august 2016
Festivalul de teatru Undercloud, 2016
În general evit să vorbesc despre spectacolele la care am lucrat pentru că eu consider că ele vorbesc în locul meu. Povestea cu 30 + este una specială şi merită dată mai departe.

Acum un an şi ceva, la început de 2015, mă întreabă Ioana (Anastasia Anton) dacă aş avea chef să fac / regizez un spectacol cu şase actriţe. Wow, şase actriţe! Normal! Cine sunt cele şase actriţe? Păi, Corina Moise, Ana Covalciuc, Andreea Mateiu, Dana Rogoz, Diana Cavaliotti şi cu mine, spune Ioana. Uai... şi inima-ncepe să-mi bată cu putere. Provocare mare. Accept. Îmi plac provocările. Mai ales că nu ştiam nimic despre text. M-am băgat pentru ocazia de a lucra cu 6 actriţe foarte tari.

Didi (Diana Cavaliotti) s-a retras în scurt timp pentru că începuse repetiţii la domnul Frunză şi a intrat în scenă Florina Gleznea. Problema când lucrezi cu actriţe atât de talentate e că e clar că o să ai probleme cu programul. Ca să nu mai spun că două din ele erau şi proaspete mămici. Chin mare cu întâlnirile, dar e fun, trebuie să iasă, n-are cum să nu iasă.

Am început să ne vedem la mine în garsonieră, în balcon, unde am petrecut mult timp adaptând textul, căutând, descoperind, întrebând etc. Ca la carte. Era extrem de important să nu ratăm întâlnirile pentru că şi aşa erau puţine. Cu timpul, mi-am dat seama că îmi doresc de la ele o viteză specială pentru aceste personaje, şi am început să săpăm în direcţia aia. Cu teamă la început, pentru că aproape aveai senzaţia că textul rămâne undeva în spate şi în faţă rămâne doar omul clocotind. Asta îmi şi doream, pentru că textul nu era o capodoperă. Trebuia să trecem peste el, să nu ne agăţăm de text şi să găsim suport în energia partenerului, mai presus de cât e de important ce spun eu pe gură.

Ne-am decis pe varianta asta, mai cartoonish şi am pedalat cu putere spre finish. În ultima luna cred că am repetat doar de la 10 seara până la 1 sau 2 noaptea. A fost obositor, dar astea sunt momentele cu care rămâi după ce spectacolul îşi găseşte forma. Au fost nopţi puternice, intense, tensionate, cu lacrimi şi izbucniri necontrolate de râs. Au fost nopţi în care am crescut ca om şi regizor. Regizor, ce prostie. Sună aşa pompos, şi eu nu am făcut decât să ofer un cadru în care să existe. Ele au făcut 80% din treabă.

În principiu cam aşa e la genul ăsta de spectacol care nu-şi propune să reinventeze roată. E simplu, curat, distractiv. Ne-am dorit un spectacol pe care să îl jucăm cu plăcere. Mi se pare al naibii de important ca abia să aştepţi să joci un spectacol. Se simte asta din sală. 30 + e încă o poveste despre prietenie spusă în felul nostru. Acuma, că place, că nu place, nu mai avem control. Nouă prăjitura asta ne-a ieşit. Mie îmi place foarte mult şi sunt extrem de onorat că am avut ocazia să lucrez cu fetele. Că m-au primit şi m-au suportat. De restul vorbim după ce vedeţi spectacolul:).

30 + face parte din selecţia oficială a Festivalului Undercloud, 2016 şi va fi prezentat luni, 29 august 2016, la ora 21,00, la Sala Studio de la ARCUB - Hanul Gabroveni, Bucureşti.

30 +
de Laura Shaine Cunningham
Producător: Godot Café-Teatru
Regia: Alexandru Bogdan
Distribuţia: Corina Moise, Ana Covalciuc, Ioana Anastasia Anton, Florina Gleznea, Dana Rogoz, Andreea Mateiu.
Durata: 105 min.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus