"Vom avea un festival plin de staruri în 2016", preciza Thierry Frémaux, delegatul general, al Festivalului, cu ocazia conferinţei de presa de pe 14 aprilie 2016, la Paris (sursa http://www.festival-cannes.fr/fr/pressConf/pressConf.html). Şi, într-adevăr, era şi timpul, ţin să precizez!
Dacă la a 68-a ediţie a Festivalului de la Cannes din 2015, filmele din competiţie nu au impresionat şi au primit cele mai mici note din partea criticilor de pe Croazetă, iar organizatorii au fost criticaţi, iată că noua ediţie 2016 impresionează cu alegerea - de data aceasta, dibace, a organizatorilor - a celor 20 de filme selecţionate pentru competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes.
Café Society, filmul deja ales pentru inaugurarea Festivalului pe 11 mai 2016, este strălucitor. În regia lui Woody Allen, avîndu-i în rolurile principale pe actorii americani Jesse Eisenberg şi Kristen Stewart, Café Society prezintă atmosfera acestui club de intelectuali, activişti de stînga şi artişti de la sfîrşitul anilor '30, şi speranţele unui tînăr îndrăgostit, care intenţionează să facă carieră în industria cinematografică de la Hollywood.
Afişul oficial al celei de-a 69-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes va fi reprezentat de o fotogramă extrasă din parodia Le mépris / Dispreţul, din 1963, unul dintre cele mai bune filme ale cinematografiei franceze. Le mépris, semnat de Jean Luc Godart, combină imaginea unui mariaj cu povestea turnării unui film, un film într-un film care a influenţat următoarele generaţii de cineaşti. Afişul portretizează un bărbat surprins în momentul în care urcă o scara lungă - un cineast în plină ascensiune. Afişul a fost ales drept omagiu adus cinematografiei tradiţionale şi formatului CinemaScope, care se îndreaptă spre noi modalităţi de creare şi vizionare, informează site-ul festival-cannes.fr.
Un festival foarte promiţător, un festival foarte competitiv: celebrul enfant terrible, spaniolul Pedro Almódovar, cu Julieta, surprinzătorul regizor francez Oliver Assayas, cu noul său film Personal Shopper, avîndu-l, iarăşi, în rolul principal pe Kristen Stewart, după colaborarea de succes, din 2014, la lungmetrajul Clouds of Sils Maria, de neuitat şi premiera de la Cannes a lungmetrajului său Carlos, de 5 ore şi jumătate, alături de pelicula Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, în afara competiţiei de la Cannes, în 2010, renumiţii fraţi belgieni Jean-Pierre Dardenne şi Luc Dardenne, cîştigătorii supremului trofeu deja de două ori, care revin la Cannes cu La fille inconnue / The Unknown Girl, nonconformistul Jim Jarmusch, cu Paterson, noul lungmetraj Forushande / The Salesman, al regizorului iranian Farhadi, care în 2011 cîştiga Oscarul, cu filmul Nader and Simin, A Separation, sau renumitul actor şi, în ultimul timp, şi regizor american Sean Penn - The Last Face -, cu Charlize Theron şi Javier Bardem, în rolurile principale, vor concura pentru Palme d'Or.
Lista completă a filmelor în competiţie este următoarea (sursa site-ul festival-cannes.fr):
Maren Ade (Germania) - Toni Erdmann;
Pedro Almodóvar (Spania) - Julieta;
Andrea Arnold (Marea Britanie) - American Honey;
Olivier Assayas (Franţa) - Personal Shopper;
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne (Belgia) - La fille inconue;
Xavier Dolan (Canada) - Juste la fin du monde / It's only the end of the world,
Bruno Dumont (Franţa) - Ma loute / Slack Bay;
Asghar Farhadi (Iran) - Forushande / The Salesman;
Nicole Garcia (Franţa) - Mal de pierres / From the Land of the Moon;
Alain Guiraudie (Franţa) - Rester vertical / Staying vertical;
Jim Jarmusch (SUA) - Paterson;
Kleber Mendonça Filho (Brazilia) - Aquarius;
Ken Loach (Marea Britanie) - I, Daniel Blake;
Brillante Mendoza (Filipine) - Ma' Rosa;
Cristian Mungiu (România) - Bacalaureat / Graduation;
Jeff Nichols (SUA) - Loving;
Park Chan-Wook (Coreea de Sud) - Ah-ga-ssi / The Handmaiden;
Sean Penn (SUA) - The Last Face;
Cristi Puiu (România) - Sieranevada;
Paul Verhoeven (Olanda) - Elle;
Nicolas Winding Refn (Danemarca) - The Neon Demon.
Pentru România, un mare succes şi o noutate în istoria cinematografică, fiind pentru prima oară dublu reprezentată la competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes. Bacalaureat, cel mai recent film regizat de Cristian Mungiu, cîştigătorul Marelui Premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Cannes - Palme d'Or, din 2007, şi Sieranevada, cea mai nouă peliculă a nonconformistului şi talentatului Cristi Puiu, şi acesta un obişnuit al Festivalului, vor concura pentru Palme d'Or. Actuala ediţie constituie şi cea mai largă prezenţă românească din istoria Festivalului. Regizorul român Bogdan Mirică a fost selectat cu pelicula Cîini şi va concura în secţiunea Un certain régard. Iar regizorul Radu Muntean, prezent la ediţia 2015 cu lungmetrajul Un etaj mai jos în selecţia Un certain régard, va face parte din juriul secţiunii Cinéfondation. Tinerii cineaşti Gabi Sarga şi Cătălin Rotaru vor concura cu scurtmetrajul 4:15 p.m. sfîrşitul lumii, în competiţia de scurtmetraje, iar Toate fluviile curg în mare de Alexandru Badea va participa în secţiunea Cinéfondation.
George Miller, regizorul seriei Mad Max, al cărei ultim episod Mad Max: Fury Road a avut premiera mondială la Cannes, în 2015, va fi preşedintele juriului format din (sursa site-ul festival-cannes.fr): Arnauld Desplechin (regizor - Franţa), Kirsten Dunst (actriţă - SUA), Valeria Golino (actriţă, regizoare, scenaristă şi producătoare - Italia), Mads Mikkelsen (actor - Danemarca), László Nemes (regizor, scenarist - Ungaria), Vanessa Paradis (actriţă - Franţa), Katayoon Shahabi (producătoare - Iran), Donald Shutherland (actor - Canada).
Ţin să precizez că tînărul regizor László Nemes a cîştigat, cu filmul său de debut Saul fia / Fiul lui Saul, în 2015, la Cannes, Marele Premiu, iar în 2016, un Golden Globe şi Oscarul pentru Cel mai bun film străin.
Revenim la sloganul de început: "Vom avea un festival plin de staruri, în acest an". Noul film Money Monster, al lui Jodie Foster, a cărui premieră mondială va avea loc la Cannes, în afara competiţiei, este un garant al înzecirii factorului de glamour: în rolurile principale ale acestui thriller îi reîntîlnim pe George Clooney şi Julia Roberts, pe care îi vom revedea pe Croazetă!