mai 2016
Festivalul de film Cannes, 2016
Convenţia de cooperare între Centrul Naţional al Cinematografiei din România (CNC) şi Le Centre national du cinéma et de l'image animeé (Centrul Naţional al Cinematografiei din Franţa), prin care se va pune în aplicare o politică comună în domeniul cinematografiei a fost semnată ieri, 15 mai 2016, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, de către Ministrul Culturii din România, Dna Corina Şuteu şi Ministru Culturii şi Comunicării din Franţa, Dna Audrey Azoulay, alături de Directorul General al Centrului Naţional al Cinematografiei din România, Dna Anca Mitran, şi de Directorul General al Le Centre national du cinéma et de l'image animeé, Dnul Christophe Tardieu. Evenimentul a fost onorat de prezenţa Excelenţei Sale, Ambasadorul României în Franţa, Domnul Luca Niculescu.

Convenţia stabileşte cadrul necesar schimburilor de bune practici în relaţia cu instituţiile europene, elaborarea de instrumente fiscale în scopul diversificării surselor de finanţare ale producţiilor cinematografice româneşti, implementarea programelor de educaţie prin imagine, cât şi de dezvoltare de public (programe care îşi propun aducerea publicului în cinematografe), precum şi conservarea patrimoniului cinematografic şi circulaţia operelor dintre cele două state.

România va beneficia în mod excepţional în urma acestui acord prin expertiza furnizată de CNC-ul francez, expertiză care va permite industriei cinematografice o dezvoltare în acord cu calitatea filmelor produse de cineaştii români.

Aseară, 15 mai 2016, la finalul primului weekend de festival, a avut loc recepţia dată în cinstea cineaştilor români de la Cannes, eveniment onorat cu prezenţa Excelenţei Sale, Ambasadorul României în Franţa, Domnul Luca Niculescu, a Doamnei Corina Şuteu, Ministrul Culturii, a Domnilor Peter van Santen, Consulul onorific al Ţărilor de Jos şi Stefan de Fay, Consulul Onorific al României la Nisa, alături de regizorii Bogdan Mirică (lungmetrajul său, Câini, a avut premiera la Cannes, în cadrul Un Certain Regard), Anca Damian (invitată în cadrul programului Talents Adami Cannes), Gabi Virginia Şarga şi Cătălin Rotaru (regizorii filmului 4:15 P.M. Sfârşitul lumii, din Competiţia oficială de scurtmetraje, la Cannes împreună cu toată echipa filmului), alături de regizorii, producătorii sau directorii de imagine Bobby Păunescu, Dan Chişu, Viorel Sergovici, Andrei Butică, Anamaria Antoci (la Cannes în cadrul Producers on the Move), Daniel Mitulescu, Oana Iancu (co-producător Albüm, din Semaine de la Critique), Dan Drăghicescu, Eduard Schneider, Iuliana Ştefan, Mihai Trancă (Short Film Corner), sau de invitaţii Marco Müller (fostul director al festivalurilor de film de la Veneţia şi de la Roma), Mirsad Purivatra (directorul festivalului Sarajevo), regizorul Jesus del Cerro, producătorul Guillaume de Seille etc.
 
Seara României la Cannes a fost organizată cu ajutorul BRD Groupe Société Générale şi al publicaţiei culturale Scena9, lansate cu această ocazie.

---
 
Cinematografia românească este reprezentată în 2016 la Festivalul de film de la Cannes (11 - 22 mai 2016) şi în cadrul Marché du Film. Standul românesc este organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei împreună cu Ministerul Culturii. Standul are ca scop principal promovarea cinematografiei şi a cineaştilor români pe plan internaţional.

Cannes, 16 mai 2016
Anca Romanescu | PR | 0732 144 570 | [email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus