august 2016
Festivalul de teatru Undercloud, 2016
În general evit să vorbesc despre spectacolele la care am lucrat pentru că eu consider că ele vorbesc în locul meu. Povestea cu 30 + este una specială și merită dată mai departe.

Acum un an și ceva, la început de 2015, mă întreabă Ioana (Anastasia Anton) dacă aș avea chef să fac / regizez un spectacol cu șase actrițe. Wow, șase actrițe! Normal! Cine sunt cele șase actrițe? Păi, Corina Moise, Ana Covalciuc, Andreea Mateiu, Dana Rogoz, Diana Cavaliotti și cu mine, spune Ioana. Uai... și inima-ncepe să-mi bată cu putere. Provocare mare. Accept. Îmi plac provocările. Mai ales că nu știam nimic despre text. M-am băgat pentru ocazia de a lucra cu 6 actrițe foarte tari.

Didi (Diana Cavaliotti) s-a retras în scurt timp pentru că începuse repetiții la domnul Frunză și a intrat în scenă Florina Gleznea. Problema când lucrezi cu actrițe atât de talentate e că e clar că o să ai probleme cu programul. Ca să nu mai spun că două din ele erau și proaspete mămici. Chin mare cu întâlnirile, dar e fun, trebuie să iasă, n-are cum să nu iasă.

Am început să ne vedem la mine în garsonieră, în balcon, unde am petrecut mult timp adaptând textul, căutând, descoperind, întrebând etc. Ca la carte. Era extrem de important să nu ratăm întâlnirile pentru că și așa erau puține. Cu timpul, mi-am dat seama că îmi doresc de la ele o viteză specială pentru aceste personaje, și am început să săpăm în direcția aia. Cu teamă la început, pentru că aproape aveai senzația că textul rămâne undeva în spate și în față rămâne doar omul clocotind. Asta îmi și doream, pentru că textul nu era o capodoperă. Trebuia să trecem peste el, să nu ne agățăm de text și să găsim suport în energia partenerului, mai presus de cât e de important ce spun eu pe gură.

Ne-am decis pe varianta asta, mai cartoonish și am pedalat cu putere spre finish. În ultima lună cred că am repetat doar de la 10 seara până la 1 sau 2 noaptea. A fost obositor, dar astea sunt momentele cu care rămâi după ce spectacolul își găsește forma. Au fost nopți puternice, intense, tensionate, cu lacrimi și izbucniri necontrolate de râs. Au fost nopți în care am crescut ca om și regizor. Regizor, ce prostie. Sună așa pompos, și eu nu am făcut decât să ofer un cadru în care să existe. Ele au făcut 80% din treabă.

În principiu cam așa e la genul ăsta de spectacol care nu-și propune să reinventeze roată. E simplu, curat, distractiv. Ne-am dorit un spectacol pe care să îl jucăm cu plăcere. Mi se pare al naibii de important ca abia să aștepți să joci un spectacol. Se simte asta din sală. 30 + e încă o poveste despre prietenie spusă în felul nostru. Acuma, că place, că nu place, nu mai avem control. Nouă prăjitura asta ne-a ieșit. Mie îmi place foarte mult și sunt extrem de onorat că am avut ocazia să lucrez cu fetele. Că m-au primit și m-au suportat. De restul vorbim după ce vedeți spectacolul:).

30 + face parte din selecția oficială a Festivalului Undercloud, 2016 și va fi prezentat luni, 29 august 2016, la ora 21,00, la Sala Studio de la ARCUB - Hanul Gabroveni, București.

30 +
de Laura Shaine Cunningham
Producător: Godot Café-Teatru
Regia: Alexandru Bogdan
Distribuția: Corina Moise, Ana Covalciuc, Ioana Anastasia Anton, Florina Gleznea, Dana Rogoz, Andreea Mateiu.
Durata: 105 min.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus