morţi în bălţi de sânge". Acesta compară scena de început a filmului cu cea din Blue Velvet, al lui David Lynch, devenită celebră. "Regizorul-scenarist Bogdan Mirică vine cu un debut foarte sigur, jonglând cu o mulţime de indicii sinistre şi complicităţi mocnite", scrie şi publicaţia "Screen Daily", lăudând prestaţia actorilor, imaginea şi coloana sonoră.

După Cannes, thriller-ul românesc va avea premiera naţională la Cluj-Napoca, în prezenţa echipei, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, unde concurează la Trofeul Transilvania. Roluri principale au Dragoş Bucur, Vlad Ivanov şi Gheorghe Visu. În roluri secundare apar actorii Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Caşcaval şi Constantin Cojocaru. Câini va ajunge în cinematografele din România în luna septembrie 2016, distribuit de Transilvania Film.

Acţiunea este plasată în apropierea graniţei cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraş, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moştenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moşiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzaţie generală de ameninţare pluteşte în aer.

Filmările au avut loc în vara anului 2015, în Brăila, Galaţi, Teleorman şi Giurgiu. Bogdan Mirică semnează regia şi scenariul, director de imagine este Andrei Butică, iar scenografia îi aparţine Augustinei Stanciu. Scenarist şi co-regizor al serialului crime-thriller produs de HBO România - Umbre (2014), multi-premiat pentru scurtmetrajul Bora Bora (2011), Bogdan Mirică a studiat scenaristică la Universitatea Westminster şi a semnat scenariul unor filme şi seriale marca MediaPRO. În 2013, a fost selecţionat la Berlinale Talent Campus, la Festivalul de la Berlin. A publicat o carte numită Bestseller (2005), în colecţia Râsul lumii de la Humanitas, a lucrat ca director de creaţie la Graffiti BBDO şi a scris pentru Dilema, Observator Cultural şi Esquire. Cu proiectul Câini, a fost selecţionat în numeroase ateliere de dezvoltare, precum Angers Workshops, Torino Film Lab sau Les Arcs (Franţa) şi a câştigat Premiul ARTE la CineLink (Sarajevo).

Prezenţa echipei la Cannes a fost susţinută de Centrul Naţional al Cinematografiei, Institutul Cultural Român şi Uniunea Cineaştilor din România.

***
Câini este produs de 42 Km Film (Marcela Ursu) şi EZ Films (Elie Meirovitz), şi co-produs de Argo Film (Stephan Komandarev). Co-producţia Franţa-România-Bulgaria-Qatar a fost realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Centre national du cinéma et de l'image animée din Franţa, CNC Bulgaria, Canal +, Eurimages şi Fundaţia GAN, cu participarea HBO România.
Filmul va fi distribuit în cinematografele din România de Transilvania Film.

Pagina de Facebook a filmului.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus