mai 2016
Festivalul de film Cannes, 2016
Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, ediţia cu numărul 69 (11-22 mai 2016) şi-a anunţat câştigătorii. Palme d'Or-ul a fost obţinut de regizorul britanic Ken Loach pentru I, Daniel Blake, peliculă ce va ajunge şi în cinematografele româneşti în toamna lui 2016, distribuită de Independenţa Film.

Juste la fin du monde / It's Only the End of the World (regia: Xavier Dolan), un alt film din Competiţia Oficială care va veni în curând şi la noi, a primit Marele Premiu al Juriului (Grand Prix) şi Premiul Juriului Ecumenic.

La Tortue Rouge, o animaţie în regia lui Mikael Dudok DeWit, a luat Premiul special al juriului la secţiunea Un Certain Regard. Şi acest film va putea fi văzut pe marile ecrane din România la finele lui 2016.

De-a lungul timpul, Independenţa Film a adus de la Cannes peste 10 filme premiate cu Palme d'Or.


În 2016, Juriul Festivalului a fost compus din opt membri: Arnaud Desplechin, Kirsten Dunst, Valeria Golino, Mads Mikkelsen, Laszlo Nemes, Vanessa Paradis, Katayoon Shahabi şi Donald Sutherland, sub preşedinţia lui George Miller. Acesta din urmă spunea la începerea festivalului: "Nu ştim cum se vor desfăşura lucrurile. Pentru mine, Palme d'Or va fi acordat unui film cu multă forţă şi un mare impact". La conferinţa de presă organizată ieri după anunţarea premiilor, australianul George Miller a spus despre câştigătorul I, Daniel Blake: "Filmul a fost absolut excelent. Filmele rezonează în suflete, în inimi, indiferent unde te afli".

***
I, Daniel Blake - Palme d'Or - Cannes 2016


Daniel Blake este un bătrân din nord-estul Angliei care se îmbolnăveşte şi are nevoie de asistenţă socială din partea statului. În timp ce se chinuie să învingă sistemul birocratic pentru a obţine acest ajutor, el o întâlneşte pe Katie, care ar vrea să scape de la azilul pentru nefamilişti, dar pentru asta trebuie să accepte un apartament la sute de kilometri distanţă.

I, Daniel Blake poate fi considerat "ultimul film de după ultimul film" al lui Ken Loach. În urmă cu câţiva ani, în timp ce lucrau la Jimmy's Hall (2014), producătorul tradiţional al lui Ken Loach anunţa că acela ar fi ultimul film al regizorului britanic.

Ken Loach este autorul unei impresionante liste de filme care cuprinde: Kes (1969), Sweet Sixteen (2002), Looking for Eric (2009), The Wind That Shakes the Barley (2006), Ae Fond Kiss (2004), My Name Is Joe (1998), Route Irish (2010), The Angels' Share (2011, Selecţia oficială, Cannes, 2012), Jimmy's Hall (Competiţia Oficială Cannes 2014). Ultimele trei lungmetraje au fost distribuite în România de Independenţa Film.

Ken Loach s-a născut în Anglia şi acum are 79 de ani. A debutat în 1867 cu Poor Cow, iar în 1969 a realizat Kes, care a fost şi încă mai este considerat unul dintre cele mai bune filme britanice. De-a lungul timpului, Loach a regizat un număr impresionant de filme şi a primit un număr la fel de impresionant de premii.

Juste la fin du monde / It's Only the End of the World - Marele premiu al Juriului - Cannes 2016

La decernarea Marelui Premiu, tânărul regizor canadian Xavier Dolan, în vârstă de 27 de ani, abia şi-a putut stăpâni lacrimile pe scena Festivalului. (VIDEO - Huffington Post)


Cu: Nathalie Baye (Laurence Anyways, Catch Me If You Can), Vincent Cassel (Black Swan, Mesrine: L'ennemi public no. 1, L'instinct de mort), Marion Cotillard (Deux jours, une nuit, De rouille et d'os, La Môme / La vie en rose), Léa Seydoux (Spectre, The Grand Budapest Hotel, La vie d'Adèle), Gaspard Ulliel (Saint Laurent, Hannibal Rising)



Louis (interpretat de Gaspard Ulliel) este un scriitor foarte bolnav întors acasă, după o absenţă de 12 ani, pentru a-şi anunţa familia de moartea lui iminentă.

Juste la fin du monde este al şaselea lungmetraj al tânărului regizor canadian. La numai 27 de ani, regizorul, actorul şi scenaristul Xavier Dolan are deja cinci filme regizate, dintre care trei au mai trecut deja pe la Cannes. J'ai tué ma mère / I Killed My Mother a obţinut trei premii în 2009, din care unul pentru tineri realizatori - Prix Regards Jeune, la fel Les amours imaginaires / Heartbeats, în 2010, iar Laurence Anyways a primit Queer Palm, în 2012. Tom à la ferme (2013) a luat premiul FIPRESCI la Veneţia şi a făcut parte din Selecţia oficială.

Scenariul filmului Juste la fin du monde este inspirat din piesa omonimă a lui Jean-Luc Lagrace, montată în România de Radu Afrim sub titlul E doar sfârşitul lumii.

Regizorul Xavier Dolan spunea înainte de începerea Festivalului: "Sunt mândru să aduc acest film la Cannes. Fiind o adaptare a unei piese franţuzeşti, cu actori francezi, mi se pare cu atât mai emoţionant să-l prezint pe teritoriu francez, în contextul acestei competiţii, în cele mai bune condiţii posibile pentru un cineast. Ori de câte ori lumea pomeneşte de Cannes, imediat se aduc în discuţie petrecerile cu multă şampanie, nesfârşitele evenimente de PR şi alte chestii ieftine pentru cei lipsiţi de imaginaţie. Dar ceea ce se întâmplă acolo cu adevărat este altceva: se leagă prietenii, au loc întâlniri, plus senzaţia unică de a-ţi fi proiectat filmul într-un cinematograf celebru, unde toţi respiră alături de tine, râd cu tine sau plâng cu tine. Sunt foarte emoţionat că am fost invitat din nou la Cannes".


La Tortue Rouge - Premiul special al juriului Un Certain Regard


Michael Dudok de Wit este un regizor şi realizator de filme de animaţie olandez care locuieşte la Londra. În 2001, Michael a luat Oscar-ul şi Premiul BAFTA pentru Cel mai bun scurtmetraj de animaţie: Father and Daughter (2000).

La Tortue Rouge / The Red Turtle este o coproducţie Franţa - Japonia - Belgia. Un emoţionant film de animaţie, fără dialoguri, care urmăreşte etapele principale ale vieţii. În urma unui naufragiu, un bărbat este obligat să trăiască pe o insulă tropicală populată numai cu crabi, păsări şi ţestoase.

***

Independenţa Film este casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase.

Independenţa Film a distribuit pelicule ca: Youth (r. Paolo Sorrentino) - Cel mai bun film european 2015, Dheepan (r. Jacques Audiard) - Palme d'Or 2015, Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fraţii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La vie d'Adèle (r. Abdellatif Kechiche), Jagten / Vânătoarea (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke), Trainspotting (r. Danny Boyle), Le fabuleux destin d'Amélie Poulain (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodóvar), In the Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus